den 31 jan, 2021
Vi behöver mer yang när det är kallt

Hej fina du,

Har du också fått vinter? I morse vaknade vi till -20. Perfekt temperatur för att frosta av frysen och förvara maten ute under tiden. Naturen är förtrollande vacker med sina snötyngda träd och gnistrande vita täcke. Hundpromenaderna blir inte så långa för små kineshundar frusna och inga vinterdjur. Hästarna har fått flytta till sommarhagarna som är isfria under snön och jag är väldigt tacksam över mitt lilla miniridhus och varma kläder 😉

De blivande mammorna är vaccinerade mot gasbrand och jag börjar känna mig pirrig inför lamningen. Vet ju egentligen inte om någon är dräktig för runda är de ändå alla fåren. Jag hoppas och håller tummarna att det kommer några stycken i iallafall. Med fri tillgång på mat, isfritt vatten, rena och torra sovplatser klarar alla djuren kylan bra. I morse öppnade jag inte till hönsen de får stanna inne tills temperaturen går upp. Jag som har mycket kyla behöver lite extra stöd. Saltmoxa, ingefära, och varm lagad mat med värmande kryddor är självklart nu för att hålla balansen.

Mat som medicin

Jag har tillbringat senaste två veckorna till att lyssna på en utbildning om Mat och kinesisk medicin via webben. Jag älskar kunskap. Det är så inspirerande att få alla AHA upplevelser och fördjupa sin vetskap. För varje utbildning och bok jag läser så förundras jag mer och mer över den kinesiska medicinens klokhet och förmåga till att läka och balansera oss inifrån och ut. Jag prövar nya recept och känner mig supertaggad. Min ny/gamla kompis Crock-Pot hjälper mig i köket och lagar fantastiskt god mat. Testar olika “terecept” för att öka qi stärka yang med mera. Det är så häftigt att känna hur kroppen svarar. 🙂

Kyla skapar symtom

Hos oss här i norden är kyla något som av naturliga orsaker ställer till väldigt mycket problem i kroppen. Förstod vi vilken skada kylan ställde till med skulle vi klä oss varmare och ändra på matvanorna när vintern kom. Önskar att det kunde bli mode med täckbyxor. Att alla ville ha mössa och rejäla vinterkängor skulle vara fantastiskt. Lägg till några moxalektioner, ingefära och heta fotbad på det så skulle vi klara oss fint långt upp i ålderdomen. Vem känner sig inte vigare och rörligare när det är varmt ute?

Det finns så många fenomen i kroppen som i den kinesiska medicinen har sin helt naturliga förklaring. Vi i västvärlden vet också att näsan rinner när det är kallt ute till exempel eller att vi nyser när vi blir förkylda och utsätts för damm. Men har vi förstått varför? Vi konstaterar bara att det händer. Om vi gör något åt de där första små symtomen kroppen ger oss hade vi sluppit en massa problem senare.

Färgen på snoret berättar

Västerländskt vet jag inte vad man säger om klarsnuva men de flesta har nog upplevt att näsan börjar rinna när man är ute och det är kallt. Kinesiskt sett gör sig kroppen av med kyla. Det finns en yangbrist. När snoret blir gulare och grönare finns en infektion västerländskt och det gör det även kinesiskt men vi kallar det för hetta. Det är immunförsvaret som tar död på inkräktaren. Det är de döda immunförsvarscellerna som gör att snoret blir gult.

Kinesiskt sett har snor olika karaktärer och något som är klart är kyla, vitt är också kyla men på en djupare djupare nivå. Desto gulare och grönare snoret är ju mer hetta. Det räcker inte med att veta att någon är snorig vi behöver ta reda på vilken färg och karaktär något har för att veta hur vi skall behandla.

Visste du att kyla faktiskt kan orsaka både influensa, värk/smärta, infertilitet och viktuppgång?

Har vi för mycket kyla är värme lösningen

Värme inifrån och utifrån när det finns kyla är alltid rätt sätt att balansera. Finns det mycket hetta som hög feber finns det andra vägar. Men febern i sig gör också ett jobb så det kan vara bättre att ha feber som tar död på inkräktaren än att ta en alvedon och köra på. När vi nyser försöker kroppen också bli av med något som den störs av vilket känns väldigt logiskt när vi tänker efter.

När man förstår både den kinesiska medicinen och den västerländska ser jag så många “likheter”. Ändå är de så olika framförallt i sitt sätt att förebygga och bota. Tänk om vi kunde bygga broar, mellan gammal tradition och ny kunskap vilken skillnad det skulle göra!

Vi behöver mer yang när det är kallt

Nu när vintern svept in över landet kommer även kylan. Med den känns det extra viktigt att ge dig lite kunskap om hur kyla faktiskt påverkar våra kroppar. Vilka konsekvenser det kan ge både i ett akut stadium, och i det långa loppet. Om du visste hur kyla påverkar dig och hur man kan motverka den är jag säker på att du skulle göra allt du kunde för att för att hålla dig varm.

I den kinesiska medicinen är man väldigt noga med att inte utsätta sig för kyla, varken genom yttre faktorer eller med kylande mat och dryck. All kyla som tillförs kroppen, tvingar kroppen att förbruka yang (värme) för att kompensera upp kylan. Det i sin tur leder till att vi får tillslut får en brist på yang.

Vi föds med en viss mängd yang och det är viktigt att vi inte förbruka vår yang i förtid. Den är tänkt att räcka hela livet ut. Vi behöver värme invändigt och utvändigt för att hålla oss friska och förbli vitala även när vi blir äldre. När yang är helt slut så dör vi. Vi behöver även Yin för att det ska uppstå en balans med yang och även Qi för att de båda ska underhållas.

Yttre kyla

Med yttre kyla menas att kylan kommer utifrån och på den vägen tar sig in i kroppen. Det är därför viktigt att man alltid klär sig varmt och skyddar kroppen mot kyla. Fötterna är extremt viktigt att hålla varma.

De flesta kan känna igen sig i att man blir nedkyld och frusen och dagen efter så vaknar man med ont i halsen eller influensa. När man känner sig frusen eller blir extremt trött utan orsak så är det viktigaste av allt att få kroppen varm igen och framkalla en liten svettning. Det kan man göra på fler sätt med värme både utifrån och inifrån. Ju fortare man lyckas värma sig och öppna kroppens yta desto fortare kan kroppen göra sig av med den patogenen (det vi blir sjuka av) .

För oss kvinnor så är det väldigt viktigt att hålla oss varma under vår menstruation. Då är vi extra känsliga för att få in kyla i Nedre Jiao dit livmodern hör. Får vi kyla i nedre Jiao så påverkar det fertiliteten och kan orsaka menstruationsbesvär. Man kan även ha kyla “lokalt” i kroppen som orsakar att qi inte kan cirkulera och med det får man värk.

Har du blivit kall är det viktigt att du värmer dig så snart som möjligt. Tillexempel med ett varmt bad, saltmoxa, bastu och värmande dryck. Det finns även mat och dryck som har kylande eller värmande egenskaper. Kyler generellt gör mat som ej är tillagad/uppvärmd, kalla drycker, is, glass med mera.

Symtom på att man har kyla/brist på yang:

  • Värk, smärta
  • Viktuppgång
  • Frusenhet
  • Kalla händer/fötter
  • Raynauds sjukdom/fenomen (vita, domnade fingrar)
  • Svårt att bli gravid
  • Mensvärk
  • Diarré som är luktfri
  • Ont i magen, IBS
  • Influensa, förkylning
  • Trötthet
  • Fertilitetsproblem
  • Rinnsnuva med klar vätska
  • Blek tunga
  • Blek ansiktsfärg
  • Bleka läppar, läppar med en blåaktig ton
  • Reumatiska besvär
  • Fibromyalgi

Vill du lära dig mer? Passa på med 100:- rabatt på Nyckeln till Hälsa

Saker som tillför kyla till kroppen och förbrukar yang

  • Yttre kyla och vind
  • Kall “rå” mat som sallad, grönsaker som ej är uppvärmda/tillagade, frukt, glass, kall dryck
  • Att svettas mycket och ofta
  • Hård träning och för liten mängd mat
  • För lite sömn
  • Vissa mediciner

Saker som värmer och stärker yang:

  • Värme
  • Varma bad gärna med ingefära i badvattnet
  • Bastubad
  • Varma drycker såsom guldmjölk, varm choklad, ingefärsavkok eller te som innehåller kanel, ingefära, peppar
  • Tillagad mat och framförallt soppor, köttgrytor, benbuljong
  • Kryddor som kanel, ingefära, gurkmeja, kardemumma, peppar, vitlök, chili, kryddnejlika, muskot
  • Saltmoxa
  • Fotbad med ingefära

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

  1. Hej
    Det var en intressant artikel…alltid lär man sig något nytt.

    Svara
    • Tack Lena kul att du gillar det jag skriver Allt Gott Tina

      Svara
  2. Sååå intressant läsning och väl skrivet. Tack för dina ord. Lär mig mycket och fått stora insikter. Har nu även köpt din bok. Väldigt spännande läsning.

    Svara
    • Tack Tove 🙂 Kul att du tycker om det jag delar med mig av Allt Gott Tina

      Svara
  3. Hej. Bra inlägg om vad man kan göra själv med kosten.
    Det jag saknar är vilka meridianer man tex kan stimulera för att öka yang. Dvs hur dina tankar är runt det.

    Svara
    • Kul att du gillar det jag skriver 🙂 Jag stärker yang med mat och moxa 😉 Allt Gott Tina

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This