den 24 jan, 2021
Litar du på din kropp & själ?

Hej fina du,

Januari är inte slut och vi har fortfarande lite snö som har klarat sista dagarnas ösregn och plusgrader. Vinter till trots så känns det att energin i naturen är på väg tillbaka. Dagarna blir längre och hoppet om vår tänds. Jag älskar känslan av energin som stiger och ser fram emot att återigen sitta ute på altanen och jobba med fågelkvitter och frustande hästar runt mig. Det är livskvalitet och jag kommer aldrig att tröttna. Jag ägnar min helg och nästa vecka till en webbaserad utbildning om mat som medicin. Nördvarning på det, men jag kan liksom inte få nog av kunskap. Jag älskar både den kinesiska medicinen och att varje gång vi äter eller dricker så medicinerar vi oss själva.

Kropp och själ talar om vad vi behöver

För att skapa balans skall vi följa årstiderna. På vintern där Yin är störst skall vi vila som mest för att ladda våra batterier och ha kraft att följa med när vårenergin kommer med mer yang. I år är jag redo, det känns som om jag vaknat ur en Törnrosasömn. Jag sover återigen gott på natten och återhämtar mig. Mitt målmedvetna balanserande och mina val ger resultat. Det har funnits stunder när jag tänkt att jag ändrade försent. Trots det har jag fortsatt och nu mår jag bra.

Det gäller bara att göra en förändring tillräckligt länge och att justera det som inte fungerar eller ger resultat utmed vägen. Vi behöver lära oss att lita på kropp och själ för de vet. Ofta gör vi även saker för att hjälpa oss själva omedvetet. Jag balanserar mig själv varje dag med mat, dryck, vila, aktivitet och jag håller koll på mina tankar.

Fungerar allt som man vill och vi mår bra finns ingen anledning att byta väg men skaver det någonstans våga titta på vad som är fel och sök vidare. För att orka söka och leta nya vägar så behöver vi yang har vi brist på den kraften så har vi inte orken och vi kommer inte heller känna inspirationen att hitta det vi behöver eller ta oss i mål. Ju mer du värmer dig nu i kylan och inte blir kall desto mer sparar du på din inneboende yang så att den inte förbrukas i onödan. Yang är även den kraft som lagar kroppen. Yin är kroppens “materia” och  Yang aktiviteten och vi klarar oss inte utan varken den ena eller andra.

Yin & Yang

På vintern när det är mest yin i naturen behöver vi vila mer och mer yang i form av värme för att balansera oss. På sommaren som är mest yang kan vi vara mer aktiva och behöver mer yin i form av svalka för att vågskålarna skall väga jämnt. Yang är aktivitet och Yin är vila, var sak har sin naturliga tid. När vi lever efter naturens lagar uppstår balans. Visst är det logiskt 🙂

När vi åldras förlorar vi automatiskt yang.  Som barn har vi mer yang det är därför de kan springa runt halvnakna utan att bli kalla medan vi fryser. Lever vi på ett sätt där vi förbrukar mer yang än vad vi ska kommer vi att åldras i förtid. Yang är en stigande energi och när vi förlorat tillräckligt med yang kommer tillslut huden att falla mot jordens yta. Det ser alla som tittar sig i spegeln och undrar vad som händer 😉 När det inte finns tillräckligt som lyfter då sjunker det.

Har vi yangbrist i mjälten bildas det lättare fukt i kroppen. Det finns inget som värmer, vi går upp i vikt och blir lösa i magen. Vi får också lättare blåmärken och hemorrojder för att kroppen inte kan hålla saker på den plats det skall vara. Vi blir stelare, får värk, känner oss frusna, trötta och kraftlösa.

Kinesiska medicinens förklaringsmodell

Den kinesiska medicinen har en fullständig förklaringsmodell på vad som händer i kroppen. Det finns ett logiskt system för hur man skall återinföra balansen igen genom att tillföra det vi behöver. Är det yang brist vi har så är det mer yang vi behöver. Har vi brist på yin och eller kroppsvätskor så behöver vi bygga upp dem.  Är det magen som besvärar oss så behöver vi stärka jordelementet och se till så att inte träelementet attackerar det och så vidare.

Vi i väst har svårt att förstå helheten för vi tänker och lever inte på det sättet. Vi har tappat bort det som är naturligt för oss och betraktar kroppen som en maskin med utbytbara delar. Vår vana trogen äter vi våra mediciner när symtomen kommer och fortsätter som vanligt. Det är “otur” att bli sjuka och vi vill ha medicin så att det snabbt går över. Vi tar oss inte ens tid att vila eller sova för att hjälpa kroppen att spara yang så att den kan använda kraften till att laga oss. En tablett som lägger locket på vill vi ha och fortsätter sen att förbruka mer än vi egentligen har tills det inte längre går.

Lär av andras misstag

Vi har slutat lyssna på oss själva och våra behov. Jag vet jag har varit där själv 😉 Tänk om vi kunde lära oss av varandras misstag istället för att uppfinna hjulet själva varje gång. Det skulle underlätta för alla och inte minst skulle vi slippa mycket elände. Hur många gånger sa inte mina vänner till mig “du måste äta när du tränar”. Du kan inte jobba dygnet runt sju dagar i veckan”, eller vuxna som talade om att man skulle klä på sig när det var kallt ute. Jag förstod inte alls vad de pratade om, jag mådde prima. Nu förstår jag desto mer.

Det är tack vare mitt tidigare sätt att leva som jag har fått jobba stenhårt för att komma tillbaka och hålla balansen. Jag tillför så mycket yang och näring jag kan för det är vad min kropp behöver. För varje dag blir jag bättre och bättre. Visst blir det bakslag ibland när jag inte “sköter” mig eller förbrukar mer än jag har. Men jag vet vad jag ska göra för att snabbt hitta rätt igen. Jag har verkligen den kinesiska medicinen att tacka för allt. Utan den kunskapen och verktygen hade min livsresa förmodligen varit slut redan. Kroppen hade inte klarat av cancern och komma tillbaka utan hjälp. Nyckeln till Hälsa och mitt bloggande är mitt sätt att tacka den kinesiska medicinen och sprida dess fantastiska kunskap. Vi kan alla använda den i vår vardag för att må bra.

Vill du lära dig mer? Passa på nu med 100:- rabatt på Nyckeln till Hälsa

Hur vi mår inuti syns utanpå

Om ni visste hur mycket som syns av en människa eller ett djurs inre mående på utsidan skulle ni bli förvånade. Vitalitet och livskraft syns och lyser. Ansikte, hud, hållning, ögon läppar allt talar om något. När det inte fanns blodprov, labb var man tvungen att använda andra verktyg för att upptäcka och bota sjukdom. Ju tidigare man hittade en obalans desto bättre blev prognosen. Om det är vår livsstil som gjort oss sjuka så är det den vi behöver ändra det är fullständigt logiskt om vi stannar upp och tänker till. När vi springer på i livet ser vi inte skogen för all träd.

Maten vi äter är viktig men även våra tankar föder oss med energi. De skapar känslor som i sin tur påverkar vår fysiska organism. Yin står för den fysiska kroppen och yang är vår himmelska del. Yin står för materia och yang för funktionerna i kroppen. Hänger du med? Självklart så behöver vi båda delarna för att må själsligt bra, hålla oss friska och vitala.

Kinesisk medicin naturlig magi

För varje del jag har upptäckt i den kinesiska medicinen så blir jag mer och mer imponerad. Man hade inga problem med att lista ut vad kropp och själ mådde bra av. Sambanden, helheten och resultaten fick tala för sig själva. Fungerade det och man blev frisk så var det rätt. Den kinesiska medicinen benämner det inte som vi gör med bakterier och virus som orsak till sjukdom. De har andra namn och andra behandlingsmetoder men den kinesiska medicinen har klarat av att bota människor framgångsrikt i tusentals år utan både antibiotika och kortison.

Önskar verkligen att vi kunde införa ett helhets och friskvårds tänk i vår moderna värld. Vi behöver förstå att vi hör ihop med allt och att vi inte kan friskriva oss från vår del i ett naturligt kretslopp. Ingen står över naturen, vi är en del av den och beroende av att hela kretsloppet fungerar. En del är rosor, en del tulpaner och vi mår bra av olika saker. Alla har sina individuella behov både när det gäller livsstil och mat. En del är introverta, en del extroverta och det är ok. Känn efter och lyssna på din kropp och själ du vet vad som är bäst för dig. Lita på det som kommer och prova en ny väg om du inte mår bra på den du går på.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This