den 7 feb, 2021
Hur mår ditt vattenelement?

Hej fina du,

Känner du att energin stiger ute? Jag älskar känslan av att yang ökar. Trots att vi har massor med snö och många minus på termometern så är det tydligt att vi en dag i taget närmar oss våren. Jag har hellre vinter som den ska vara med snö och minus tills våren kommer än mörkt lera och slask. För mig är det himmelriket att inte behöva torka 20 hundtassar och städa efter 5 katter som går ut och in genom kattluckan för att se om våren har kommit 😉 Snart är det även kinesiskt nyår den 12 februari kliver vi in i Oxens år.

Naturens kraft

Jag har lyssnat klart på min “Mat som medicin” på webben och naturligtvis beställt en massa ny litteratur. Är man en vetgirig nörd så kan man lika bra vara det ordentligt 🙂 Jag la i veckan ut en bild på ett enkelt recept för att stärka och värma Nedre Jiao. Ni var flera som ville ha “Receptet” kul att ni är intresserade och förstår den läkande kraften i det naturen kan erbjuda.

För att kunna använda ett “recept” med framgång behöver vi veta att det är rätt för just oss. Om inte kan det i stället få motsatt effekt. Samma sak gäller när vi använder Mat som medicin. Vad som är bra nu passar kanske inte när obalanser och brister rättar till sig. Har vi kyla behöver vi värme. Har vi symtom som beror på torka behöver vi vätskor och så vidare. Gör du testerna i Nyckeln till Hälsa får du en indikation på vad som är svagt och du hittar sen mat och kryddor som kan hjälpa dig i födoämnes tabellen. Glöm inte att göra om dina tester och jämför resultaten. När vi ändrar något påverkas både kropp och själ.

Vill du lära dig mer passa på nu 100:- rabatt på Nyckeln till Hälsa Februari ut.

Vad är nedre Jiao

Den kinesiska medicinen delar in kroppen i tre delar och nedre Jiao är från naveln och nedåt. Där ingår bland annat njurarna som också tillhör vattenelementet. Njurarna har en viktig roll inte bara som reningsverk i kroppen. I den kinesiska medicinen är de också vårt reservbatteri och innehåller vår livsessens. När vi får obalanser och brister i kroppen så är det alltid njurarna som stödjer andra organ som blivit svaga. De gör det tills de blir för svaga själva och inte längre klarar av uppgiften.

Brister i vattenelementet ger oss fysiska symtom som

 • Ont i ländrygg, knän, höfter, fötter och leder
 • Minskad sexlust
 • Inkontinensbesvär
 • Urinvägsinfektioner
 • Mensvärk
 • Trötthet
 • Astma
 • Hjärtklappning
 • Svårt att bli gravid
 • Foglossning
 • Tappar hår
 • Dåliga tänder och svagt skelett

Symtomen är många beroende på hur djupt vi urholkat vår kraft. När vi når en viss nivå uppstår yangbrist i nedre Jiao. Det betyder att vi får symtom på kyla. Föra att rätta till det så behöver vi tillföra värme/Yang igen. Där är till exempel kanel en perfekt krydda.

Stärka vattenelementet

Viktigast är alltid att äta mat av bra kvalitet som är väl tillagad och av lagom mängd. Vila tillräckligt, röra på sig lagom och att du sover som du ska. Lugn i själen och en dos av aptit på livet är också bra. Det är grunden för att hälsa ska kunna uppstå.

 • Vila liggandes
 • Äta “Svart mat” (quinoa, svarta bönor, svart ris, svarta sesamfrön)
 • Salt (men ej överkonsumtion och ej raffinerat)
 • Växter som stärker Njuren är bland annat Björken (till exempel björksav) , Nypon, Nässla, Goijibär med mera.
 • Saltmoxa
 • Citronvatten med kvalitetssalt och kanel

Tips! “Poppa” svarta sesamfrön i stekpannan så att de öppnar sig lite och ät en matsked om dagen, dessa små fantastiska frön är magiska så gör det till en vana varje dag.

Recept och bästa saltet

Jag tar ett glas rumstempererat vatten pressar i en ekologisk citron och en halv tesked Celtissalt som smälter i vattnet. Det smakar konstigt nog inte salt utan blir en citronlemonad. Har du större brister så kan du ha mer salt du får helt enkelt känna efter själv och lyssna på vad kroppen säger. Min kropp gillar det. Har du mycket kyla så kan du ha i kanel efter smak. Den värmer nedre Jiao. Kan vara lite svår att röra ner i vattnet men det går.

Saltmoxa ala’ Hermansdal är ett fantastiskt redskap för att stärka hela kroppen. Snart ligger webbkursen i butiken igen. Till sommaren hoppas jag att vi kan ha våra populära kurser igen här på Hermansdal.

Kinesisk medicin och känslor

Alla organ har sin egen känsla i den kinesiska medicinen. Att ha svaga njurar skapar ett obehag i kroppen som är starkt. Rädsla som hör till vattenelementet är inte något som man vill bära runt på. Det är lättare med hjärtats känsla som är glädje den tycker vi inte är obehaglig men även den kan gå överstyr och bli till mani.

Kanske är just njurarnas känsla obehaglig för oss, för att det är viktigt att vi stannar upp och lyssnar när kroppens reservaggregat talar till oss. Lägger inte kroppen kraft bakom något lyssnar vi inte. Just känslor blir extra kraftfulla som medel för vi vet inte riktigt vad vi ska göra för att slippa dem. Vill vi ha ett långt friskt liv så är det just njurarna som vi skall ta hand om.

Det är samma sak med djur, rädda, oroliga och vimsiga hundar och hästar blir lugna i “själen” när man stärker vattenelementet och njurarna. Att använda moxa på djur fungerar perfekt för att balansera en mängd symtom. När du lärt dig hur du ska göra är det något du kan hjälpa din häst eller hund med. Så fort Corona släpper taget om världen är vi redo på Hermansdal med våra friskvårdskurser för Häst och Hund igen.

Varför blir vi fegare med åren

Jag har pratat med många patienter och vänner som upplevt detsamma som jag. Vi blir fegare med åren. Eftersom jag har många hästar som patienter träffar jag genom dem även ryttare. Något som jag ser tydligt är att kavata kompetenta ryttare  med åren blir “fegare”. Trots att det egentligen inte finns några faror, målar man upp dessa för sitt inre öga, speciellt då i samband med ridningen. Man får ett katastrof tänk som egentligen inte har någon grund. Det magiska är att när vi stärker njurarna med mat, saltmoxa och i bland örter så minskar obehags känslorna dramatiskt och man börjar känna igen sig själv igen. Så fantastisk är kroppens signalsystem.

Vill vi ha ett långt friskt liv så är det just njurarna som vi skall ta hand om

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This