den 8 sep, 2019
Utan qi fungerar vi inte

Hej fina du,

Sitter på min favoritplats och skriver med min ständiga följeslagare en kopp ekologiskt svart Earl Grey te. Om ett par timmar kommer Hermansdal att fyllas av förväntansfulla kursdeltagare. Jag tycker det är lika roligt varje gång. Jag är så tacksam att jag får göra det jag älskar att hjälpa och att prata hälsa och kinesisk medicin. Det finns inget bättre än att få följa med på människor och djurs resa mot att må bra. Det fyller mig med qi att se andra läka och börja må bra igen. Det gör alla timmar av skrivande och allt arbete värt det. Att få göra skillnad för en annan levande varelse och dela med sig betyder något vilket arbete man än har.

I torsdags skrev jag ett inlägg om känslor och att vi behöver qi för att må bra. Ingen har väl någonsin varit pigg och deppig på samma gång? Det är omöjligt. Är vi fulla av qi så mår vi bra och kroppen fungerar. Det är själva livskraften och faktiskt även ursprunget till både Yin och Yang. När vi förstår vikten av bra qi/energi förstår vi också skillnaden mellan en tomat som växt upp i näringsrik och lagom fuktig jord under en varm sol och den som växt upp i näringslösning och fått mogna på en båt på vägen hit.

Vad försöker dina känslor berätta

Vi behöver qi för att fungera

Ständigt pratar jag om mat, näring och vårt jordelement dit mage och mjälte hör. De kan de som går Fem elementskursen -Mat som medicin intyga 😉 Det är bland annat mage/mjälte som ska omvandla det vi äter till qi . Fungerar inte det första steget eller vi inte ger kroppen något den kan använda så får vi problem. En del är starkare än andra och klarar sig längre men tillslut så smyger sig problemen på. Det kan börja med att magen sväller upp när vi äter eller att vi börjar bli överkänsliga mot mat. Gör vi inget åt orsaken till att vi får obalanser blir de fler och tillslut klarar inte kroppen längre av att reda ut dem.

Vad gör Qi i kroppen

Wei qi är vårt osynliga och kraftfulla skydd, som är kroppens första försvarsbarriär. Det försvarar kroppen från ett yttre an- grepp genom att hålla sig redo för att putta ut vad som än kan tänka sig att skada kroppen och skapa oreda. För att klara den uppgiften behöver wei qi en jämn tillförsel och förstärkning av energi. 

Jing qi är vår nedärvda energi som vi har med oss från våra föräldrar och som lagras i njurarna. När vi når medelåldern har vi ofta förbrukat en stor del av Jing qi. Det är ofta vid denna tidpunkt i livet som många av oss även börjar känna av diverse krämpor och att man inte har kvar samma styrka som man en gång haft. Att exempelvis vara uppe sent en kväll/natt tar helt plötsligt längre tid för kroppen att återhämta sig ifrån. 

Gu qi får vi genom mat och dryck som fördelas ut till kroppens celler genom matsmältningsapparaten. 

Shen qi får vi genom vår relation med familj, vänner och naturen, den når hela kroppen via hjärtat 

Da qi får vi av luften vi andas och når hela kroppen via våra lungor. 

När Jing qi, Gu qi, Shen qi och Da qi ”sammansmälter” i lungan, bildar de Wei qi

Jing qi är den enda qi som är nedärvd, alla andra kan vi påverka genom hur vi lever. Är vi rädda om vår Jing qi genom hur vi lever, räcker den längre i livet.

När du äter bra, andas frisk luft, undviker fysisk och psykisk stress och lever i harmoni med världen runt dig, skapar du ett stabilt inre som gör att wei qi kan växa och trivas i kroppen. 

Missa inte premiären av friskvårds och moxakurserna för häst och hund i oktober på Hermansdal

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Det skriver nog de som varit här på kurs gärna under på 😉 Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga. Djuren har alltid varit min närmaste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Jag kommer under hösten ha mina första kurser som sätter just dem i fokus. Det får hela mig att jubla. Jag lovade en gång en älskad vän och själsfrände att jag skulle dela med mig av det jag kan för att hjälpa djuren. Nu är det äntligen dags. En dag blir hästrelaterad och den andra går i hundens tecken. Jag längtar!!!

Är du intresserad av hästar och/eller hundar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här dagarna för dig.

Vill du veta mer om djurkurserna? 6/10 HÄST och 27/10 HUND

Nu ska jag baka och laga mat de närmaste dagarna så att söndagens kursdeltagare får i sig riktigt bra qi på saltmoxakursen.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This