den 5 sep, 2019
Vad försöker dina känslor berätta?

Hej fina du

Pang sa det och så blev det höst på riktigt. Jag blir lika paff varje år när det verkligen händer 😉 Det blir en febril aktivitet på gården varje år när sommaren ska plockas undan och det ska förberedas för minusgrader. Jag älskar hösten och tycker naturen är fantastisk i all sin färgprakt. I år har jag dessutom inte träffat på en enda “älgfluga” varken på hästarna eller oss. Innan vi flyttade till Småland visste jag inte ens att de fanns och jag är glad om de håller sig undan. Det kanske är all moxarök runt Hermansdal som till sist jagat bort dem 🙂 Söndagens och årets sista Saltmoxakurs på Hermansdal kommer att hjälpa till.

Allt hänger ihop

Naturen har sin rytm och flöde lika stadigt som processerna i vår kropp ska fungera. Det är när flödet inte fungerar och det blir för mycket eller för lite av något vid fel tidpunkt som vi får problem. Det kan vara värk eller känslor som inte går att släppa eller att vi alltid får en uppblåst mage när vi äter.

Den kinesiska medicinens sätt att se på känslor skiljer sig så mycket från vårt västerländska tänk att det blir ett riktigt guldkorn. När vi förstår hur känslorna hänger ihop med resten av kroppen och vårt fysiska mående blir det många aha upplevelser. Det går inte att koppla i sär kropp, själ och sinne ALLT hänger ihop.

Känslor talar om något för oss

Känslor är en allvarliga sjukdomsalstrare enligt den kinesiska medicinen. Enkelt förklarat kan man säga att inom den Kinesiska Medicinen så finns det olika “nivåer/lager” där sjukdom finns, utifrån och in. Om sjukdom/obalanser befinner sig i vårt yttersta lager så är den lindrig och går snabbt att balansera och läka. Men när sjukdom och obalanser tar sig in till vårt allra innersta, då drabbas vi av allvarliga och kroniska sjukdomar och problem. Känslor är en sådan faktor som när de blir obalanserade eller det blir för mycket eller finns för länge går de rakt in i vårt innersta och orsakar problem i hela vårt kroppsliga system.

TRÄ-ELEMENTET

Ilska är i ett balanserat tillstånd ett hälsosamt gensvar på stress, frustration och orättvisa. Så länge ilskan uttrycks varsamt och kontrollerat, hjälper den till att ”rensa luften”, lätta på spänning och återställa balansen. För mycket ilska skapar obalans i träelementet och dess organ lever/gallblåsa. På samma sätt som en obalans i träelementet kan skapa för mycket ilska och aggression. Att man säger att vissa personer är ”hetlevrade”, har inom kinesmedicinen en logisk förklaring då det innebär att man har för mycket hetta i levern. När ilskan blir för mycket och obalanserad kan det ge symtom som högt blodtryck, magsår och andra magrelaterade besvär och huvudvärk.

ELD-ELEMENTET

När eld-elementet är välbalanserat är dess känsla glädje konstant och harmonisk. Som en autopilot fyller den ständigt kropp, själ och sinne med en varm och avslappnad känsla av lycka och glädje. Men om elden i eld-elementet flammar upp för mycket så kommer den harmoniska glädjen istället övergå till att göra personen manisk, nervös, stressad och pratar snabbt och konstant. När glädje blir en obalanserad känsla kommer den skapa obalans och sjukdom i kroppen, såsom störningar i talet, insomnia, hjärtklappning och hjärtattack.

JORD-ELEMENTET

När det blir för mycket av grubbleri och oro, stagnerar jord-elementets energi och problem uppstår. Tänkande och våra tankar är när de är balanserade klara och leder till någon form av handling. Oro är en känsla där personen alltid befinner sig i dåtid eller framtid… Men likväl som grubbleri och oro kan skapa obalans, så kan en svaghet och obalans i jord-elementet göra att man börjar grubbla och oroa sig väldigt mycket. Det visar sig ofta som tunghet i kroppen, viktökning, trötthet, depression, dålig matsmältning, magkatarr och ödem.

METALL-ELEMENTET

Sorg är en känsla som om den är väl balanserad, ger oss erfarenheten av att hantera förlust och bearbeta sorg. Men om sorgen blir för stor, kommer din energi att dra ihop sig och saktas ner. Vanliga symtom som uppstår när sorg skapar obalans, är att kroppen blir stel vilket leder till problem i ryggrad och leder, förstoppning, IBS samt luftvägsproblem såsom kronisk bronkit, astma och lungfibros.

VATTEN-ELEMENTET

Rädsla som är känslan tillhörande vatten-elementet, är när den är hälsosam och balanserad en känsla som håller oss uppmärksamma, alerta och fyller oss med mod att möta allt som uppstår i livet. Men när rädslan blir obalanserad har den en förmåga att få vår energi att sjunka till botten och allt går långsamt och segt. Även vår förmåga att tänka och agera försämras, vilket leder till att allt vi kan tänka på är hur vi ska fly från känslan eller det som orsakar den. Desto djupare rädslan går in i kroppen så skapas känslor utav ångest och fobier. Kroppsliga symptom som dessa känslor kan leda till är urinvägsinfektioner, artrit, njursten, gallsten och olika sexuella problem.

Alla känslor behövs

Känslorna transformeras in i varandra och vi behöver ha ett flöde utav allihopa. När vi har en balans och lagom av det vi behöver i vårt ekologiska system sker det helt naturligt. Vi blir arga när det behövs för att sätta gränser, vi blir ledsna när någon sårar oss, vi blir rädda när en fara dyker upp, vi oroar oss när det dyker upp problem och vi blir glada när vi får en anledning. Fastnar vi i ett känslotillstånd och inte kan släppa det så säger det något om vad som behöver stärkas eller balanseras. Vi behöver alltid ha tillräckligt med Qi för att känslor ska kunna transformeras så att vi inte fastnar. Det är därför du sällan/eller aldrig träffar någon som är pigg och deprimerad på en gång. Det är också därför vi mår bättre känslomässigt när vi får i oss bra näring och andas frisk luft som i sin tur skapar bra qi.

Missa inte premiären av friskvårds och moxakurserna för häst och hund på Hermansdal

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Det skriver nog de som varit här på kurs gärna under på 😉 Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga. Djuren har alltid varit min närmaste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Jag kommer under hösten ha mina första kurser som sätter just dem i fokus. Det får hela mig att jubla. Jag lovade en gång en älskad vän och själsfrände att jag skulle dela med mig av det jag kan för att hjälpa djuren. Nu är det äntligen dags. En dag blir hästrelaterad och den andra går i hundens tecken. Jag längtar!!!

Är du intresserad av hästar och/eller hundar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här dagarna för dig.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Tyvärr är jag inte så insatt i häslo intresdet. Lycka till med kursen

    Svara
    • Tack 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This