den 14 aug, 2022
Gammal visdom behövs i moderna tider

Hej fina du,

Sommar Sommar Sommar 🙂 Nu har det varit lite för varmt i några dagar för min smak. Jag klarar inte att vara aktiv när det är 30 grader i skuggan och jag älskar att vara just det. Det har gått ett par veckor sen ni fick ett blogginlägg från Hermansdal. På de två veckorna har det hunnit att hända massor i mitt liv.

Jag har fyllt 60 år och blev överaskningsfirad av vänner och familj från hela landet. Djupt rörd, tacksam och verkligen jätteglad över alla som kom för att fira min dag på Hermansdal, skickade blombud och grattade på alla möjliga vis. Dagen blev helt perfekt, maten uppskattades, solen sken och jag fick en fantastisk dag att minnas. Huset är fortfarande fullt med blommor över en vecka senare.

Joey har hunnit opererats för en lös benbit och står på box. Operationen gick bra och prognosen är mycket god. Han tar boxvilan med ro vilket jag är både förvånad och tacksam över, träpersonlighet som han är. Nästa steg blir att gå ut och gå under ordnade former. Elton och jag var iväg förra helgen och tränade. Med glädje i själ och hjärta rider jag nu själv. Det är inte alltid det är lämpligt att tanter rider unga oerfarna hästar men nu är vi igång. 😉 Det känns fantastiskt !!!

Lever som jag lär

Det är viktigt för mig att leva som jag lär. Jag är min egen testperson. Fungerar den uråldriga kinesiska medicinens visdom på mig som lever ett modernt liv så gör den det för andra också. Den kinesiska medicinen hade aldrig kunnat förutse att vår livsstil skulle urarta till det den gjort för 5000 år sedan. De livsstilsråd den innehåller behövs mer än någonsin och passar våra moderna liv som handen i handsken. Vi behöver lära oss att leva våra liv på ett hållbart sätt och inte bränna oss i båda ändarna. Bra att tänka på är dock att hela vår matindustri är förändrad. Det gör att vi behöver tänka till ett par gånger extra när det gäller vart maten kommer ifrån, innehåller och hur den är processad.

Sensommaren den femte årstiden

Den kinesiska medicinens femte årstid sensommaren är här. Med den kommer fukten ute att öka och har vi fukt i kroppen så kommer vi att påverkas och känna av den mer. Jord-personligheter ogillar ofta fuktigt väder och gillar torrt varmt väder. Vid fuktiga och kalla dagar mår de ofta bra av att ta sig ett varmt bad, sitta framför brasan eller äta värmande mat. Ju mer balanserade vi är i kroppen desto mer balanserad blir våra känslor och personlighet också.

Är du en Jordpersonlighet?

Sensommaren och Jordelementet har sin egen personlighetstyp. Jord-personligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. Det är viktigt för dem att få vara delaktiga och känna sig behövda. Ibland blir behovet av att känna sig behövd så stort att det nästan blir som ett beroende. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem. Jord-personligheter är kärleksfulla föräldrar och underbara vänner, som ofta är volontärer eller medlemmar i organisationer som hjälper utsatta djur eller personer i nöd. Jord-personligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna. 

Vad mår en Jordpersonlighet bra av?

Sådant som är mindre bra och skapar obalanser:

-Sätter alltid andras behov före sina egna

-För lite tid för att ta hand om sig själv

-Äter för mycket söta saker såsom godis, kakor, läsk etc.

-Fuktigt eller fuktigt och kallt väder

-För mycket mjölkprodukter och vetemjöl

-Oro och för mycket grubbel/ältande 

-Känslan av att sitta fast i relationer, arbete eller andra situationer

-Kalla drycker och kall/rå/frusen mat

Sådant som är bra och balanserande:

-Ät varm lagad mat

-Hel säd, tillagade grönsaker och rotfrukter, kyckling, fisk, kalkon

-Värmande kryddor som ingefära, kardemumma, kanel, vitlök, persilja, peppar, curry, saffran

-Lär dig säga nej

-Avsätt tid för att ta hand om dig själv

-Yoga, meditation, tai chi, skogspromenader

-Saltmoxa bland det bästa som finns för att hjälpa jordelementet och bli av med fukt. Precis som att det i ett fuktigt hus behövs värme för att bli av med fukten är det med våra kroppar.

Är du en Jordpersonlighet eller har delar av dessa fantastiska varma och medmänskliga drag? Ta hand om dig själv lika bra som du månar om andra. Njut av sommardagarna som är kvar och ladda dina batterier inför vintern. Glöm inte att spara lite av det du fyller på med så att du har ett förråd. Det är precis det som sensommaren handlar om. Vi ska fylla på våra “lador” så att vi är redo för en vinter.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Tack snälla kloka du!
    Det är en lisa för själ och hjärta att läsa dina blogginlägg som alltid har substans och mening och ”vill något”i texten.
    Jag är en småländsk Oxe som känner igen mig väldigt mycket i sensommarpersonligheten, och det stärkte mig att läsa om den. Kram från mig!???

    Svara
  2. Tack ?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This