den 21 aug, 2022
Ta hand om din inre hjälte

Hej fina du,

Ännu en sommarvecka till ända. Vi har haft det väldigt varmt och fuktigt med åska flera dagar. Absolut det värsta vädret jag vet. Åska är ok förutom att jag lider med Epic och Spencer som är så rädda. Jag har hittat en blixt app och med hjälp av den hann jag ge dem räddningsdroppar och sätta på musik. Det har gjort att vi klarat oss förhållandevis bra. Men det är så synd om dem !!! Bolt bryr sig inte alls och Atlas trodde att vi skulle ha fest för allt poppande 🙂 Så olika kan det vara även för djuren. Vi är alla individer.

Nu hoppas jag på mer normala sensommardagar och att värmen hjälper mina sena tomater att bli fler. En brittsommar med klar luft står högt upp på önskelistan. Joey promenerar dagligen och nu är vi uppe i en timme om dagen. För varje dag som går och vi lyckas balansera all uppdämd energi han har i kroppen så att han håller sig lugn är vi ett steg närmare läkning. En vecka till sen får han börja gå i en lite större hage och det kommer att kännas bra för oss alla.

Jordelementet en hjälte

Sensommaren är jordelementets tid dit hör mage och mjälte. De är de första att ta hand om och bryta ner maten och se till att vi får qi till kropp och själ. Qi skapar både yin och yang, ser till att vi har energi till att göra saker, att alla processer i kroppen fungerar och att vi kan tänka samt att våra känslor transformeras.

Fungerar inte jordelementet som det ska och får det de behöver kommer hela kroppen att få problem. Vi skapar obalanser i dag för att vi inte lever och äter på ett sätt som stödjer vårt jordelement. När vi får problem med magen så tar vi piller eller tarmbakterier för att döva symtomen i stället för att göra något åt att de uppstår. Ibland för att vi inte förstår eller vet vad vi ska göra och ibland för att vi inte orkar ändra på våra vanor.

Mat som är processad och saknar näring gör att qi inte kan skapas. Ren, naturlig mat utan långa innehållsförteckningar är det vi behöver men inte helt lätt att hitta i dag. Inte ens godis innehåller längre socker utan istället glucossirap som är billigare för tillverkarna. Matfusket är enormt utbrett och det är svårt att hitta näring i maten. Har vi dessutom ett svagt jordelement blir det ännu svårare för kroppen att ta upp näringen och skapa de byggstenar vi behöver.

Patientfall

Magnus 32 år hörde av sig till mig efter att hans mamma länge följt bloggen och läst Nyckeln till Hälsa – med visdom från den kinesiska medicinen. Magnus hade precis läst boken även han efter inrådan från sin mamma och han hade förstod sambanden och kände igen sig själv. Han kände att han gärna ville ha ytterligare lite hjälp för att bena ut sina obalanser och vad han kunde göra för att skapa balans i kroppen igen och kontaktade mig.

Magnus är vad vi inom den kinesiska medicinen skulle beskriva som en typisk jord-personlighet. Hans besvär var till största delen relaterade till just jord-elemetet. Det är vanligt att jord-personligheter får obalanser i sitt element då de har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna.

Jord-personligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem. Jord- personligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna, vilket lätt skapar obalanser tillslut för att de kör över sina egna behov.

Symtom från jordelementet

När Magnus ringde till mig var hans symtom följande; Han hade början till magsår, lätt för att få blåmärken, uppblåst mage, gaser, ofta ont i magen utan att han kunde förstå orsaken. Han hade börjat gå upp i vikt utan någon direkt anledning, var orkeslös, hade stort sötsug, väldigt svårt att släppa grubbel och oroade sig för mycket hela tiden, svårt att koncentrera sig och det kändes ibland som att hjärnan inte funkade som den skulle, som att alla tankar gick trögt i nåt han liknade vid en slags hjärndimma.

Det börjar ofta med ett problem

Magont och en ständig oroskänsla var det som börjat dyka upp. Det blev tätare och tätare mellan gångerna och tillslut började även de andra symtomen att infinna sig. Kinesiskt sett så hör alla de här symtomen hemma hos jordelementet. Med det vet vi att jordelementet behöver all hjälp det kan få. Den kinesiska medicinen har efter lång beprövad erfarenhet kommit fram till vad som hjälper jordelementet. Man har hittat en förklaringsmodell som skapar balans. Man vet vilken mat som stärker och vad som behövs för att hjälpa jordelementet att bli starkt igen.

Att vi blir extremt sötsugna när jordelementet är svagt är logiskt när vi förstår hur det hänger ihop. Om jordelementet ska skapa qi och inte klarar det så är sött den snabbaste vägen att få i sig snabb energi eller hur ? Sött är dessutom jordelementets smak och stärker det. Men blir det för mycket försvagar det i stället.

Vad kan vi göra?

Har man stora obalanser tar det alltid tid. Det tar tid att komma till rätta med problemen för att det tagit tid för oss att ställa till oredan i kroppen. Ju snabbare vi kan fånga upp obalanser desto snabbare kommer de att försvinna. Drömmen hade varit att vi redan som barn fått lära oss hur vi ska leva och vad vi ska äta för att slippa en massa problem.

För att hjälpa jordelementet behöver vi ändra på en mängd saker och sluta ge bort oss själva. Vi behöver äta mat som är lättsmält. Vi mår bra av att äta små portioner med lagad mat ofta helst kokt. Är jordelementet svagt känner vi oss inte vitaliserade när vi ätit utan blir istället trötta. Jag fortsätter att prata om saltmoxan som jag och många med mig älskar. Den är fantastisk på att fylla på och hjälpa kroppen tillbaka.

Undvik kall, rå och frusen mat, ät tillagade ekologiska grönsaker, rotfrukter, kyckling, kalkon och fisk. Använd värmande kryddor som ingefära, kardemumma, persilja och peppar. Avsätt tid för att ta hand om dig själv och öva på att säga NEJ ? När ditt jordelement blir starkare så kommer qi att återvända och du mår bättre.

Vill du lära dig mer ? Här hittar du Nyckeln till Hälsa

Andra viktiga saker att tänka på:

  • Ät med glädje och bråka inte vid matbordet
  • Var närvarande när du äter och fokusera på näring, smaker och vad du ger dig själv
  • Har du ett sittande arbete res dig upp och rör på dig emellanåt
  • När vi är hungriga är jordelementet redo för att ta emot mat
  • Sluta att äta när du är mätt
  • Äter du rå kall mat ta en kopp varmt te till och ha en vingrette på salladen
  • Använd värmande kryddor
  • Ät mat av bra kvalitet
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This