den 28 okt, 2016
Vet du skillnaden på gluten och gluten? 

Gluten är ett riktigt hett samtalsämne idag, det är nog ingen som har missat. Vi vill ge dig en mer nyanserad bild av gluten och annat som vi äter som inte ens är vad det påstås vara. Vår övertygelse är att kroppen mår bäst av rena naturliga råvaror och att det är det konstgjorda och alla kemiska tillsatser som skapar kaos i kroppen och som så småningom gör oss sjuka.

I det här inlägget kommer jag att fokusera på Gluten…

Det är ofta som vi och säkert ni med, ser artiklar i olika tidningar och FB-inlägg som handlar om gluten och alla problem som det skapar. Slutar man med all gluten så blir allt bra och man slipper de problem man har och kroppen håller sig frisk. Men är det verkligen hela sanningen…

Svaret är faktiskt både ja och nej… För sanningen är den, att det är inte så enkelt som att all gluten är likadan eller har samma effekt på kroppen.

Först och främst är det viktigt att veta att gluten i sig faktiskt inte är ETT ämne, utan består utav flera hundra olika proteiner. Dessa liknar varandra, men trots dess likheter är deras effekter på kroppen inte densamma.

Det vete som vi idag äter mest av och som finns i de flesta produkter, är ett vete som i över 60 års tid ständigt förädlats och förändrats.

En sådan förädling får såklart konsekvenser för våra kroppar. Det finns flera studier som visar på att det faktiskt är de moderna vetesorterna som är den stora boven till att glutenintolerans idag är så vanligt. Man har till och med gjort studier som visar på att det finns ett samband mellan glutenintolerans och diabetes. Men det vanligaste är att många faktiskt inte tål eller helt enkelt är överkänsliga mot vårt moderna vete.

Detta hybridvete, som man faktiskt kan kalla det, är en kraftigt förädlad vetesort. Målet med denna förädling är att ge en maximal skörd samtidigt som det ska innehålla de bakegenskaper som marknaden velat och fortfarande vill ha. Trots det moderna vetets goda bakegenskaper, är det vanligt att brödet man köper i affären innehåller ytterligare tillsatt gluten. Så att du som konsument kan få ett bröd som håller sig mjukt, saftigt och färskt länge…

Om vi verkligen visste vilken skada detta vete gör i våra kroppar, skulle vi då ändå vilja ha det?… Säkert finns det de som inte bryr sig, men vi tror faktiskt att de flesta människor vill ge sin kropp sådant som den blir stark och mår bra av. Inte sådant som gör den sjuk…

Korn, råg, havre och gamla kulturveten som bland annat spelt/dinkel har en helt annan glutensammansättning än vad vårt moderna vete har. De innehåller en mycket mindre mängd av bland annat de ämnen som är skadliga för kroppen och som orsakar glutenintolerans.

Så hur ska man då tänka om gluten?

Om du inte är glutenintolerant, så finns det egentligen ingen anledning att sluta med all gluten. Faktum är den att våra gamla kulturveten faktiskt är en mycket god källa till både proteiner & mineraler. De innehåller 2-3 gånger mer mineraler, som zink och järn än vad vårt moderna vete gör.

Så dra inte all gluten över en kant, uteslut modernt vete och använd dig av de gamla kulturvetesorterna som spelt/dinkel, ölandsvete, emmer, enkorn och spannmålssorter som råg, korn och havre. Pröva dig fram och hitta de sorter som du och din kropp mår bra av.

Vill du underlätta för kroppen att ta upp näringsämnen så kan du blötlägga säden eller baka med surdeg. Om man blötlägger säd, så bryts fytinsyran i dem ner och kroppen har lättare att ta upp näringsämnena. När man bakar surdegsbröd så bryts proteinerna i brödet ner till fria aminosyror vilket gör dem oerhört lätta för kroppen att ta upp och använda sig av.

Här kommer vårt recept på ett fantastiskt gott Dinkelbröd:

HERMANSDALS BRÖDET

7,5 dl ekologisk filmjölk

0,5 dl ekologisk sirap

3,5 dl ekologiskt siktat dinkelmjöl

ca 7,5 dl ekologiskt fullkornsdinkelmjöl

1 msk brödkryddor eller kardemumma

1 msk bikarbonat

1 tsk salt

Rör ihop alla ingredienser och bred ut smeten i en långpanna

Grädda i ugnen på ca 180 grader i ca 15 min, sänk sedan till ca 150 grader och grädda i ca 10 min till.

Vi kommer fortsätta att belysa mat och näring ur olika perspektiv och även förklara hur man tänker om det vi äter ur ett Kinesiskt perspektiv, där mat är medicin som man använder för att skapa balans och hålla sig frisk.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Håller med.. jag får ont i lederna av Gluten.. men av ölands vete. En gammal sorts vete. Det funkar hur bra som helst. Den är inte så förädlad och det finns många spårämnen kvar.

    Svara
    • Visst är det skönt när man hittar lösningar som kropp och själ mår bra av 🙂 Ju mer vi lyssnar på oss själva desto mer vill kroppen säga <3

      Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Är lagom alltid bäst? - […] Vet du skillnaden på gluten och gluten? […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This