den 26 maj, 2024
Smaker kan göra oss starkare eller svagare

Hej fina du,

Vilken fantastisk inledning på sommaren vi har. Sol och värme, svala nätter och till och med lite regn. Det blev inget blogginlägg förra helgen. Vi förlorade vår älskade Bolt och jag var inte alls på humör för att skriva. Det gör så ont när de lämnar även om man intellektuellt vet att de inte kan leva för evigt.

Även fast han är borta så hör jag hans små tassar och jag tittar efter honom för att se att han är med när vi är ute. 15 år 3 månader och 12 dagar fick vi tillsammans. Han tacklade av fort på slutet och jag hade bokat tid hos veterinären på fredagen för att kolla hans dåliga hjärta. Jag bad om tecken på vad han ville själv om jag skulle ställas inför ett tufft val. Det slutade med att jag fick åka in akut på torsdags kvällen och han somnade in i min famn. Älskade lilla själ som har kastat hjärtan på alla han mött i hela sitt liv. Det är så tomt på Hermansdal utan dig. Nu har jag ingen som smiter ut genom kattluckan för att komma upp till ridbanan eller som stjäl hästarnas boots och borstar. Ingen kvar som kan ligga på fotpallen när jag sitter och skriver.

Livet fortsätter

Med gården full av andra familjemedlemmar så tvingas man fortsätta framåt. Alla behöver sitt och alla ger en massa tillbaka. Nu har vi två stora hundar kvar och Epic börjar bli gammal han också, ve och fasa. Det är baksidan av medaljen när man älskar alla dessa själar. Sorgen är verkligen kärlekens pris. Djuren är min familj och har alltid varit. De har funnits för mig och jag gör allt för att finnas för dem. Vi har varandra <3 Jag förstår mina känslor och jag har verktyg att hjälpa mig själv på vägen mot läkning. Det är en fantastisk tillgång i livets alla skeenden.

Smakernas betydelse

När vi pratar smaker på mat i den kinesiska medicinen är de alltid relaterade till sitt element. I lagom mängd stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött är det en indikation på att det finns en obalans. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden, utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Är vi i obalans kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag, medan ett par svaga njurar vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. Men i vår kultur där salt och sött är överrepresenterat fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör, men för mycket av det goda urholkar istället.

VILL DU VETA MER? HÄR HITTAR DU NYCKELN TILL HÄLSA

Den kinesiska medicinens fem smaker

-SALT tillhör vatten-elementet och dess organ njurar och urinblåsa. Den salta smaken tar sig in till det innersta i kroppen och har som uppgift att befukta, mjukgöra och avgifta. Den reglerar fuktbalansen i kroppen och för med sig näring till njurarna. Salt smak motverkar stela muskler, stimulerar matsmältningen och förbättrar koncentrationen. När det kommer till smaker kan man säga att lagom är bäst. Lite salt gör gott för kvaliteten på blodet, men för mycket kan istället koagulera blodet, stressa hjärtat och belasta njurarna.

-SUR hör till trä-elementet och dess organ lever och gall- blåsa. Den sura smaken har en sammandragande effekt och kan användas vid alla typer av ”läckage” där vi förlorar kroppsvätskor, till exempel diarré, svettningar och kraftiga mensblödningar. Sur smak hjälper till att bryta ner fet mat, främjar ett fritt flöde av qi och blod, samt ökar vårt närings- upptag. Trots den höga syran från de flesta sura födoämnen har den sura smaken en förmåga att göra kroppen mer basisk. Sur mat aktiverar blodet och tar bort stagnationer. Smaken kan generellt ses som avgiftande, samtidigt som den hjälper till att ge kroppen rätt energifrekvens.

-BITTER tillhör eld-elementet och dess organ hjärta, tunn- tarm, pericard och trippelvärmare. Den bittra smaken dränerar, torkar och söker sig neråt i kroppen. Bitter smak är därför effektiv att använda om man har för mycket fukt, medan för mycket bitter smak istället kan skapa en hetta och torka. Den bör användas med försiktighet av de som är förkylda eller har brist i framförallt eld-, trä-, och metallelementet. Bitter smak ökar aptiten och stimulerar matsmältningen. 

-SÖT hör till jord-elementet och dess organ mage och mjälte. Det är den absolut vanligaste smaken och nästan alla födoämnen har mer eller mindre sött i sig. Den harmoniserar alla andra smaker och är centrum i vår diet, bidrar till en mild cirkulation och ger oss näring. Den söta smaken kan delas in i två delar, fullhets-söt och tomhets-söt. Fullhets-söt innefattar nästan allt kött, ärtor, nötter, mjölkprodukter och stärkelserika grönsaker som anses vara stärkande. Tomhets- söt är nästan all frukt och olika naturliga sötningsmedel så som honung och råsocker, de anses ha en mer kyl- ande och renande effekt. Den söta smaken är även befuktande och används för att behandla torka. För mycket sött bildar slem och ofta hetta, överdrivet mycket sött ska und- vikas hos alla som har för mycket fukt i kroppen.

-KRYDDIG hör till metall-elementet och dess organ lunga och tjocktarm. Den kryddiga smaken hjälper till att lösa upp stagnationer och främjar cirkulationen av qi och blod. Den sprider qi utåt och uppåt, stimulerar matsmältningen och löser upp slem.

Det är viktigt att välja rätt temperatur på födoämnen med kryddig smak. Varma kryddiga födoämnen värmer kroppen under en lång tid och är utmärkta om du har problem med för mycket kyla i kroppen. Men om du har för mycket hetta i kroppen bör du använda födoämnen som är svala och kryddiga, då de hjälper till att motverka hettan. Den kryddiga smaken bör användas i kombination med en stärkande diet, då smaken i för stor dos har en tendens att överstimulera. Vilket lätt gör att blod och qi mattas ut.

Önskar dig en fin sista vecka i Maj

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Hej, jag har ett konstigt begär när jag har lågt blodvärde, jag vill äta sand eller så tuggar jag mängder av osköljda morötter, bästa biten är toppen på moroten då den är extra jordig. Jag tuggar i mig minst 2 kg per dygn och måste alltid ha med mig morötter så jag kan äta när suget är som störst.
    När jag börjar med järntabletter så är suget över på två dagar.
    Det tog länge innan jag fattade vad som hände.
    Med vänlig hälsning Anna-Maria

    Svara
    • Kroppen är klok när vi lyssnar 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This