den 14 nov, 2021
Skapa ljus i mörkret

Hej fina du,

Nu känner nog alla av att mörkret sluter sig runt oss. Vår stora ek har tappat de sista löven och vi har haft frostnätter och skrapat is på bilrutorna. Sex veckor kvar till jul. Det går hissnande fort nu och snart är våren här igen. Undrar vad det är som gör att tiden går fortare ju äldre man blir. När jag var liten kändes julafton som en evighetslång dag och nu hinner jag knappt med att ta hand om alla djuren, laga mat, äta, dricka glögg till Kalla Anka 😉 Vad har hänt?

Jag trivs i novembermörkret i min skrivfåtölj med bästa sällskapet. Snart är det dags för adventsljusstakar och stjärnor som lyser upp tillvaron och skapar myskänsla. För mig är det viktigt att tillföra ljusglimtar i mörkret och fylla på med energi. Under den mörka årstiden är bra näring ännu viktigare för att jag ska hålla mig vital och ha energi så att det räcker. Jag har dragit ner på tempot och gör kväll tidigare. Almanackan är inte lika full och ToDo listorna inte lika långa. Jag har lärt mig att släppa på tempot i stället för att bli frustrerad för att orken inte räcker till.

Jag väntar med spänning på min första leverans av ekologiska avokado, citroner, apelsiner, olivolja och mango direkt från odlare i Spanien. Lång resväg men ack så bra näringskällor.

Nytt år nya möjligheter

Jag hoppas verkligen att 2022 blir ett “normalt” år det behöver vi allihopa. Mer skratt, glädje och att kunna umgås normalt igen utan att titta snett på någon som råkar hosta eller nysa eller står för nära.Längtar efter och ser fram emot att kunna ha kurser på Hermansdal igen och att tävlingssäsongen blir av för hästarna. Det är så roligt att umgås med likasinnade.

Kroppens ljus i mörkret

Det är hög tid att boosta kroppen med både D vitaminer och antioxidanter för att hjälpa immunförsvaret att hålla ställningarna mot alla virus. Tänkte ägna lite tid åt C vitamin idag och hoppas att det intresserar. Den tillför lite ljus till våra celler 😉

C vitamin är vattenlöslig och svår att överdosera. Man bör dessutom ta den flera ggr om dagen för bästa skydd. Speciellt om man är under attack av virus och sjuk. Då kan man med fördel inta C vitamin så ofta som en gång i timmen i en akutfas. Det finns mycket att lära sig om C-vitamin. Med all oro som råder i världen diskuteras vitaminens egenskaper mer och mer.

Vad är egentligen C-vitamin?

C-vitamin, eller Askorbinsyra (L-Askorbinsyra) som det också heter, tillhör de vattenlösliga vitaminerna den har en syrlig smak. Flera vitaminer fungerar som antioxidanter och C-vitamin är en väldigt stark sådan. Gemensamt för dessa är att de bland annat tar hand om överskottet av fria radikaler. Mest effektivt är att tillföra C-vitamin tillsamman med andra näringsämnen. Kroppen skyddar sig mot angrepp av fria radikaler genom flera olika antioxidanter och det är därför bra att tillföra en variation av näringsämnen.

Naturliga råvaror och en variation av riktig mat är en förutsättning för att uppfylla kroppens behov av vitaminer, mineraler och näringsämnen och är alltid det bästa.

Kosttillskott

Har vi stora brister och tömda näringsdepåer kan bra kosttillskott hjälpa oss. Speciellt när vi är utsatta för en ökad stress, mer fysiska påfrestning, hård fysisk aktivitet, vid förkylningar eller sjukdom samt för att upprätthålla en bra allmän hälsa. Välj tillskott utan en massa tillsatser. Även här måste vi läsa innehållsförteckningar 😉

C-vitaminbrist

Askorbinsyra, som är ett annat namn på C-vitamin, kommer från latinets ”a scorbutus” viket betyder ”utan skörbjugg”. Med andra ord den sjukdom som kan uppstå vid allvarlig C-vitaminbrist. Vi vill inte få en allvarlig C-vitaminbrist och i dagens samhälle är det väldigt ovanligt att en så stor brist uppstår. Har vi en svår bakomliggande sjukdom eller matproblematik kan en allvarlig brist däremot uppstå.

Skörbjugg är en svår sjukdom med symtom som t.ex. inflammationer i tandköttet. Det kan utvecklas till kraftiga tandkötts inflammationer och tandlossning

En lindrig brist kan ge symptom som trötthet, svaghet och irritation. Men även försämrad sår läkning och en högre infektionskänslighet är relativt vanliga symptom.

När vi är utsatta för stress tillfälligt eller under längre perioder förbrukas C-vitamin, magnesium och vitamin B6 snabbt i kroppen. Det är därför bra att hålla upp dessa nivåer. En variationsrik och näringsrik kost är grunden men vi kan även behöva komplettera med tillskott.

En känslig vitamin

Rent kemiskt så är C-vitamin vattenlöslig, den oxiderar lätt vid upphettning. Om man håller mat varm länge eller värmer den vid upprepade tillfällen så försvinner vitaminen. Hög värme, långvarig värme eller upprepad uppvärmning förstör alltså C-vitaminet i råvaran. C-Vitamin påverkas även negativt av luft (syre), ljus och värme, det gör att den förlorar i styrka. Med andra ord, om man pressar apelsin till juice och har det i kylskåpet så kommer halten C-vitamin att minska med tiden. Det innebär att vitaminen är något känslig och behöver därmed behandlas varsamt, både vad gäller förvaring och när den används i matlagning.

Syntetisera C-vitamin

Människan, tillsammans med vissa andra djur, kan inte själv tillverka (syntetisera) denna vitamin utan behöver få i sig C-vitamin via mat eller kosttillskott. Annars är det mer regel än undantag att djur själva syntetisera askorbinsyra som en normal kroppslig process, detta sker dagligen och kontinuerligt via glukos i njurar eller lever.

Vi människor saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. Det tillsammans med att halveringstiden för C-vitamin, som lagras i vävnaden, är omkring 16–22 dagar samt att halveringstiden för vitaminen i blodomloppet endast är 3–6 timmar gör att kroppen behöver en kontinuerlig påfyllning.

Med en stigande ålder minskar även kroppens förmåga att lagra C-vitamin i vävnad och blod. Det är därför bra att ha ett jämnt intag till och flera gånger per dag för att hålla bra C-vitaminnivåerna. Speciellt om man är äldre eller om man har bakomliggande besvär.

Vid influensa, infektioner, bältros, m.m., kan högre dos av C-vitamin som tas oftare, till exempel varje timme ha en positiv effekt.

Hur fungerar C-vitamin i kroppen?

Vitaminet har många positiva och viktiga egenskaper.

-Stärkande av immunförsvaret och att öka kroppens motståndskraft mot (vid) förkylningar, influensa och infektioner är troligen någon av de viktigaste och mest kända funktionerna.

– Vitamin C har även en avgörande roll vid reglering av blodets kolesterolhalt. Kolesterol är livsnödvändigt och tillverkas i lever och tarmvägg. Vi producerar med andra ord själva större mängder kolesterol än vad vi normalt får via kosten. (Kroppen är självjusterande vilket innebär att om vi vid ett tillfälle, eller en period, får i oss mer kolesterol via kosten så sänks den kroppsegna produktionen och vise versa).

-Kolesterol krävs för uppbyggnad av cellmembran, hormoner, D vitamin samt för kroppens interna transport av fettsyror. C-vitamin motarbetar oxidering av LDL-kolesterolet och plack bildning i artärerna.

-C-vitamin kan döda virus och minska förökning av patogena bakterier samt stimulerar produktion av vita blodkroppar och antikroppar.

Vad är C-vitamin är bra för:

 • bidrar till kroppens egen kollagenbildning
 • immunförsvaret
 • ämnesomsättningen
 • normal funktion av nervsystemet
 • normal psykologisk funktion
 • skydda celler från oxidativ stress
 • minska trötthet och utmattning
 • verka antiinflammatorisk
 • C vitamin krävs för proteinsyntesen (uppbyggnad/läkning av skelett, brosk, bindväv, muskler, hud och hår samt medverkande enzymer)
 • för ett friskt tandkött och motverkar tandkötts inflammation
 • gynnar järn upptag samt bidrar till lagring av järn i benmärg, mjälte och lever
 • ökar upptag av mineraler (från tarmen och blodet)
 • motverkar tillsammans med kollagen för tidigt åldrande
 • motverkar uppkomst av autoimmuna sjukdomar
 • skyddar mot samt avlägsnar tungmetaller ur kroppen (speciellt avgiftande mot bly)
 • ökar effekterna av vitamin B12
 • bibehåller ett friskt fortplantningssystem

Naturliga C vitamin källor

 • Nypon
 • Svarta vinbär
 • Persilja
 • Pepparrot
 • Grön paprika
 • Havtorn
 • Citron
 • Papaya
 • Apelsin
 • Gräslök
 • Grönkål
 • Vitkål

Bra att veta

-Tyvärr skördas mycket frukt och grönsaker omogna och C-vitamin bildas sent i mognadsprocessen. Så trots att man själv gör nypressad apelsinjuice till frukosten så är det sannolikt inte en vitaminbomb man får i sig.

-Måttet RDI är rekommenderade miniminivåer för att förebygga näringsbrist. Det har alltså inget med optimal hälsa att göra. Perfekt skulle vara om man i stället talade om vad som var optimalt intag för att vi skulle fungera och må som bäst

-C-vitamin har en stor och viktig roll i många processer i kroppen och den förknippas ofta med immunförsvaret. Det är dock bara en del i allt vitaminen gör. Sannolikt är det en stor fördel att kontinuerligt förse kroppen med C-vitamin för att upprätthålla bästa möjliga funktion och hälsa.

C vitamin och kinesisk medicin

I den kinesiska medicinen har man skapat en egen förklaringsmodell. Eftersom man inte hade tillgång till laboratorier med mera fick man förlita sig på det som hände i kropp och själ när man intog födoämnen och örter. C vitamin anses ha en kylande effekt och det är därför den fungerar så bra mot bakterier och virus som skapar hetta reaktioner i kroppen. Västerländskt så är C vitamin väldigt bra för vår kollagen produktion i huden. Huden kinesiskt sett är väldigt viktig för vårt immunförsvar under den flyter Wei Qi som ska skydda oss från yttre patogener som till exempel virus. Huden hör till metallelementet och lungan. Ser man med moderna västerländska ögon på den kinesiska medicinen kan man inte annat än att imponeras över kunskapen man skaffade sig utan den teknik vi har i dag.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

8 Kommentarer

 1. Hej!
  Jag är nyfiken på din leverans från Spanien, vilket företag använder du dig av?

  Vänligen, Catarina

  Svara
  • Finca Solmark tror jag att de hette väntar med spänning i morgon kommer det 🙂

   Svara
 2. Hej! Jag har bostat mig med kosttillskott av D och C vitamin en längre tid. Har nu blivit rejält förkyld – misstänker själv att det är covid men provet visar ej påvisat varken covid eller RS (som tydligen nu ingår i samma test). Jag tar en dos C-vitamin 1000 mg/dag. Kan man öka den dosen som nu under förkylningen? Det är Ester-C jag tar.

  Svara
  • Absolut kan du öka dosen och som jag skriver tillföra C vitamin flera ggr om dagen 🙂

   Svara
 3. Oftast är inte tillskott detsamma som naturligt i frukt och andra livsmedel. Om du inte får tillräckligt vila och sömn så bryter du ner din motstånd kraft mot sjukdomar.
  Viktigt med återhämtning

  Svara
  • Sant !!! Bra kvalité på mat är grunden, precis som att kunna sova. Brister och obalanser kinesiskt sett kan göra så att sömnen inte fungerar 😉

   Svara
 4. Jag lagar en tand, och känner mig sugen på apelsin och vitkål ?, nu förstår jag vad min kropp vill säga mig. ?tack ??

  Svara
  • Härligt 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This