den 21 nov, 2021
Är du trött på eftermiddagen?

Hej fina du,

Dagarna rasar förbi i blixtrande fart den här hösten. Jag hinner knappt med måndag förrän helgen är på ingång igen. Känns nästan overkligt att det går så fort. Hästarna har en inplanerad paus medan jag läker efter min förhoppningsvis sista operation. Bröstrekonstruktionen har tagit tid, påverkad av Corona även den. Jag förlorade mina bröst i samband med min cancerdiagnos 2016 och nu hoppas jag att jag kan få känna mig hel igen. Jag ser fram emot att kunna bära en normal BH !!! Det är svårt att ha proteser när man lever ett aktivt liv. De är helt enkelt inte anpassade för någon som rider 😉

Framtiden ser ljus ut

Planeringen för träning och tävling nästa år med hästarna är redan i full gång och jag ägnar min konvalescens till att flytta in i nästa års almanacka. Jag hoppas att vi alla återigen får en massa upplevelser att se fram emot. Det har varit väldigt tomt på det de sista två åren. När jag var på sjukhuset i Linköping berättade sköterskan att det inte låg en enda Covid patient på intensiven det måste vara väldigt positivt trots allt det negativa media väljer att rapportera.

Nu är det snart dags för ett nytt år och att fylla almanackan med roliga saker som jag ser fram emot. En av dem är förhoppningsvis friskvårds kurser på Hermansdal både för människor, hästar och hundar. Som jag längtar. Inte nog med det så ser jag fram emot födelsen av den efterlängtade “Känsloboken” 2022. Även en idé om en “kokbok” anpassad efter obalanser och brister enligt kinesisk medicin börjar ta form. Ni är flera som efterfrågar den, och jag är övertygad om att den skulle göra livet enklare för många.

Fyll på med näring

Förra veckan slog jag ett slag för C-vitamin, en fantastisk antioxidant. Ännu viktigare nu när mörkret kommer är D vitamin. Du kan läsa om den här D vitamin vår tids solgud

Ingen har väl missat hur oerhört viktigt det är att ta tillskott av D-vitamin? Forskningsrapporterna duggar tätt om D-vitaminets goda effekt för immunsystemet. Nu senast tretton meta-analyser som visar att tillräckligt av D-vitamin har väldigt god effekt för immunsystemet. Vill du fördjupa dig och gillar forskning kan du läsa mer här: LÄNK FORSKNINGSRAPPORT

Kinesiskt sett hör D vitamin till vattenelementet då det påverkar skelettet. Tänder ock skelett är den vävnad som hör till vattenelementet

Det viktiga Vattenelementet

Är det något vi skall vara rädda om i kroppen så är det vatten-elementet och njurarna. De sköter inte bara sina egen funktion utan går även in och stöttar alla andra organ och processer i kroppen. Allt för att vi ska fungera och överleva. Att ta hand om sitt vatten element när det är vinter är perfekt.

Årstiden som hör till vattenelementet är vintern. Det är under vintern som element har sin mest aktiva tid. Organ som hör hit är njurar och urinblåsa. Alla organ har en tid på dygnet då deras energi är som mest aktiv. Vatten-elementets organ har sin tid kl. 15-19. Är du ofta trött den tiden på dygnet så är det en stark indikation på att du behöver balansera och stärka just vatten-elementet.

Njurarna är kroppens “batteri” och ett urladdat batteri kan bero på många faktorer. En vanlig anledning idag är att vi helt enkelt förbrukar mer energi än vi tillför. Eller att vi tillför “tom energi” genom att vi enbart äter för att bli mätta, för att det är gott eller för att få en kick som ger oss en “falsk” pigghet. Eftersom energin är “tom” så får inte kroppen de byggstenar den behöver. När det sker blir kroppen tvungen att använda sitt reservbatteri, njurarna, för att alla funktioner i kroppen skall fungera. Tillslut finns det inget mer att ta av. Vi brukar känna av det när vi kommer upp i medelåldern saker som tidigare fungerat gör inte det längre kroppen ställer inte längre upp 😉

Kropp och själ berättar

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet så kan dessa symptom dyka upp tidigare i livet. När vi stärker vårt vatten-element kommer problemen att försvinna. Vi blir inte inkontinenta eller får ont i ländrygg och knän över en natt. Även om det kan kännas så 😉 Det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Rädsla är den känsla som hör till vatten-elementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den.  Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir riktigt rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta, har ont i knän, höfter och ländrygg eller förlorar vår sexlust, vilka är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut.

Tips på att stärka vatten-elementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd (framförallt på vintern)
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer under vinterhalvåret
 • Mixa färsk ingefära och koka upp med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Vad påverkas om man jobbar 12h nattpass varje helg?

  Svara
 2. Det finns ju inga bra tillskott av D-vitamin, allt är ju syntetiskt förutom torskleverolja. Sen är det ju så viktigt att D-vitamin har balans med A-vitamin vilket inte kan hållas om man tar syntetiskt D-vitamin. En djungel! Kram

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This