den 7 nov, 2021
Kropp och själ gillar naturligt

Hej fina du,

Hur har du det där ute i höstmörkret? Jag sitter i en husvagn i Skåne med smattrande regn på taket och skriver blogginlägg. Jag är på träning några dagar med Elton och njuter av fina vänner och att få ta in mer kunskap och utvecklas. Det är perfekt för mig att ha mitt eget lilla kryp in och jag är så tacksam att möjligheten finns. Mina matval och rutiner fungerar och jag kan vila när jag behöver.

När jag hjälper kroppen på det här sättet förbrukar jag inte mer energi än jag har trots intensiva dagar. Nu fylls jag på av att umgås med likasinnade och njuter av att se Elton utanför fönstret på husvagnen. Elton är den vänligaste och mest godhjärtade Jordpersonligheten ever. Även om han är ung och oerfaren försöker han alltid göra sitt bästa. Han är vacker både på in och utsida. Vilken lycka att få ha dig i mitt liv min älskade häst och vän.

Foto: PhotobySaraIsabell

Hösten börjar gå mot sitt slut och vi har ställt om klockan till vintertid som är vår normaltid. Min kropp blir alltid lika förvirrad av att ställa om klockan. För min del är det värre att ställa om till sommartid än tvärtom. Jag skulle hellre ha samma tid året runt och slippa dessa förändringar. Det enda som är positivt är att vi får en timme extra när vintertiden införs 😉 Tid är den ständiga bristvaran när det är mycket man vill göra.

Den kinesiska medicinens organklocka utgår alltid från vintertid/normaltid. Du kan läsa mer om organklockan här och i Nyckeln till Hälsa

Kinesisk / Västerländsk medicin

När man förstår både den kinesiska medicinen och den västerländska synen på mat och näring inser man att de redan för flera tusen år sedan förstod vad kropp och själ mådde bra av. Utan laboratorier, blodprov och mikroskop fick man förlita sig på beprövad erfarenhet. Vad fungerade och vad hjälpte inte. På grund av det blev vad man faktiskt upplevde viktigt. Kände man sig piggare? Blev magen bättre? Var själen lugnare? Sov man bättre? Kan man fånga och balansera upp symtom innan de syns på prover och röntgen är det så mycket lättare att hjälpa kropp och själ. Västerländskt vill läkare se något på ett prov eller via röntgen och ultraljud för att tro att måendet hos patienten är ” på riktigt”.

Vad är naturligt?

I väst dissikerar vi maten och beskriver den i termer som kalorier, fett, protein, fibrer med mera. Vi har tappat helheten när vi plockar ut en del ur något och säger att det ska vi inte äta. Vi blandar hej vilt och kallar allt för socker trots att det är en milsvid skillnad mellan naturligt socker som i frukt, honung och även rårörssocker och till exempel glucossirap som är articfiellt framställt.

Det är samma sak med salt. Det finns naturligt bra salt som ger kroppen en massa mineraler och spårämnen och det finns processat som inte alls är bra. Men man drar allt över en kam, snabba kolhydrater som snabba kolhydrater men det är en stooor skillnad mellan dem. Mjöl är en annan bov. Att välja och baka bröd på dinkel eller någon annan kultursort går inte att jämföra med det förädlade och raffinerade vetemjölet som säljs. För att inte tala om allt vårt köpebröd som säljs med extra tillsatt gluten. Är det konstigt att sen födoämnes allergierna exploderar?

Till och med när man handlar ekologiskt får man se upp, matfusket är väl utbrett och det är bra att läsa innehållsförteckningar. Är de långa så räkna med att maten inte kommer att hjälpa dig att må bättre. Det är helt enkelt skillnad på ett äpple och ett äpple.

Rödbetor

Rödbetor till exempel stärker blodet, främjar cirkulationen av qi och blod, och motverkar kyla, stödjer eld, trä och metallelementet. Det innebär att både hjärtat lever tjocktarm och tunntarm får hjälp av rödbetor. När ett födoämne stärker blodet får vi hjälp med en mängd saker. Även själen och vårt känsloliv mår bra av ett blod i balans sett med den kinesiska medicinens ögon.

Hälsofördelarna med rödbetor och rödbetsljuice sett ur ett västerländskt perspektiv är att de är rika på nyttigt och hälsobringande nitrat. Man anser att rödbetsjuice förbättrar prestationsförmågan. Testpersoner som åt eller drack nitrat rika tillskott eller grönsaker orkade träna upp till 25 % längre. (Däribland även spenat, ruccola mfl)

När nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen vidgas blodkärlen. Det gör att mer syre och näring kan levereras till vävnader i kroppen. Att dricka rödbetsjuice eller äta andra nitrat rika grönsaker verkar ge bättre effekt på prestationen än nitrat rika tillskott. Det är alltså nyttigare i ren naturlig grönsaksform.

Drick ca en halvliter rödbetsjuice några timmar innan du ska springa eller göra något annat konditionskrävande

-Rödbetor sänker blodtrycket och anses även ha positiva egenskaper på immunförsvaret, ämnesomsättningen och magsäckens slemhinna. Personer över 60 år som i en studie fick tillskott av koncentrerad rödbetsljuice fick sänkt blodtryck efter tre dagar !!!

-Forskningsstudier visar att nitrat i rödbetor kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke vilket det gör även kinesiskt eftersom det stärker blodet.

Lika men ändå olika

Ett blod som har brist kinesiskt sett ger också högt blodtryck och gör att vi ligger i riskzonen för både infarkt och stroke. Den kinesiska medicinen visste alltså för flera tusen år sedan vad som behövdes för att både öka prestationen och undvika högt blodtryck. Utan att ens kunna mäta trycket så balanserade man upp symtomen som det höga trycket orsakade. Det är så synd att vi i väst tappat helhets tänket runt vårt mående och vad vi behöver äta för att må bra i kropp och själ. Att lyssna på oss själva är så viktigt. Vi mår bra och behöver olika saker helt enkelt.

Dricker du mycket rödbetsjuice eller äter mycket rödbetor kommer du förmodligen kissa rött och du kan bli lös i magen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Hej,undrar om man som jag har svårt med smaken..kan inte dricka röbetsjuice men skulle gärna få i mig det går det lika bra med tex kapslar? Sett att det finns det…

  Svara
  • Hej
   Naturligt är alltid bäst 😉 Tänker att det är svårt att få isig den mängden i “kapselform” men jag vet inte är inte expert på det området
   Allt Gott
   Tina

   Svara
 2. Tack för så intressant tankeväckande Naturlug hälso artiklar ??

  Vänliga Varma Hälsningar
  Marianne

  Svara
  • Kul att du tycker om det jag delar med mig av 🙂
   Tina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This