den 13 mar, 2022
Odödlighetens svamp

Hej fina du,

Dagarna blir längre och längre. En strålande och värmande sol förgyller dagarna och nätterna bjuder på många minusgrader. Tydligare Yin och yang är svårt att få. Yin kyla och yang värme. Vi har fortfarande en massa is och snö kvar på Hermansdal och jag väntar otåligt på att få barmark. Utan mitt lilla mini ridhus hade jag inte kunnat göra mycket med hästarna nu, men tack vare det så kan vi hålla igång. Fåglarna kvittrar mer och mer för varje dag. De övertygar mig om att allt snart exploderar i naturen och vintern är ett minne blott.

Chaga – ”Odödlighetens svamp”

Som jag lovat tillägnar jag det här blogginlägget till Chaga, eller Sprängticka som är det svenska namnet är. Den är en riktig dunderkur för immunförsvaret. Det är en medicinalsvamp som växer fritt i skogen som en svart, knölig påväxt på björkar. Den anses vara kungen av medicinalsvampar, före både reishi, shiitake, maitake och agaricus blazei. Sprängtickan sitter på trädet i 15–30 år där den suger ut näringen och koncentrerar den.

Chaga är bra för mer än immunförsvaret. Den förebygger både infektioner, allergier och höga blodsockervärden och är en av naturens mest kraftfulla antioxidantkällor. I Asien och Östeuropa har man använt den i många hundra år. Den anses stärka immunförsvaret, motverka förkylningar och virusangrepp samt ge finare hår och hy. Schamaner i Sibirien kallar chagan för ”odödlighetens svamp”, och andra smeknamn är ”svamparnas konung” och ”skogens diamant”. Du hör ju 🙂

Chagapulver, som är finmald chagasvamp, är förutom antioxidanterna rikt på fytokemikalier, vitaminer, mineraler och aminosyror och innehåller substanser som betulinsyra, triterpener och saponiner som stimulerar cellernas syreupptagningsförmåga och förbättrar nervimpulserna. Detta ger hela kroppen ökad energi och gör oss piggare, starkare och mer klartänkta. Tillsammans gör alla dessa ämnen också att cellerna blir mer motståndskraftiga mot stress, virus, bakterier och inflammationer, och antioxidanterna har en bromsande effekt på åldrandet.

Vad är chaga?

Chagasvampen (Sprängticka) växer på björkens stam och lever i symbios med den levande björken under 15-30 år. Den blir en del av trädet och dess rotsystem. Och absorberar björkens energi och näringsämnen under årstidernas lopp. Många av de näringsämnen som finns i chagan kommer ursprungligen från björken som vi sedan kan ta del av i superkoncentrerad form genom att äta chagapulver. Den växer i vilt tillstånd främst i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika.

Hur använder du chaga?

Chagapulver har en mild smak av vanilj med en naturlig sötma och är perfekt att koka te på. Ta en tesked chagapulver per kopp, häll på varmt vatten och låt dra i minst 7 minuter. Drick sedan teblandningen med pulvret för att få i dig allt det nyttiga! Den ser lite jordig ut och så ska den vara 😉 Du kan även använda chagapulvret för att sätta smak på smoothies, morgongröten eller i olika maträtter. Rekommenderat dagligt intag är 1-2 teskedar.

Jag gör te på Chaga och dricker det med eller utan ingefära och citron. Vill du kan du även ha i honung

Vad är Chaga bra för?

Chaga är ett superlivsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Fråga markägaren om lov innan du plockar, för säkerhets skull dem tillhör inte allemansrätten. Man kan skada trädet då man plockar dem.

Chaga är det ryska ordet för svamp och har fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Sprängticka är en svamp som växer likt en svart, knölig utväxt på björkar (även på andra lövträd men det är ovanligt).

De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den gudarnas gåva och odödlighetens svamp. Japanerna kallar den skogens diamant. I Kina är den växternas konung. Det norska namnet är kreftkjuke (kräfta = cancer). Det latinska namnet är Inonotus obliquus.

Kinesiskt sett stärker Chaga både vattenelementet och blodet

Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden. Dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och – framför allt! – fytonäringsämnen.

Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmät ORAC-värde på otroliga 60 000–350 000. Jämför det med kakao 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär med 9 000 ORAC.

Skörda Chaga

Du ska bara skörda stora svampar, eftersom det inte växer ut någon ny efter att du plockat bort den. Vissa kan man bryta eller “sparka” loss, andra behöver man skära med en vass kniv, yxa eller såg. Var varsam med trädet när du skördar sprängtickan så du inte gör onödig skada! Kom ihåg att spara den första du hittar och skörda den andra för att det ska finnas kvar sprängticka som kan sprida på sig!

OBS! Chaga hör inte under allemansrätten, så om chagan inte växer på egen björk – fråga först!

Ta vara på Chaga

När du skördat en sprängticka från en björk är det viktigt att du kokar en dekokt av den genast eller torkar den i småbitar på låg värme i torkugn, annars kan den lätt börja mögla då den är fuktig inuti. Man kan också mala den till ett pulver. Alla sätt fungerar. Sen kan man förvara bitarna eller pulvret i en glasburk.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Hej…. Kan man köpa chaga någonstans tro?

    Svara
    • Hej Gunbritt,
      Det är inga problem att hitta och köpa Chaga. Det finns att beställa på nätet om inte annat 🙂
      Allt Gott
      Tina

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This