den 6 mar, 2022
Den som väntar på något gott

Hej fina du,

Har du fått några vårkänningar ännu? Det har jag, trots att hela gården är full av snö och is. -9 på natten gör att det tar tid för snön att försvinna trots en strålande sol som värmer skönt på dagarna. Jag längtar ihjäl mig efter att min istäckta ridbana ska gå att rida på. Men den som väntar på något gott. Plötsligt händer det 🙂

Det känns som om jag står i startgroparna och väntar på att naturen skall vakna och explodera i all sin kraft. Här skall samlas björklöv, nässlor blommor och blad. Det finns så många skatter i naturens skafferi. På Hermansdal äter alla örter vid behov. Djur som människor. Här stärker vi blod, njurar och mjälte för glatta livet när vi behöver för att hålla oss friska och vitala.

Vi har fått nya problem

Förr i tiden visste vi hur vi skulle ta till vara på naturens resurser och vi hade med beprövad erfarenhet sen generationer tillbaka kunskap om vad som hjälpte och vad som tog död på oss 😉 Vi behövde inte heller oroa oss för att det vi ville äta var besprutat med kemikalier mer för om det fanns mat. Tillsatser var inte uppfunna och socker en lyx få förunnat.

Frukt och grönt är bra men vi behöver se upp med alla kemikalier som används. Både de som används till gödning och vad frukten och grönsakerna tom örter är besprutade med för att hålla skadeinsekter borta. Och för att hållbarheten skall bli längre. Ekologisk frukt och grönt håller inte alls lika länge som den icke ekologiska gör.

Energi är energi vare sig det handlar om andlighet eller om det vi äter. Det vi äter ger våra celler och kropp energi, näring och bensin. Ingen tankar en bensinbil med diesel eller tvärtom för att vi vet att den inte klarar av det och vi vill inte behöva köpa en ny bil.

Våra kroppar är vi tyvärr inte lika förstående mot. När vi inte får det vi behöver blir vi tillslut både sjuka och svaga men det tar ofta ett tag innan problemen kommer. Därför har vi svårt att se ett samband mellan hur vi lever, vad vi äter och hur vi mår.

Jag ser fram emot tomater som är friska och hälsosamma. En tomat som inte mognat på en båt hit utan i solen. Den innehåller så mycket mer näring och har en betydligt bättre qi.

Tappa inte bort kärleken

Efter två år med covid och nu både krig, el och dieselpriser som påverkar våra liv och oroar är det viktigare än någonsin att hitta ljusglimtar. Det går inte att fördriva mörker med mörker och hat kan inte förgöras med hat. Det är bara ljus och kärlek som kan förändra. Det går att stötta Ukraina utan att hata alla ryssar och sprida urskiljningslöst mörker och hat omkring oss. Vi kan rösta på de politiker som vi vill ska styra vårt samhälle. Förmodligen så behöver vi engagera oss för att behålla ett liv som vi vill att det ska vara. Att hata på sociala medier är enkelt men kommer inte att göra någon skillnad.

Makt och pengar har styrt världen i alla tider och människor har kämpat med sina liv som insats för att vi skall ha både rösträtt och leva i en demokrati. Jag blir illa berörd när jag ser hur ensidigt media rapporterar det som sker i världen. Trodde att en journalists roll var att undersöka och rapportera fakta utan egen agenda. Vart har heder, moral, empati och integritet tagit vägen? När tappade vi det ? Varför har vi slutat tänka och känna efter själva istället föra blint lita på den “verklighet” media serverar oss.

Björken en skattkista

Något som jag däremot kastar mig över utan betänkligheter och med glädje nu på våren är en björk. Jag tycker att det borde vara en mänsklig rättighet att varje person skulle ha en egen så viktig är den.

Björksav som man tappar nu på våren innan björken slår ut (sen blir den besk) är bland det nyttigaste vi kan inta. Den vitaliserar hela vår kropp och är sen gammalt något som både människor och djur intog för att vitalisera sig efter en lång hård vinter. Kinesiskt så stärker man njurarna vilket är livsviktigt. När njuressensens är slut separerar Yin och Yang och vi dör. Så ut och köp eller låna en björk.

Björktips

-Under vinterhalvåret (oktober till maj) kan knopparna ätas, råa eller kokta. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

-Nyutslagna blad kan du koka ett C-vitaminrikt te på.

-Te på björklöv hjälper till vid blåskatarr och urinvägsinfektioner och är både antiinflammatorisk och bakteriedödande samt balanserar urinens surhetsgrad. Björkens gröna innerbarken kan användas till avkok hela året om, men näringsvärdet är lågt.

-Björklöv fungerar även att behandla problemhud och inflammerad hud med eller som fräscht ansiktsvatten.

Listan är lång med Björkens alla skatter

Björksav, björkaska, sirap, lim och tvättmedel för att nämna några. Och inte att förglömma CHAGA, som växer på en av 5000 björkar. Nästa vecka fortsätter jag på björktemat och ägnar ett helt inlägg åt just Chaga medicinsvamparnas konung.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This