den 15 aug, 2021
Har du koll på dina känslor?

Hej fina du,

Hur har du det? Känner du av att qi sjunker i naturen och tycker det är jobbigt? Eller ser du fram emot höstens lugnare tempo? Var sak har sin tid så är det verkligen. Det är så mycket vi vill hinna med under sommarmånaderna. Det är helt ok när vi är fulla med energi och får extra kraft av att yang är som störts. Nu skall vi i stället börja dra ner på tempot och boa in oss.

När vi inte har tillräckligt med egen kraft känner vi av när energin avtar runt oss och det kan kännas väldigt tungt. Vi behöver tillräckligt med qi/energi för att vi ska må bra på alla plan. Har vi brister så påverkas vi alltid mer av det som händer runt oss både fysiskt och psykiskt.

Våra känslor behöver också qi för att transformeras och för att vi inte ska fastna i olika känslotillstånd. När vi inte har naturens hjälp längre behöver vi stötta upp på andra sätt och även lugna ner vår aktivitetsnivå. Vi hör ihop med allt och kan inte separera oss från naturen vi är en del av den.

Försöker du kontrollera dina känslor

Hur ofta har du inte hört att vi skall kontrollera känslorna. Vi skall hålla dem i schack och inte låta dem ta över. Det är bara känslor. Vi försöker negligera, stänga av eller trycka undan dem för att slippa känna. Tänk om det är så att det är helt fel väg? Ju mer vi försöker trycka undan känslor vi inte tycker om desto större benägenhet har de att komma tillbaka ännu starkare. Varför då?  Jo de vill oss något. Så stanna upp och lyssna och försök att förstå i stället. Vad har du för tankar bakom känslorna?

Självklart ska vi ha känslor men vi de ska inte vara för starka, för länge, hålla oss fångar eller ta över vårt liv då blir de skadliga även fysiskt.

Känslor är viktiga och vill säga något. De talar om i fall vi är på rätt väg eller inte och de berättar för oss hur vår fysiska kropp mår. Utan känslor överlever vi inte.

Attraktionslagen och känslor

I dag känner nog alla till eller har hört talas om attraktionslagen. Vi vet att vi skall tänka och känna positivt för att dra till oss det vi vill ha. Och hur många vet inte hur otroligt svårt det är, till och med omöjligt att göra när man mår dåligt. Ju fler negativa känslor och tankar desto längre bort från den dröm man vill attrahera känner man sig. Det är så frustrerande.

Tänk om du förstod varför du fastnar i olika känslotillstånd och hade verktyg som fungerade för att hantera och transformera dem. Skulle inte det kännas fantastiskt? Jag kan garantera dig att det är en underbar känsla. Det kan kännas omöjligt när man inte förstår hur det skall gå till men med kunskap finns det lösningar.

Fyll på dig själv

Fyller du på dig själv med näring och inte läcker så kommer du att ha tillräckligt med qi för att få hjälp. Tankar och känslor påverkas i allra högsta grad av att du har tillräckligt med qi som cirkulerar. Det är omöjligt att vara låg, ledsen och deprimerad samtidigt som du är full med energi. Eller hur?

Våra tankar skapar känslorna som sätter krokben för oss. Det är den där rösten inombords som talar om för dig att du kan lika bra ge upp. Du kommer inte att ta dig dit du vill  iallafall och så åker vi ner i källaren och ger upp. Jag säger inte att du inte kommer att behöva göra aktiva val eller ta action. Det behöver vi alltid göra om vi vill förändra något. Fortsätter vi att göra saker på exakt samma sätt som vi alltid gjort kommer vi att få samma resultat. Det är en naturlag lika säker som att hösten är på väg.

I den kinesiska medicinen har olika känslor sin tillhörighet till ett organ och har vi en svaghet någonstans fysiskt så skapar det obalans i den känsla som tillhör organet

Har du rätt skötselråd

På det sättet fungerar det även med våra kroppar. Vi kan tycka vad vi vill och att den skall ställa upp och klara av saker som den gjort tidigare. Men har vi kört på för mycket, inte sovit eller fått i oss för lite näring får det till slut konsekvenser. Kroppen har sina naturlagar precis som naturen.

Det är upp till oss att se till att den blomma vi är får det den behöver för att mår bra både fysiskt, själsligt och känslomässigt. Vi får själva se till att blomman som är vi inte kvävs av för mycket ogräs i rabatterna, torkar ut eller drunknar.

Ingen som kan något om blommor skulle komma på tanken att ställa en kaktus i vattenbad under några veckor och tro att den skulle må bra av det. Eller att stänga in en en ljussökande orkidé i en garderob utan ljus och förvänta sig att den skulle överleva. Våra kroppar är levande organismer som har sina unika behov. Ju bättre förutsättningar vi skapar desto bättre kommer vi att må och ju starkare blir vi.

Var rädd om dina reserver

Struntar vi i våra behov kommer kroppen tillslut att tvingas ta av sina reserver för att allt skall fungera i vårt fysiologiska system. När vi tömmer våra reserver försvagar vi oss själva. Våra känslor säger något till oss.

Om qi inte flödar fritt skapar det en mängd känslor. En klassiker för oss kvinnor är PMS. Det är få förunnade att inte känna sig irriterade eller extra känsliga innan mens. Det är mer en regel än ett undantag att det är så. Det beror just på att qi stagnerar. När det är stopp i kroppens energiflöde skapar det känslor av irritation, frustation och vi kan till och med bli ledsna utan egentlig anledning.

Så fort qi börjar cirkulera som den ska kommer vårt känsloliv att stabiliseras det också. Det är faktiskt tur att vi har våra känslor. De talar om för oss att något är ur balans så att vi kan rätta till det innan vi får allvarliga fysiska problem. Så låt qi flöda fritt och håll ordning på känslorna det ena ger det andra. När känslorna är i balans flödar qi fritt och flödar qi så transformeras känslorna som de ska och stagnerar inte.

Tips på sådant som hjälper qi att cirkulera och ha ett fritt flöde:

  • Rörelse som promenader, träning, yoga, qigong
  • Näringsrik mat
  • Ekologiskt citronvatten
  • Minimera eller uteslut socker från din kost
  • Använd kryddor som koriander, basilika, gräslök och gurkmeja
  • Mat som persika, majrova och morot hjälper till att främja en god cirkulation av qi
  • Örtblandningen Free and Easy Wanderer är fantastisk för att cirkulera och lösa upp stagnerad qi, du hittar den här: http://hermansdal.com/produkt/free-easy-wanderer/
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This