den 8 aug, 2021
Kropp och själ vill ha balans

Hej fina du,

Sensommaren är här med besked. Det är fuktigare ute och kvällarna blir svala och det känns rått ute. Sommarblommorna börjar se slitna ut även om de fortfarande har massor med blommor. Vissa dagar är det varmt för att snabbt byta till en känsla av höst. Jag har firat födelsedag igen vilket jag är lika tacksam över varje år sedan min cancerdiagnos för fem år sedan. Från den dagen blev det inte längre självklart att leva och få bli gammal. Risken att livet skulle förkortas och få ett tidigt slutdatum fanns plötsligt närvarande. Cancern satte en tidigare självklar framtid på risk.

Det är så vi lever våra liv. Vi tar både hälsan, vänner, familj och framtiden för givna tills de försvinner, skjuter upp saker och tänker sen eller snart. Vi lyssnar inte på vår inre röst och vår själs önskan. Livet levs som om vi hade all tid i världen tills vi inser att den går alldeles för fort.

Min cancerdiagnosen innebar ett rejält uppvaknande. Jag hade sen flera år ändrat mitt destruktiva sätt att leva och valt en bättre väg. Med diagnosen kom tacksamheten för livet och allt spetsades till. Jag känner mig djupt tacksam över betydligt fler vardagliga saker nu än innan. Ingenting är någonsin självklart. Det är med stor tacksamhet jag sitter i min skrivarhörna med datorn och en kopp te på Hermansdal omgiven av min fyrfota familj. Det är inte självklart att få göra det.

Kroppen vill ha balans

Kroppen försöker precis som naturen återställa balansen tills det inte längre går. Det är därför vi för sent förstår att det gått för långt. Vi tar för givet att vi kan leva som vi gör och hittar piller och annat för att döva symtomen och fortsätta.

Ständiga penicillinkurer när jag var liten och en mängd andra saker sedan unga år har skapat problem som jag får kämpa med hela livet. Jag var vuxen när jag upptäckte den kinesiska medicinen. Jag är tacksam över att den kom in i mitt liv och att jag gav den en chans. Har den hjälpt mig så kan den hjälpa alla.

Vi behöver kunskap och förstå vad våra obalanser beror på och vad vi kan göra för att hjälpa kroppen återställa balansen. När den får den hjälpen kan den självläka. När vi har stora problem är det inget som uppkommit snabbt. Vi har samlat på oss brister och obalanser under åren.

Vi reagerar inte och börjar undersöka vad som är fel förrän pillerna som dövar symtomen inte hjälper oss längre. Ett piller som snabbt tar bort våra symtom har blivet en naturlig lösning i vår moderna värld. När kroppen istället får de verktyg den behöver för att skapa balans och vi fortsätter att använda dem kommer det tillslut att ge resultat. Symtomen försvinner och behöver inte längre dövas.

Symtomen visar vad som är fel

För mig har den kinesiska medicinens “tänk” blivit en naturlig del av mitt liv. Per automatik känner jag av och agerar på det som händer i kroppen. Jag känner och förstår när jag ätit något som är för kallt, jag regerar och förstår varför vissa känslor gör sig påminda och inte vill släppa taget. Jag agerar direkt när jag känner att jag hamnar i obalans och försöker i möjligaste mån se till att jag håller balansen och förebygger. I dag vet jag vad jag behöver för att må bra och jag respekterar min kropps behov och lyssnar på min själ.

Jag läste ett klokt citat häromdagen “Innan du försöker läka någon fråga om personen är villig att ge upp det som gjort honom sjuk”. Det ligger mycket i det. Vi behöver förstå att hur vi lever påverkar hur vi mår. Vad vi äter, hur vi tänker, vad vi känner. Om vi vilar, är fysiskt aktiva, har brister, lever på en plats eller med personer som tar vår energi och så vidare. Allt påverkar oss och vi behöver hitta vart vi läcker energi och fylla på oss själva med bra näring och ha en livsstil som passar just oss.

Obalanser gör att vi väljer fel

Det är tyvärr så att är vi i stor obalans så är det svårare för oss att göra bra val. Det är precis som om den lägre energifrekvensen vi har gör att vi söker upp det som är “sämre” för oss. När vi mår bättre är det lättare att se glaset som halvfullt istället för halvtomt. Det är lättare att ta tag i saker och orka förändra när vi har tillräckligt med Qi och Yang det är kraften till alla processer.

När jag jobbar med telefonkonsultationer och patienter blir det så tydligt att många problem är helt onödiga. Man sätter krokben för sig själv helt i onödan. På grund av att man inte har kunskapen, vågar, orkar eller förstår vikten av helheten fastnar man i en ond cirkel och kommer inte vidare.

Den kinesiska medicinens modell tittar på helheten. Fysiska och känslomässiga symtom betyder något. Man hittar orsaken till att problemen uppstått och åtgärdar obalanser och brister. Med det så försvinner symtomen. En kinesisk läkare vill inte ha sjuka patienter då har det gått för långt. Man vill balansera och stärka innan sjukdom uppstår. Patienter får mat, livsstilsråd och örter mot sina symtom på samma sätt som vi i väst får piller utskrivna för att döva våra. Här i väst fokuserar vi på det enskilda problemet och i den kinesiska medicinen på helheten och ett samband.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Tack för fina och kloka ord. De ger mig inspiration att fortsätta min “nya” resa framåt. ???

    Svara
    • Jätteroligt att höra Angelica 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This