den 23 aug, 2021
Hur mår ditt jordelement?

Hej fina du,

Det blir ett måndagsinlägg istället för mitt vanliga på söndagar. Jag har tillbringat en fantastisk helg i Skåne och tränat med Joey. Trots att det är ansträngande både fysiskt och mentalt att vara hemifrån så känner jag mig fylld av energi, glädje, och kärlek. Det känns som om jag svämmar över av tacksamhet över att få ha en häst som Joey. Han tar hand om mig på bästa sätt trots att han är så ung.

Att få känna en så stark vänskap och partnerskap med en annan själ är fantastiskt. Joey är en riktig träpersonlighet och har varit en ganska obalanserad sådan. Men även djuren blir hjälpta av kinesisk medicin och det känns verkligen som om han landat i sig själv nu. Det finns ett lugn och en harmoni över hela honom som smittar av sig till mig. Jag fylls av glädje av att sitta på hans rygg och känna hur vi kan kommunicera med varandra.

Här kan du läsa mer om träpersonligheteter

Vi har haft fantastiskt fina dagar och kalla nätter. Nu har även toppluvan åkt på för första gången sedan i våras. Den har i och för sig åkt av och på då väder och temperatur växlar hela tiden. Men att den finns med i mitt liv igen talar om vad som komma skall 😉 Det är bara att gilla läget. Nu oroar jag mig för att mina tomater inte ska hinna mogna. De är väldigt många och behöver lite värme för att hinna med att färgas röda. Hinner de inte med får jag hitta på något med gröna tomater. Den femte årstiden sensommaren är här.

De fem elementen

I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen; trä, eld, jord, metall och vatten. De fem elementen finns inte bara i naturen utan är närvarande i oss alla men i olika stor mängd. En del personer har en ganska jämn blandning av elementen, men för de flesta av oss har vi ett eller två element som dominerar. Att veta vilket eller vilka element det är, hjälper oss att förstå våra styrkor och svagheter. Genom kunskapen och förståelsen för vilket/vilka element som genomsyrar din personlighet får du också verktyg att kunna balansera kropp och själ för en bättre hälsa och ett mer balanserat liv. Innan hösten och metallelementet är här på riktigt ska sensommaren bli klar.

Sensommaren och jordelementet

Jord-elementet ger oss förmågan att nära och stödja både oss själva och andra. Ett starkt jordelement gör att vi kan smälta stora mängder information och ta till oss det som är viktigt. Om jord-elementet är välnärt och med ett fritt flöde av qi ökar det vår förmåga att söka efter harmoni och det hjälper oss att tänka, studera, koncentrera och memorera.

Jord-elementet står för vårt intellekt, samt att tankar och åsikter kan formas lätt. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt, även om det stormar runt oss och livet är ett kaos.

Hur är en jordpersonlighet?

Jord-personligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. Det är viktigt för dem att få vara delaktiga och känna sig behövda. Ibland blir behovet av att känna sig behövd så stort att det nästan blir som ett beroende. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem.

Jord-personligheter är kärleksfulla föräldrar och underbara vänner, som ofta är volontärer eller medlemmar i organisationer som hjälper utsatta djur eller personer i nöd. Jord-personligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna. De vill helst inte vara ledare, men deras vilja att skapa lugn och harmoni gör dem till duktiga fredsmäklare. Deras förlåtande och toleranta personlighet gör att de lätt drar till sig alla slags människor, de är aldrig fördömande utan accepterar alla för den de är.

För att jord-personligheter ska känna glädje och vara lycklig, är det viktigt för dem att känna ett slags släktskap med andra människor. De har lätt att kliva ur sig själva för att sätta sig in i andra människor känslor och bekymmer, men de har lika lätt att sedan kliva tillbaka in i sig själva. De är jordade, trygga, lojala och lugna. Jord-personligheter ogillar verkligen att inte kunna känna sig som ”hemma” eller att inte befinna sig i en för dem familjär och hemtrevlig miljö.

Vill du lära dig mer? Här hittar du Nyckeln till Hälsa

Hur kan vi hjälpa jordelementet?

Att vilja ta hand om andra är en väldigt fin egenskap, men det är av största vikt att inte glömma bort att ta hand om sig själv. Det är ett måste för jord-personer att få tid för att ta hand om sig själva för att de inte ska få problem och bli sjuka. Tiden mellan kl. 07.00-11.00 är den bästa tiden för jord-elementet. Har du möjlighet, ta en timme någon gång under denna tiden för att bara vara med dig själv.

Sådant som är mindre bra och skapar obalanser:

 • Att alltid sätta andras behov före sina egna
 • För lite tid för att ta hand om sig själv
 • Överätande av mat
 • För mycket mjölkprodukter och vetemjöl
 • Oro och för mycket grubbel/ältande
 • Sitta för mycket/ för länge

Sådant som är bra och balanserande:

 1. Ät lagom med mat
 2. Hel säd, tillagade grönsaker & rotfrukter, bönor och linser
 3. Värmande kryddor som ingefära, kardemumma, kanel, vitlök, persilja, peppar, curry, saffran
 4. Att lära sig säga nej
 5. Avsätt tid för att ta hand om dig själ

Mage och mjälte är de organ som hör till Jordelementet. När vi är hungriga är jordelementet redo för att ta emot och processa mat. Har vi ett svagt jordelement är vi ofta sugna på sött och äter vi för mycket sött eller fel typ av sött försvagar vi vårt jordelement.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This