den 26 jul, 2020
En blomma i maten piggar upp

Hej fina du,

Hur har du det där ute i vår svenska sommar där det mesta regnar bort 😉 Det har verkligen blivit en sport den här sommaren att hinna klippa gräset de dagar det inte regnar. Nu hoppas jag på att augusti bjuder på lite värme och att hösten blir en enda lång brittsommar.

I naturen blommar det och växer så det knakar så jag tänkte att ett inlägg om ätbara blommor kan komma väl till pass. Blommor är inte bara vackra att titta på de är också ätbara och fantastiska att ha på tallriken! Du kan lägga dem i salladen, kryddsmöret, pajen eller i sommardrinken.  Vi äter med ögonen också.

OBS! Ät aldrig blommor som du är osäker på om de är ätbara eller besprutade.

Viol

Violen växer vilt och både blommorna och bladen är ätbar. Smaken passar bra ihop med syrliga smaker och de är fina att dekorera desserter, bakverk och maträtter med. Finns det till exempel något somrigare än en sallad toppad med violer i olika färger och storlekar? Även penséer som är besläktade med violer går att äta.

Gräslöksblomma

Med sina lila små bollar blir gräslökens blommor en härlig färgklick på middagsbordet. Klipp av blommorna och lägg dem i salladen eller varför inte på smörgåsen. Blommorna smakar som gräslöken men lite mildare och sötare. Gräslökens blommor är som allra godast när de precis har slagit ut, men de går att äta även senare. 

Lavendel

Lavendeln är en riktig favorit eftersom den både är dekorativ och har en tydlig, lite parfymig smak. Lavendelblommorna passar bra till söta saker. Använd dem med fördel i kaksmeten eller till att smaksätta socker med. Du kan också använda en kvist som drinkpinne i sommardrycken. Vill du kan du även frysa in kvistar. Passar perfekt ihop med hallon

Gurkört

Gurkörten är en liten, blå, stjärnformad blomma som med sin svaga smak av gurka gör sig bra till mat som t ex sallader och potatissallader. Blommorna vissnar ganska fort så plockar dem inte allt för långt innan servering. Ett tips är att lägga i gurkörtsblommorna i vattnet när du gör isbitar så får du vackra blommor i sommardrycken. 

Krasse

Krasse är en vacker och lättodlad blomma i gula, orange och röda toner. Krassen är både pepprig och söt i smaken och du kan äta såväl blommorna som bladen. Denna blomma är fantastiskt effektfull att använda som dekoration till de flesta maträtter. Eller varför inte göra ett kryddsmör av den till det grillade?

Syrén

Syrénen är älskade av många, men färre känner till att de även går att äta. Precis som med fläderblommorna kan du till exempel göra saft av dem. Genom att blanda blommorna med socker får du ett härligt smaksatt syrénsocker. Du kan antingen sila bort blommorna eller mixa dem efter att de har torkat. Syrénen passar även utmärkt till att dekorera bakverk och desserter med.

Fläderblommor

Fläder är kanske den växt som flest känner till har ätliga blommor. Finns det något mer läskande än ett glas flädersaft en varm dag? Flädersaften är också härlig att smaksätta tårtor, glass eller andra desserter med. 

Ringblomma

Ringblomman är en lättodlad blomma som du kan njuta av länge. Blommorna går i orange och gula färger och smaken är milt bitter. Du kan äta hela växten men populärast är att använda kronbladen som färgstark dekoration i till exempel sallader eller i ett kryddsmör. Ringblomman har även länge använts inom medicin och skönhetsvård. Du kan ha blomman i krämer och oljor för torr hud. Ringblomssalva är min favorit.

Rosor

Rosor är en utmärkt dekoration och kronbladen går bra att äta så länge de inte är besprutade.  De smakar som de doftar, blommigt och lite parfymigt. De är vackra att dekorera tårtor, bakverk och efterrätter med. Använd dem som de är eller torka dem först. För lite extra sötma kan du även kandera rosenbladen med äggvita och socker om man vill. Perfekt att göra te på.

Zucchiniblommor

Zucchinins blommor är fina att dekorera med. Men det är få som känner till att de också är en riktig delikatess att äta. Du kan steka eller fritera dem. Plocka dem gärna på morgonen när de är som mest öppna. Ta bort pistillen och fyll dem med ost, kryddor eller det du än önskar. 

Solrosor

Från solrosorna får vi både olja och frön. Men du kan även koka blomknopparna och äta den liknande en kronärtskocka. Dessutom är blombladen ätbara och blir fina att strössla över till exempel en sallad. 

Recept potatissallad

Jag har fått en ny sommarfavorit 🙂 Jag tar olja och lite vinäger i botten av en skål, sen gör jag två olika varianter av den här potatissalladen.

Den ena olja, vinäger, hackar ner massa färska örter, dragon, mynta, rosmarin, timjan. I med nymalen svartpeppar och flingsalt. Vänd i nykokt, varm färskpotatis och finhackad rödlök.

Den andra olja, vinäger, smör (gärna brynt), hackad dill, flingsalt och svartpeppar. Sen i med varm nykokt färskpotatis och sockerärtor. Varför inte dekorera med tex krasseblommor.

Recepten kan anpassas efter dina behov med kryddor och olika grönsaker. Vinäger gör att salladen blir lättare för kroppen att ta upp, den ljumna potatisen gör att temperaturen inte blir för kall vilket jordelementet gillar. Dijonsenap, linser, bönor och olika blommor som dekoration gör att det går att variera i det oändliga. Mat är medicin och byggstenar för att både vår kropp & själ ska må bra. Allt vi äter har olika egenskaper och förmågan att hjälpa både kropp och känslor att läka enligt den kinesiska medicinen. En färgglad blomma i maten piggar upp och påminner om att det är sommar.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

3 Kommentarer

  1. Åh, älskar detta inlägg. Dricker själv ofta ringblommete.

    Svara
  2. Ja, så många spännande blommor du tar upp!

    Svara
  3. Men ögon-mums! Detta ska jag experimentera med.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This