den 19 jul, 2020
Du behöver rätt byggstenar för att må bra

Hej fina du,

Äntligen några dagar med svensk sommar. Jag njuter i fulla drag av kunna sitta ute och äta och att ha ytterdörren öppen så att alla kan gå ut och in som de vill. I dag är det återigen dags för mig att ta mig ett rejält pass med Klippo. Veckan som kommer ser ut att innehålla mest regn vilket betyder ingen gräsklippning. Jag får passa på när det är uppehåll. Att hålla jämna steg med naturens växtkraft kräver sin planering 😉

Både naturen och vår kropp är båda fantastiska på att reparera sig och hålla balansen, om de bara har rätt verktyg. Regnet och lite sommarvärme gör så att det växer så det knakar. Det är så grönt ute att det nästan ser overkligt ut. Det dök upp ett minne på FB från sommaren 2018 när allt höll på att torka bort. Då fanns det inte många gröna strån och både djur och natur hade fullt upp med att överleva.

Rätt saker behövs för att vi ska läka

Precis så fungerar det i våra kroppar. Den klarar en hel del tills vi har tömt våra reserver och den tillslut har för lite byggstenar. Tänk på att det är inte läkarens gips som lagar ett brutet ben utan det är kroppen själv som lagar det. Om kroppen kan läka ett benbrott så borde det kunna reparera fler saker i kroppen med rätt byggstenar eller hur. Det är det vi äter som ger kroppen de byggstenar den behöver för att hålla balansen och reparera.

Yin och yang känner du säkert till de är den kinesiska medicinens grundpelare tillsammans med Qi. Har vi en tillräckligt mycket av och balans mellan dessa så är vi friska pigga och starka. Kroppen kommer också att klara av att reparera eventuella skador som uppstår. Den kommer även att hålla ställningarna mot yttre faktorer som tex ett attackerande virus.

Yin & Yang

Om balansen mellan yin och yang är hälsa, där yin är kyla och yang hetta. Dessa är därmed de två viktigaste vågskålarna att hålla koll på för att vi skall må bra i kropp och själ.

Så enkel kan man göra den kinesiska medicinen. Balansen mellan hetta och kyla skapar den perfekta miljön i vår kropp och qi skapar båda. Det är lagom varmt för att saker skall cirkulera i ett perfekt tempo. Det är inte för hett så att det cirkulerar för fort och det är inte för kallt så att det cirkulerar för sakta. Det är lagom varmt så att det inte bildas fukt och lagom svalt så att vi inte torkar ut.

Bli din egen trädgårdsmästare

Kroppen fungerar som en trädgård där vi vill skapa den perfekta växtmiljön för att så många vackra blommor och näringsrika grönsaker och goda frukter som möjligt skall växa och vi vill slippa ogräset. Insekterna trivs och hjälper till att mineralisera jorden och pollinera blommor, grönsaker, frukter och bär. För att det skall ske behöver vi ha en näringsrik jord som är lagom varm och fuktig. Har vi rubbat jordens balans och den är urlakad på näringsämnen drabbas den lättare av sjukdomar. Det sker för att vi inte gett den näring utan bara tagit eller ständigt rubbar dess balans.

Rättar vi inte till och reparerar de skador vi har åstadkommit så måste vi ständigt tillföra något utifrån för att det skall växa. Den är inte självgående längre. Den är så utarmad att den inte längre kan hålla fukten så vi måste ständigt vattna, den klarar inte av att hålla en bra temperatur så det blir för fuktigt eller för torrt.  Vi har rubbat den naturliga cykeln och den klarar inte längre av att komma tillrätta med problemen.

Vi kommer ständigt att behöva tillföra konstgödning och besprutning för att något skall växa överhuvudtaget och för att inte ogräset skall ta överhanden.

Ge dig själv mer än du tar

Skapar vi energi i kroppen på konstgjord väg, i form av socker-, kaffe- och energidryckskickar kommer vi att utarma jorden/kroppen ännu mer.Samma sak sker om vi inte får i oss tillräckligt med näring från maten vi äter. Insekterna kommer att försvinna. Till slut är det bara ogräset som överlever och till sist växer inte ens det, då är jorden död.

Jag ser den kinesiska medicinen som den bästa trädgårdsmästaren som finns. Den där med supergröna fingrar som får allt den tar i att blomstra och kan väcka liv i vilken trädgård som helst och få den att prunka, surra av humlor och får alla andra fantastiska hjälpredor som maskar fjärilar och nyckelpigor att trivas på sitt arbete.

Det är faktiskt så enkelt eller svårt att ger vi kroppen det naturliga vi behöver så klarar den sig alldeles utmärkt. När vi tar bort det naturliga som den inte fungerar längre och skavankerna till slut kommer i form av olika fysiska och känslomässiga symtom. Så känn efter och ta reda på  vad som är naturligt för dig och vad din kropp behöver för att må så bra som möjligt. Fyll på dina näringsdepåer och se till att kroppen har rätt byggstenar.

Vi är alla blommor och behöver näring och vatten men vi har olika behov. En del är rosor och är känsliga för löss, en del är kaktusar och klarar sig utan vatten långa perioder men vi har alla vissa grundläggande behov. En del är starkare andra känsligare. Vi föds med olika förutsättningar och vi trivs i olika sammanhang. Vi behöver lära oss vad just vi behöver för att må så bra som möjligt. Men vi behöver alla tillräckligt med Qi, Yin & Yang och i den kinesiska medicinen innehåller det vi äter olika mycket av dessa tre.

Tecken på för lite Qi

 • Värk
 • Matsmältningsproblem
 • Trötthet
 • Känslomässigt låg

Tecken på för mycket kyla

 • Frusen
 • Trötthet
 • Viktuppgång, svårt att gå ner i vikt
 • Stela leder

Tecken på för mycket hetta

 • Stor törst
 • Viktnedgång, svårt att gå upp i vikt
 • Hyperaktivitet
 • Rödsprängda ögon
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Har läst boken men blir ändå inte riktigt klok..
  Om man har för mycket kyla, ska man öka värmen eller ska jag sänka kylan. Var ligger en bra balans? Hur många punkter är ok på varje område?
  Mvh Jessica

  Svara
  • Hej Jessica,
   Man får läsa några gånger för att kunna ta till sig och förstå sambanden. Det handlar om överskott och underskott, för mycket eller för lite och alla varianter finns. Det är symtomen som visar vad som är vad. Har du för mycket kyla så är den snabbaste vägen till balans att undvika kyla och tillföra värme. Optimalt är att inte ha några symtom på obalanser så så låga siffror som möjligt är bra. När det gäller personligheten så vill vi ha lite av varje.
   Allt Gott
   Tina på Hermansdal

   Svara
 2. Återkommer

  Svara
 3. Tack! Fin läsning, tänkvärt.

  Svara
  • Tack <3

   Svara
 4. Superintressant. Ska ta o se om jag kan låna hem boken.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This