den 2 aug, 2020
Örter och kryddor som medicin

Hej fina du,

Äntligen har vi fått tillbaka lite sommarvärme, det tackar vi för. Känns skönt att kunna lägga undan vinterjackan igen 😉 Det känns tomt att inte ha några kurser på Hermansdal i sommar. Kurserna och alla mysiga möten med deltagarna har varit ett uppskattat inslag på gården. Det verkar inte heller som om Corona riktigt vill ge med sig riktigt så frågan är om det blir några fysiska kurser alls i år.

På Hermansdal går livet sin gilla gång Corona eller inte. Djuren har inte en aning och bryr sig inte om eventuella virus som hotar. 2020 kommer vi aldrig att glömma det året har satt sin stämpel i våra liv och hamnar med säkerhet i historieböckerna så småningom.

Jag ägnar min tid åt att skriva och illustrera “Känsloboken” och utveckla kurserna. Mat som medicin 2021 kommer att se annorlunda ut med bland annat “livemöten” på webben och personliga telefonkonsultationer för deltagarna. Det här nya och mer personliga kursupplägget ser jag fram emot. Det ligger en enorm kraft i “riktiga” möten. webbutiken kommer också att utvecklas med mina hälsofavoriter för både människor och djur. Trots Corona har jag har inga problem med att fylla min tid 😉 Det är fullt upp.

Den kalla Julimånaden har inte påverkat växtkraften, det växer det så det knakar. Jag och Klippo kör våra 18 000 steg minst en gång i veckan. Svarta vinbär, jordgubbar och rabarber ligger i frysen och mina kryddor har tagit sig rejält. Nu är det dags att skörda och fylla förråden inför vintern. Det känns magiskt att ha egenodlade örter och kryddor i maten.

Örter och kryddor som medicin

I den kinesiska medicinen är det bland annat just kryddor som används när man kokar örtmedicin. Vi kan använda olika kryddor som medicin när vi lagar mat. Har vi till exempel kyla i kroppen så är värmande kryddor som kanel och kardemumma med flera det vi behöver. Nedan har du några exempel.

Timjan stärker qi och yang, motverkar kyla, löser upp slem ,främjar cirkulationen av qi, minskar vind fukt och kyla, stödjer mjälte, lunga, njurar, hjärta, urinblåsa och livmoder.

Oregano främjar cirkulationen av qi minskar vind hetta, stödjer lever, hjärta, mjälte, njurar och urinblåsa

Dill motverkar stärker yang kyla och fukt främjar cirkulationen av qi njurar mjälte och mage

Persilja är vätskedrivande, eliminerar gifter, stärker blod och stödjer urinblåsa, njurar och mage

Gräslök stärker yang, främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och stödjer njurar, lever och mage

Vitpeppar motverkar fukt och löser upp slem samt stödjer mage, tjocktarm och tunntarm

Det som inte används färskt är enkelt att skörda och förvara till senare tillfälle. Faktum är att smakerna i de flesta kryddväxterna blir mer koncentrerade när man torkat dem.

Skörda kryddväxter på bästa sätt

Även om man kan skörda kryddväxternas blad och blommor efterhand under hela säsongen, så är bästa perioden för att skörda hela kryddplantan innan de gått i blom. Det ska vara torrt när man skördar. Den ultimata tidpunkten för skörd är förmiddag, efter att daggen torkat upp och innan den gassande solen infinner sig. Då är de eteriska oljorna, där smak och doft finns, som mest koncentrerade.

På både ettåriga och fleråriga kryddväxter ska man lämna tillräckligt mycket grönska kvar så att de kan leva vidare. Använd sax för gröna mjuka stjälkar och kniv för vedartade skott. Undvik att bryta av stjälkar, då det lätt kan skada plantan. Skörda hela stjälkar eller toppskott, även om du endast är ute efter blad. Då kan plantan bilda nya skott. Det mår den bara bra av. Samma princip som häckklippning, de blir täta och fina. Sen kan kan skörda någon omgång till under säsongen.

Skörda och använda färska örter

Ingenting smakar bättre än egen odlade kryddväxter. Obesprutat och utan transporter och onödiga förpackningar. Bara att ta en näve och blanda ner i grytan, salladen eller vinägretten. Skölj noggrant innan, för att slippa jord, smuts eller objudna insekter. Ställ de nyskördade örterna i ett glas med vatten, så håller de sig fräscha tills att de ska användas.

Torka kryddväxter

Kvistar av kryddväxterna kan hängas på tork upp och ner i små buketter. Man kan även lägga örterna på tidningspapper eller torkställningar (köpta eller egentillverkade). Gemensamt gäller att det ska vara torrt, varmt och inte för ljust. Beroende av temperatur, luftfuktighet och vilka växter man använder kan torkningen ta några dagar till tre veckor.

Häng inte kryddbuketterna i fönstret det är för ljust!

Det går att påskynda torktiden genom att torka örterna i ugn eller speciella torkapparater. I ugn ska du ha den lägsta temperaturen, ej över 50 grader. Lägg örterna i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt luckan stå öppen. Kryddorna är klara när de är helt torra.

Förvaring av torkade kryddor

Repa av bladen från de torkade örtkvistarna. Förvara de torkade kryddorna i mörka och lufttäta burkar. Längst hållbarhet får burkar som förvaras svalt, torrt och mörkt. Vanligtvis förnyar man sitt lager varje år men vissa kryddor kan, om de är rätt torkade och lagrade, hålla upp till tre år.

Förvara torkade kryddväxter mörkt, torrt och svalt. Om du inte har mörka burkar, ställ in i skafferiet.

Frysa in kryddväxter

För vissa örter lämpar sig frysning bättre än torkning t ex dill, persilja, gräslök och basilika. De rensade färska örterna packas tätt i plastpåsar eller plastburkar och stoppas direkt i frysen. Vid användning bryts en liten del av örten av och resten lämnas tillbaka direkt. Frysta örter kan hålla ett år eller längre i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft. Då kan de frystorka. Därför är det bättre med mindre förpackningar eller att man i förväg portionsförpackat.

Citronmeliss och mynta kan du frysa in i iskuber.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This