den 2 apr, 2018
Är det ens socker i godis?

Hej fina du,

Håll i hatten för nu kör vi socker rond två 😉 Inget kan väl passa bättre så här sista dagen på påskhelgen när de flesta känner sig illamående av allt godis. För dig som har missat första delen så hittar du den här Sötsug är det vårt fördärv? Vad vill kroppen?

Tänk så ofta vi hör människor säga att de borde sluta äta godis för socker är inte bra för oss. Varje gång suckar vi inombords och tänker att godis innehåller ju oftast inte ens riktigt socker utan billigare ersättare. Det finns dessutom en mängd andra saker som den där godisbiten innehåller; färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel och en mängd andra E-nummer och kemiska tillsatser. Så vad är det som inte är bra för oss egentligen?

När blev godistillverkning en kemikalieindustri? Självklart när det kemiska alternativet blev betydligt billigare än den äkta varan. Idag är det egentligen inte äkta rårörsocker som är vår största fiende utan alla artificiella och kemiska ingredienser. Man skulle säkert kunna skriva en hel bok om kemikaliecocktailen som många av oss dagligen “med glädje och förhoppningsvis okunskap” stoppar i våra kroppar.

I dagens blogginlägg tänker vi skriva lite om det som äkta socker ofta ersätts med. Det är väldigt billigt för tillverkaren och otroligt mycket sötare än riktigt socker. Det vi pratar om är glukossirap eller HFCS (high fructos corn sirap).

Glukossirap är en vanlig ingrediens och tillsätts inte bara i godis. Du kan hitta den i både skinka, bacon och de flesta halvfabrikat. Men varför tillsätter man glukossirap eller HFCS i maten vi äter? Naturligtvis för att vi ska äta mer. Det är precis så det fungerar, glukossirapen påverkar kroppens belöningssystem som gör att vi vill ha mer, samtidigt som det stör kroppens signaler som talar om att vi är mätta och nöjda.

Summan av det här blir att vi inte bara äter en söt kemikaliesmet utan den gör dessutom att vi äter mer och vill ha ännu mer av denna typ av “skitmat”. För “skit” är precis vad den är och den är dessutom beroendeframkallande.  Det är mat som gör att kroppen mår skit. Även om vi inte alltid märker det direkt så kommer vi att bli varse tids nog. Maten vi äter påverkar oss i allra högsta grad och det vi väljer att äta kommer antingen att bygga upp vår kropp så att den kan bekämpa sjukdomar eller försvaga den så att sjukdomar kan få fäste.

Glukossirap försurar våra kroppar och gör att kroppen måste förbruka mer mineraler än nödvändigt. Äter vi dessutom en kost som är näringsfattig vilket halvfabrikat och snabbmat är, behöver man inte vara en raketforskare för att räkna ut vad som kommer att hända 😉 Mineraler och vitaminer är viktiga byggstenar för en sund och frisk kropp. Äter vi näringsfattig mat förbrukar vi byggstenarna istället för att ge kroppen det den behöver och det kommer att få konsekvenser vare sig vi vill eller inte.

Du kan läsa mer om försurning, att basa kroppen och antioxidanter här: 

Glukossirap framställs ofta ur majs och majs är en av våra vanligaste grödor som genmodifieras (GMO) vilket är ytterligare en anledning till att undvika det. Mer om GMO kommer i ett annat inlägg…

En professor vid Chalmers sa i en artikel att glukossirap orsakar troligtvis dubbelt så mycket övervikt och sjukdomar än vad vanligt socker gör. Det är vi också övertygade om att det gör och frågan är om det inte är betydligt mer än dubbelt så mycket. Det har gjorts studier på råttor som fick glukossirap respektive riktigt socker och de råttor som fick glukossirap utvecklade fetma i betydligt högra grad än de råttor som fick riktigt socker trots att kalorimängden var densamma.

Titta på innehållsförteckningen nästa gång du handlar sötsaker som glass, godis och bakverk, buljongtärningar, charkuterier och andra halvfabrikat. Glukossirap döljer sig ofta bakom namn som glykos, glykossirap, stärkelsesirap, majssirap, dextros och druvsocker. Köp riktiga råvaror och baka en kaka i stället när du är sugen. Vill du äta något sött ibland, se då till att det iallafall innehåller äkta råvaror.

Varma Kramar från Hermansdal

Tina  

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp? Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

 Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

 Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This