den 13 nov, 2022
Vintertips som lyser upp

Hej fina du,

Hur går det för dig därute i det fuktiga höstvädret? Inte så mycket klar höstluft ännu iallafall inte på Hermansdal. Det känns som vi har en förlängd sensommar. Mörkret och vintertiden (normaltiden) är här, energin sjunker och dagarna blir kortare. Det är som det ska men visst längtar man efter ljuset och en spirande vårenergi 😉

Nu är det tid för att söka sig inåt och planera för det som vi ska sätta igång med när naturen vaknar igen. Och vad kan passa bättre än att planera en köksträdgård så att jag kan sätta igång och odla när tiden är inne. Det känns väldigt inspirerande även om jag vet att det blir en massa jobb. Jag behöver iallafall inget gymkort det kan jag köpa fröer för istället. 😉

Fyll på med näring

Det är dags att påminna om den viktiga intaget av näring för att stärka vårt inre och nu när mörkret är här glöm inte D vitamin. Du kan läsa mer om den här D vitamin vår tids solgud

Ingen har väl missat hur oerhört viktigt det är att ta tillskott av D-vitamin? Forskningsrapporterna duggar tätt om D-vitaminets goda effekt för immunsystemet. Nu senast tretton meta-analyser som visar att tillräckligt av D-vitamin har väldigt god effekt för immunsystemet. Vill du fördjupa dig och gillar forskning kan du läsa mer här: LÄNK FORSKNINGSRAPPORT

Kinesiskt sett hör D vitamin till vattenelementet då det påverkar skelettet. Tänder ock skelett är den vävnad som hör till vattenelementet

Det viktiga Vattenelementet

Även om det känns som om vi har sensommar/höst så är det viktiga vattenelementet på ingång. Och är det något vi skall vara rädda om i kroppen så är det vatten-elementet och njurarna. De sköter inte bara sina egen funktion utan går även in och stöttar alla andra organ och processer i kroppen. Allt för att vi ska fungera och överleva. Att ta hand om sitt vatten element när det är vinter är perfekt. Så passa på !!!

Årstiden som hör till vattenelementet är vintern. Det är under vintern som element har sin mest aktiva tid. Organ som hör hit är njurar och urinblåsa. Alla organ har en tid på dygnet då deras energi är som mest aktiv. Vatten-elementets organ har sin tid kl. 15-19. Är du ofta trött den tiden på dygnet så är det en stark indikation på att du behöver balansera och stärka just vatten-elementet.

Njurarna är kroppens ”batteri” och ett urladdat batteri kan bero på många faktorer. En vanlig anledning idag är att vi helt enkelt förbrukar mer energi än vi tillför. Eller att vi tillför ”tom energi” genom att vi enbart äter för att bli mätta, för att det är gott eller för att få en kick som ger oss en ”falsk” pigghet. Eftersom energin är ”tom” så får inte kroppen de byggstenar den behöver. När det sker blir kroppen tvungen att använda sitt reservbatteri, njurarna, för att alla funktioner i kroppen skall fungera. Tillslut finns det inget mer att ta av. Vi brukar känna av det när vi kommer upp i medelåldern saker som tidigare fungerat gör inte det längre kroppen ställer inte längre upp ?

Kropp och själ berättar

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet så kan dessa symptom dyka upp tidigare i livet. När vi stärker vårt vatten-element kommer problemen att försvinna. Vi blir inte inkontinenta eller får ont i ländrygg och knän över en natt. Även om det kan kännas så ? Det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Rädsla är den känsla som hör till vatten-elementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den.  Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till vattenelementet, njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir riktigt rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta, har ont i knän, höfter och ländrygg eller förlorar vår sexlust, vilka är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut.

Vill du läsa mer och få fler tips? Här hittar du Nyckeln till hälsa

Tips på att stärka vatten-elementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd (framförallt på vintern)
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer under vinterhalvåret
 • Mixa färsk ingefära och koka upp med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat
 • Saltmoxa
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Så spännande att läsa all klokhet du skriver om… Jag har själv läst TCM och tycker det är så spännande…. så självklart på något vis!!!!!

  Svara
 2. Kommer vila och försöka stärka vattenelement den här vintern, nu när jag lärt av föregående år. ?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This