den 3 dec, 2017
D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar

Hej fina du,

Idag ska ni få ett inlägg om D-vitamin som faktiskt är en av de viktigaste faktorerna för en god hälsa på våra nordliga breddgrad. Jag hoppas att alla kommer ha en burk med solsken på bänken hemma efter att ha läst detta inlägg 🙂

Cancer och D vitamin

Jag har tidigare skrivit om att jag våren 2016 blev diagnostiserad med bröstcancer.

Tack vare det så har en mängd ny kunskap och erfarenhet för hur skolmedicinen fungerar och tänker gällande cancer och sjukdom landat i mitt liv.  Jag har läst allt jag kommit över om cancer både ur ett västerländskt och alternativ medicinskt perspektiv. Det kommer så nära en när man står där med en laddad diagnos själv.

Den största AHA- upplevelse i positiv bemärkelse blev när jag fick en kirurg som forskade på D vitamin och cancer. Det gjorde mig riktigt glad och gav mig ett hopp mitt i chocken över att jag hade en 4,5 cm stor tumör i mitt högra bröst.

Glad för att jag tänkte att äntligen så händer det något inom skolmedicinen och man börjar förstå att naturlig näring till kroppens celler har betydelse för om vi är friska och det gör en skillnad.

Min läkare blev lika glad han för att jag ville vara med i studien och för att jag talade om att jag ätit högdos med D- vitamin i flera år.

D vitamin brist och bröstcancer

På ronden dagen efter operationen talade han om hur orolig han varit över den stora tumören och hur förvånad han var över att ingen spridning skett till lymfkörtlarna. Inte nog med det så hade tumören krympt ihop avsevärt. Han som trodde att han även skulle få ta bort min bröstmuskel med mera för att den satt så illa till.

Mina D-vitaminvärden var super och jag frågade hur det såg ut för andra patienter med spridning till lymfan. Han sa att alla har brist!!! Han berättade att de värden jag låg på hade han själv efter 3 veckor i Västindien.

Den sjukvårdspersonal jag träffat, har uttryckt att de i början inte trodde på D- vitaminets vikt. Men utifrån de erfarenheter de har idag av bröstcancer så äter de extra D- vitamin.

Jag är övertygad om att de sista åren med min förståelse och kunskap om kropp, själ, näring och inte minst mitt höga D vitamin intag är det som räddat livet på mig.

Jag är tacksam över den kunskap jag har som gör att jag vågar välja min egen väg på min cancerresa. Det är långt ifrån lätt att veta vad som är bäst när man ställs inför en så laddad och livshotande diagnos som cancer. Vilka val man än gör och ställs inför så är det viktigt att stärka kroppen så mycket man bara kan. Jag är ödmjuk inför alla verktyg jag har i den kinesiska medicinens skattkista så att jag kan hjälpa min kropp och själ på den här resan.

d-vitamin

Sol på burk

Det är den oerhört viktiga D-vitaminen som jag vill belysa i det här inlägget. Att ge din kropp kvalitativ D-vitamin i tillräckligt hög dos är något du kan göra för din hälsa och har stor betydelse i din kropp och själ. Eftersom forskning pågår, kommer man även få fram evidens för att det har betydelse, och då blir det så småningom en rekommendation.

På våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret, eftersom när solen står lågt så filtreras UVB-strålningen bort och den behövs för att vi ska kunna bilda D-vitamin.

Desto större hudyta som exponeras för solen desto mer D-vitamin bildas. Befinner du dig i solen mitt på dagen en solig högsommardag under ca 30 minuter, bildas det cirka 10 000 IE. När du sedan nått den nivån så produceras inte mer i huden den dagen. Det är dock viktigt att tänka på att många solkrämer “skyddar” mot UVB-strålarna. Det gör att om du smörjer dig med solkräm kan inte huden bilda D-vitamin. Så vill du fylla på D-vitamin på sommaren är det bättre att sola en kort stund utan solkräm mitt på dagen, än att ligga i flera timmar med solkräm.

Eftersom vi under vinterhalvåret inte kan bilda något D-vitamin i huden här i Norden, är det viktigt att vi tar tillskott av D-vitamin. En lagom dagsdos att ta är 2500IE – 5000IE. Jag tar själv 5000IE per dag och mår utmärkt på det.

Ju mörkare hud man har desto större behov av D-vitamin tillskott. På våra breddgrader kan personer med mycket mörk hy till och med behöva ta tillskott med D-vitamin även på sommaren.

ladda-ned

Vad betyder RDI?

På vitaminburkarna står det RDI, vilket betyder Rekommenderat Dagligt Intag det är det värde som den svenska staten bestämt är det riktvärde som varje människa behöver.

Viktigt att veta är att RDI är ett minimum värde. Det vill säga det absolut lägsta värde man ska inta för att undvika brist. Vill man inte ligga på gränsen till brist, gör man klokt i att lägga sig en bra bit över RDI. Speciellt när det gäller D-vitamin men även med många andra vitaminer.

Jag äter bland annat multivitaminer från Thorne och på de burkarna har man klistrat på svenska etiketter över originaletiketten. På den svenska etiketten står det att man ska ta 2 kapslar per dag. Men drar man bort den kan man se att enligt originaletiketten ska man ta 8!!! kapslar per dag.

Är det inte märkligt att svenska kroppar har ett så mycket lägre behov av vitaminer och mineraler än till exempel amerikanska kroppar? Varför tittar man inte på vad som är optimalt i stället för vad som anses som brist?

ladda-ned-1

D-vitamin har en viktig roll i kroppens celldelningsprocess och hjälper kroppen att:

 • att bibehålla normal benstomme
 • bibehålla normal muskelfunktion
 • bibehålla normala och friska tänder
 • ha ett normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
 • bibehålla normala kalcium nivåer i blodet
 • reglera hormonbalansen
 • förebygga och bli av med depression
 • starkt och friskt immunförsvar

Är du sjuk/förkyld eller känner att du är på väg att bli det? Då är det väldigt effektivt att under några dagar dubbla sin dos med D-vitamin så att man tar 5000IE – 10000IE per dag. Samtidigt som du tillför C vitamin flera gånger om dagen.

För att kroppen ska kunna ta upp D-vitamin, så behövs Magnesium. Det är ett något vi ofta har brist på. Det är därför viktigt att förutom D-vitamin ta en bra multivitamin där magnesium ingår. Eller ta ett rent tillskott av magnesium. Magnesium är i sig en fantastiskt mineral som är otroligt viktig för kroppen och dess funktioner.

Tips på bra märken och vitamintillskott:

Till exempel Innate, Megafood, Dr Mercola, Thorne, Holistic, Alpha Plus, AllVia med flera

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cancerbeskedet som var en förtäckt gåva.. – Bloggportalen Andlig Livsstil - […] Tinas Story […]
 2. Västerländska medicinen är utan verktyg att reglera obalanser… Först när sjukdomen är ett faktum kan de göra något… - […] D-vitamin i hög dos (5000IE) åt jag redan och du hittar det jag skrivit om dess otroligt viktiga roll…
 3. Tina utbildad inom Kinesisk medicin berättar hur hon krympte sin cancertumör | Tarotguiderna | Vivi Linde - […] Blogginlägg 2 – Nyckeln till kroppens försvar… […]
 4. 10 tecken på att din kropp är försurad - […] D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar. […]
 5. 5 anledningar till att upptäcka denna Zen-Buddistiska Tradition - […] D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This