D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar
den 3 dec, 2017

Hej fina bloggläsare, idag ska ni få ett inlägg om D-vitamin som faktiskt är en av de viktigaste faktorerna för en god hälsa på våra nordliga breddgrader och vi hoppas att alla kommer ha en burk med solsken på bänken hemma efter att ha läst detta inlägg 🙂

TINA BERÄTTAR

Jag har tidigare här i bloggen skrivit om att jag våren 2016 blev diagnostiserad med bröstcancer.

Tack vare det så har en mängd ny kunskap och erfarenhet för hur skolmedicinen fungerar och tänker gällande cancer och sjukdom landat i våra liv.  Vi har läst allt vi kommit över om cancer både ur ett västerländskt och alternativ medicinskt perspektiv, det kommer så nära en när man står där med en laddad diagnos själv.

Det är så mycket vi vill dela med oss av, men vi är tvungna att dela upp informationen annars skulle det här inlägget bli en hel bok.

Den största AHA- upplevelse i positiv bemärkelse blev när jag fick en kirurg som forskade på D vitamin och cancer. Det gjorde mig riktigt glad och gav mig ett hopp mitt i chocken över att jag hade en 4,5 cm stor tumör i mitt högra bröst.

Glad för att jag tänkte att äntligen så händer det något inom skolmedicinen och man börjar förstå att naturlig näring till kroppens celler har betydelse för om vi är friska och det gör en skillnad.

Min läkare blev lika glad han för att jag ville vara med i studien och för att jag talade om att jag ätit högdos med D- vitamin i flera år.

På ronden dagen efter operationen talade han om hur orolig han varit över den stora tumören och hur förvånad han var över att ingen spridning skett till lymfkörtlarna, inte nog med det så hade tumören krympt ihop avsevärt. Han som trodde att han även skulle få ta bort min bröstmuskel med mera för att den satt så illa.

Mina D-vitaminvärden var super och jag frågade hur det såg ut för andra patienter med spridning, han sa att alla har brist!!! Han berättade att de värden jag låg på hade han själv efter 3 veckor i Västindien.

Den sjukvårdspersonal jag träffat, har uttryckt att de i början inte trodde på D- vitaminets vikt, men utifrån de erfarenheter de har idag av bröstcancer så äter de extra D- vitamin.

Jag är övertygad om att de sista åren med min förståelse och kunskap om kropp, själ, näring och inte minst mitt höga D vitamin intag är det som räddat livet på mig.

Jag är tacksam över den kunskap jag har som gör att jag vågar välja min egen väg på min cancerresa, det är långt ifrån lätt att veta vad som är bäst när man ställs inför en så laddad och livshotande diagnos som cancer. Vilka val man än gör och ställs inför så är det viktigt att stärka kroppen så mycket man bara kan. Jag är ödmjuk inför alla verktyg jag har i den kinesiska medicinens skattkista så att jag kan hjälpa min kropp och själ på den här resan.

d-vitamin

SOL PÅ BURK ETT MÅSTE FÖR EN GOD HÄLSA?

Det är just den oerhört viktiga D-vitaminen som vi vill belysa i det här inlägget. Att ge din kropp kvalitativ D-vitamin i tillräckligt hög dos är något du kan göra för din hälsa och har stor betydelse i din kropp. Eftersom forskning pågår, kommer man även få fram evidens för att det har betydelse, och då blir det så småningom en rekommendation.

På våra breddgrader kan vi bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret, eftersom när solen står lågt så filtreras UVB-strålningen bort och den behövs för att vi ska kunna bilda D-vitamin.

Desto större hudyta som exponeras för solen desto mer D-vitamin bildas. Befinner du dig i solen mitt på dagen en solig högsommardag under ca 30 minuter, så bildas det cirka 10 000 IE. När du sedan nått den nivån så produceras inte mer i huden den dagen. Det är dock viktigt att tänka på att många solkrämer ”skyddar” mot UVB-strålarna, vilket gör att om du smörjer dig med solkräm kan inte huden bilda D-vitamin. Så vill du fylla på D-vitamin på sommaren är det bättre att sola en kort stund utan solkräm mitt på dagen, än att ligga i flera timmar med solkräm.

Eftersom vi under vinterhalvåret inte kan bilda något D-vitamin i huden här i Norden, så är det viktigt att vi tar tillskott av D-vitamin. En lagom dagsdos att ta är 2500IE – 5000IE. Vi tar själva 5000IE per dag och mår utmärkt på det.

Viktigt är att ju mörkare hud man har, desto större behov av D-vitamin tillskott finns det på grund av att man har ett sämre upptag. På våra breddgrader kan personer med mycket mörk hy till och med behöva ta tillskott med D-vitamin även på sommaren.

ladda-ned

På vitaminburkarna står det RDI, vilket betyder Rekommenderat Dagligt Intag det är det värde som den svenska staten bestämt är det riktvärde som varje människa behöver.

Viktigt att veta är att RDI är ett minimum värde, det vill säga det absolut lägsta värde man ska inta för att undvika brist. Vill man inte ligga på gränsen till brist, så gör man klokt i att lägga sig en bra bit över RDI speciellt när det gäller D-vitamin men även med många andra vitaminer.

Vi äter multivitaminer från Thorne och på de burkarna har man klistrat på svenska etiketter över originaletiketten, på den svenska etiketten står det att man ska ta 2 kapslar per dag, men drar man bort den så kan man se att på originaletiketten ska man ta 8!!! kapslar per dag.

Är det inte märkligt att svenska kroppar har ett så mycket lägre behov av vitaminer och mineraler än till exempel amerikanska kroppar? Varför tittar man inte på vad som är optimalt i stället för vad som anses som brist?

ladda-ned-1

D-vitamin har en viktig roll i kroppens celldelningsprocess och hjälper kroppen att:

 • att bibehålla normal benstomme
 • bibehålla normal muskelfunktion
 • bibehålla normala och friska tänder
 • ha ett normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
 • bibehålla normala kalciumnivåer i blodet
 • reglera hormonbalansen
 • förebygga och bli av med depression
 • starkt och friskt immunförsvar

Är du sjuk/förkyld eller känner att du är på väg att bli det, så är det väldigt effektivt att under några dagar dubbla sin dos med D-vitamin så att man tar 5000IE – 10000IE per dag.

magnesium-symbol-fb

För att kroppen ska kunna ta upp D-vitamin, så behövs Magnesium, ett mineral som vi ofta har brist på. Det är därför viktigt att förutom D-vitamin ta en bra multivitamin där Magnesium ingår eller ta ett rent magnesiumtillskott. Magnesium är i sig en fantastiskt mineral som är otroligt viktig för kroppen och dess funktion. Mer om Magnesium kommer i framtida blogginlägg.

Tips på bra märken och vitamintillskott:

 • D-vitamin från Holistic, finns att köpa HÄR
 • Magnesium från AllVia, finns att köpa HÄR
 • Multivitamin från Thorne, finns att köpa HÄR. Det finns flera olika beroende på om du är kvinna och har mens/ej mens/är gravid etc eller om du är man, barn.
 • Liposomal C-vitamin, finns att köpa HÄR

Bra märken av god kvalité är till exempel Holistic, Alpha Plus, Innate, AllVia och Thorne.

 Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

NYFIKEN PÅ BOKEN? Klicka här

Nu kan du beställa vår bok om den kinesiska medicinen med mera. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

 Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

www.hermansdalseko.se

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cancerbeskedet som var en förtäckt gåva.. – Bloggportalen Andlig Livsstil - […] Tinas Story […]
 2. Västerländska medicinen är utan verktyg att reglera obalanser… Först när sjukdomen är ett faktum kan de göra något… - […] D-vitamin i hög dos (5000IE) åt jag redan och du hittar det jag skrivit om dess otroligt viktiga roll…
 3. Tina utbildad inom Kinesisk medicin berättar hur hon krympte sin cancertumör | Tarotguiderna | Vivi Linde - […] Blogginlägg 2 – Nyckeln till kroppens försvar… […]
 4. 10 tecken på att din kropp är försurad - […] D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar. […]
 5. 5 anledningar till att upptäcka denna Zen-Buddistiska Tradition - […] D-vitamin vår tids solgud och nyckeln till kroppens försvar. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Ny webbkurs

Nu släpps Mat som medicin 2021

Kursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Arkiv

Följ Hermansdal

error: Content is protected !!
Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Ny webbkurs - Mat som medicin 2021!

Kursen för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen. Kursen startar den 4 januari 2021. Boka din plats idag!

 

Läs mer om kursen här

 

För mer info, prenumerera gärna på vårat nyhetsbrev!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This