den 6 nov, 2022
I balans med naturen

Hej fina du,

Nu har jag avverkat Bältros, Borrelia och Influensa (förmodligen Covid) 😉 på bara några veckor. Känns som jag har haft min beskärda del av sjukdom för ett tag framåt. Det kommer ta ett tag att lappa ihop kroppen och immunförsvaret för återfå mina superkrafter känner jag. Sakta men säkert så tar vi oss dit även om sakta aldrig har varit en favorit för mig.

Mitt rensande och skrivande fick sättas på paus när kroppen sa upp sig. Tänk vilken makt den har. Och vad bra det hade varit om jag förstått det alla år som jag tog den för givet. Nu får jag vara nöjd med att jag lyckats läka en del, håller annat i schack och ser vital ut.

Mycket hinner hända på några veckor

Under veckorna som gått har vi förlorat vår älskade Helge (får). Han fick förmodligen en hjärnblödning från fullt frisk till borta på en timme. Vi har även fått ett ett nytillskott i familjen i form av en liten Elvira som akut behövde ett nytt hem. Så fungerar livet när det visar sig från sina bästa och sämsta sidor. Sorg och glädje om vartannat. Jag är tacksam att vi kunde hjälpa lilla Elvira. Hon kommer att bli en bra jägare och trivas på Hermansdal det är jag säker på. Nu vill jag bli stark igen så att jag kan fortsätta med både rensande, bokskrivande, hästträning och planering av min köksträdgård.

Jordkällaren är beställd så nästa vinter ser jag fram emot att bli mer självförsörjande och äta egen potatis hela vintern. Under mina sjukveckor har jag ägnat mig åt att insupa odlingskunskaper när jag orkat. Jag älskar att upptäcka ett nytt outforskat område och ser fram emot att få skörda mina egna grönsaker och bli självförsörjande. Jag hoppas mina gröna fingrar när det gäller blommor hjälper mig i mitt grönsaksodlande 🙂

Vill du se hur det går med mitt odlande så följ Hermansdals Gård på FB där delar jag med mig av vad som händer på gården.

Hösten är här och energin sjunker

Känner du av att du är tröttare på kvällarna och att energin sjunker? Visst känns det att man inte vill hålla på till 22 på kvällarna längre? Det är normalt !!! Har vi från början mindre energi och ork så kan det kännas väldigt frustrerande och deprimerande för nu kan vi inte längre hänga på naturens höga energi. Det blir så tydligt vad vi har för energireserv själva. När vi är i balans och har fulla reservdepåer klarar vi av övergångarna mellan årstiderna. Om inte kan de kännas väldigt jobbiga för både kropp och själ.

Med det grå vädret kommer fukten

Det värsta med allt regnande och den gråtunga himlen är just fukten. Jag saknar den normalt höga klara höstluften. Har vi för mycket av en klimatfaktor i vår kropp kommer vi att känna av det klimat som finns utanför oss och få symtom. Klimatfaktorer som kommer i obalans skapar oreda både i naturen och i våra kroppar. Om det blir för mycket eller för lite av något gör det oss tillslut sjuka. Har det fått fäste kan det ta tid att komma tillrätta med dem.

Känner du av att det är fuktigare och råare ute nu och du får mer fukt i kroppen?  Tänk på att det är precis som med ett hus på hösten vi behöver sätta på värmen för att det råa ska försvinna. Precis så fungerar det har vi för mycket av något så tillför vi motpolen för att balansera oss. Kroppen och sinnet behöver tillräckligt med kraft och energi för att alla processer ska fungera som det är tänkt. Det gäller allt från matsmältning till känslor. Därför fungerar saltmoxa så fantastiskt bra som självhjälps verktyg för både kropp och själ. Den hjälper oss att bli av med bland annat fukten och behövs i vårt kalla klimat.

Tips som hjälper kropp & själ när hösten kommer

 • Ät mer soppor och grytor som innehåller det årstiden erbjuder tex potatis och rotfrukter
 • Använd mer värmande kryddor tex kanel, timjan, rosmarin
 • Håll dig varm när du går ut även om fötter och ben
 • Varma fotbad med tex ingefära
 • Saltmoxa
 • Varva ner och gör kväll tidigare
 • Ät högkvalitativa vitaminer och mineraler (Innate, Megafood och Thorne är bra märken)
 • Rensa både i almanackan och livet

Hur talar kroppen om att vi har fukt

Fukten i våra kroppar skapas för att det finns en svaghet i vårt Jordelement kinesiskt sett och för att vi har en yangbrist. Det är precis som i naturen att en sämre jordkvalitet klarar inte av att göra sig av med all fukt utan dränks tillslut.

 • Trötthet
 • Matsmältningsproblem
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring
 • Oro

Önskar dig en fin Novembervecka

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

7 Kommentarer

 1. Hur gör du för att läka dej och kroppen efter borrelia? Några tips?

  Svara
 2. Det är så intressant att läsa det du skriver och jag ser att du verkligen är fullt påläst om Tcm!!! Jag har själv läst det för många år sedan men är så jäkla dålig på att själv använda mig av de kunskaperna. Jättefin blogg kommer att följa dig !!!!

  Svara
  • Tack för fint inlägg..vill veta vad saltmoxa är samt hur gör man det eller köper man det och vart????

   Svara
 3. Tack för fint inlägg men vad är saltmoxa och hur gör man det eller vart kan man köpa det????

  Svara
 4. Tack för fint inlägg men vad är saltmoxa och hur gör man det eller vart kan man köpa det????

  Svara
 5. Tack för att du skriver så mycket tänkvärda bea saker. Krya på dej ?

  Svara
 6. Tack för dina inlägg & styrkekramar om tillfrisknande från dina åkommor.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This