den 20 nov, 2022
Lyssnar du på dina behov ?

Hej fina du,

I går blev det vinter på Hermansdal. Det vita täcket lyser upp och jag slipper torka alla hundtassar som varit ute. Kaminen sprakar, kaninfröknarna har fått mer halm i sitt hus, hästarna varmare täcken och alla djuren har nu uppvärmt vintervatten. Det känns bra i själ och hjärta när alla har det de behöver för att må bra.

Pine som blir 23 år nu och som jag köpte när han bara var några månader börjar falla ur. Han är pigg och glad, rör sig fint, har bra tänder, äter massor med mat men börjar tappa både muskler och hull. Jag förstår att han börjar bli gammal men nu har jag bytt matplan och hoppas att med den nya så ska jag kunna bromsa upp och förhoppningsvis vända trenden. Djuren är precis som oss individer och behöver olika saker utifrån deras behov.

Det fungerar inte att stoppa in alla i en mall och säga att bara för att vi är en människa, häst eller hund så ska vi äta och leva på ett sätt. Visst finns det art mässiga grundläggande behov som behöver uppfyllas, men det finns också en mängd olikheter. Vi behöver helt enkelt olika saker vid olika tidpunkter i livet och våra behov förändras. Den kinesiska medicinen är lika fantastisk på att behandla djur som den är med oss människor. Det finns ett naturligt grundtänk som vi tappat i våra moderna liv. Det saknas acceptans för att vi är olika.

Naturligt är lösningen

När vi vill komma tillrätta med våra problem måste vi alltid tillbaka till det som är naturligt för oss. Vi är inga maskiner som tål vad som helst. Faktiskt så är vi många gånger mer noga med att serva bilen eller göra rent diskmaskinen än att följa de skötselanvisningar som gäller oss själva.

Vi har precis som naturen ett ganska tåligt ekosystem tills det blir för många obalanser då brakar det och symtomen kommer ett efter ett. Ofta så milt att vi inte ens märker det först. Kroppen klarar av att balansera upp problemen och vi tänker inte på vad som händer. Det är när det blir fler och fler och det ena ger det andra som vi märker att något hänt. Vi tycker att problemen kommit plötsligt även om det ofta tagit flera år att skapa oredan.

När vi en gång har belastat vårt kroppsliga system för mycket och symtomen har kommit kan det ta lite tid att sortera ut och komma tillbaka. Gör vi något vi inte mår bra av någon gång i bland klarar kroppen av att hantera det. Men när det blir för mycket eller för lite av det ena eller det andra för länge så kommer den att protestera.

Obalanser och brister skapar även skeva behov och sug i kroppen. En kropp som mår bra och är i balans blir nöjd och är inte sugen på en massa som inte är ”bra”. Suget är ett sätt att tala om för oss att något är i oordning. Jag har ätit massor med god mat sedan jag ställde om min kost och det bästa är att jag också blir piggare och starkare av den. Jag kan känna hur jag vitaliseras efter att ha ätit. Ingen paltkoma här inte.

Det är förändringarna och självhjälps verktygen som blir din medicin. När du är frisk klarar din kropp av fler störningar, men det är inte säkert att du ens längtar efter dem längre när du är i balans.

Mat är medicin

Maten är medicin i den kinesiska medicinen. Här i väst beskriver vi matens innehåll med energi (kcal), mängden fett, protein och kolhydrater. Ibland finns det även med en lista med vitaminer och mineraler. Den informationen får vi fram i laboratorier genom att analysera och bryta ner maten i mindre beståndsdelar. Vi benämner det som matens näringsvärde och är det som finns innan vi äter det. Men vi behöver också ha en kropp som fungerar för att vi ska kunna ta upp näringen vi äter.

Kinesiskt sett har födoämnen även olika egenskaper. De är värmande, kylande, söta, bittra, motverkar fukt med mera. Den klassificering av olika födoämnens egenskaper, baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när ett födoämne intas. Utifrån effekterna på kroppen får de sina energiegenskaper.

En av egenskaperna man tittar på är vilken temperatur som ett födoämne har; sval, neutral, varm eller het. När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har kan vi använda maten som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den, men har svårare att hantera det som är konstgjort.

Mat är medicin och när det kommer till en kost där den växtbaserade delen är större med mycket grönsaker, frukt, baljväxter och säd är både vetenskapen och den kinesiska medicinen enig. Det är en en kost som är en förutsättning för ett friskt och hälsosamt liv. Även om en del mår bra av animaliska proteiner så behöver vi inte så mycket och det ska som allt annat vara av bra kvalitet.

Pasta med himmelskt god tomatsås och gröna ärtor

Ingredienser 2 port

  • En gul lök
  • En vitlöksklyfta
  • Ett pkt krossade tomater
  • 50 gr cashewnötter
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • Bönpasta eller fullkornspasta

Börja med att hacka lök och vitlök, det behöver inte vara så noga eftersom du ändå ska mixa allt sedan. Värm en tesked kallpressad olivolja i en kastrull och häll i lök och vitlök. Bryn tills den mjuknar och börjar få lite färg. Häll i de krossade tomaterna och cashewnötterna och låt puttra tills cashewnötterna blir mjuka (ca 10 minuter). Koka upp vatten till de frysta ärtorna och låt dem ligga i det varma vattnet tills de har tinat. Koka pastan. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och smaka av med salt. Servera och njut!

Ärtor stärker yin, qi och blod, hjälper mage, mjälte tjocktarm och hjärta samt är vätskedrivande

Cashewnöt stärker yin och hjälper lunga och mjälten

Gul lök främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt, löser upp slem och är vätskedrivande

Önskar dig en fin vecka från oss på Hermansdal

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This