den 5 feb, 2023
Själen har sitt hem i hjärtat

Hej fina du,

I går vaknade vi till -13 och en solig dag med gnistrande snö. Magiskt vackert !!! I morse var det lika kallt men ser ut att bli mulet så temperaturen kommer att sjunka. Den där solen fyller verkligen på med energi och hopp om ljusare tider. Som jag längtar. Jag hade tänkt att klippa kineserna (hundar) 😉 i helgen. De är så toviga men jag får vänta några dagar till. Kyla är inte vår grej även om det skapar magi i naturen. Sista veckorna har jag haft flera patientfall med brist i blodet sett med den kinesiska medicinens ögon. Det verkar vara något som blir vanligare och vanligare. Så vad kan passa bättre än att ägna det här inlägget åt det viktiga blodet. 🙂

Får vi en brist i blodet påverkas tillslut både Qi ,Yin, Yang och inte minst vårt känsloliv och vår själ. Det betyder att vi får både fysiska och känslomässiga symtom.

Shen är själen i den kinesiska medicinen

Shen är vår själsliga del och har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig, vi får bland annat sämre sömn och en mängd känslomässiga problem.

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv, medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera. Shen syns i ögonen.

Kinesiskt sett så behöver vi ha en stark Shen (ande) för att kunna hålla focus i livet och vara sanna mot oss själva och Shen är förankrad i blodet och hjärtat.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar, man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en “teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin.

I den kinesiska medicinen så ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen som det skall. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det skall). Det är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system, där det själsliga är minst lika viktigt som det fysiska.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen där den närs och får sin kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om hjärta och mai (meridianer och blodkärl) är fyllda med essenser, Blod och Qi så kan Shen förankra sig och balans uppstår.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM BLODET OCH HUR DET PÅVERKAR OSS

När blodet och hjärtat mår bra så vilar shen på natten när vi sover. Om det är brist på essenser, qi och blod kan obalans uppstå och visa sig som bland annat sömnproblem, emotionell instabilitet, hjärtklappning med mera.

Tips på vad du kan göra för att stärka blodet:

  • Ät mat som avokado, rödbetor, aprikoser, persilja, dadlar, havre, jordnöt, dinkel, kidneybönor, adzukibönor och körsbär.
  • Lägg dig att vila 30-60 minuter någon gång mellan kl 13.00 – 15.00
  • Bra balans mellan aktivitet och vila, fysisk aktivitet hjälper kroppen att omvandla maten till blod och att vila gör att blodet kan gå tillbaka till levern och vitalisera den
  • Ät näringsrik mat och laga mat med bra råvaror

Undvik följande då det konsumerar blod:

  • Kaffe konsumerar blod – undvik kaffe eller minska ner det till 1-2 koppar per dag. Om du dricker kaffe se till att dricka ekologiskt odlat, då kaffe är ett av världens mest besprutade livsmedel.
  • Undvik överätande av fet och processad mat
  • Undvik för mycket av smakerna salt och sött

Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i NYCKELN TILL HÄLSA

Önskar dig en riktigt fin februarivecka

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This