den 19 dec, 2021
När vi sover reparerar yang

Hej fina du,

Jag är så tacksam över minusgrader och att det faktiskt ser ut som om vi får en vit jul. Det känns som en befrielse efter veckan som gått då all snö smälte och regnade bort rekordsnabbt. Det resulterade i väldigt smutsiga hundar iallafall en 😉 Atlas bryr sig inte ett dugg om varken lera eller regn. Han är ett riktigt naturbarn som är lycklig och far runt hur vädret än är. Vilket innebär ett evigt torkande av en blöt, smutsig och väldigt glad hund. Nu känns det som om julstädningen i helgen kommer att hålla i sig några dagar iallafall 🙂

Alla djuren har fått julfint och med plusgrader ute fick även stall och boxväggar en makeover. Jag har dragit ner på antalet tomtar, sillsorter och ljusslingor i år och fokuserar på julfriden. Det känns så himla bra!!! Har hittat lite nya recept som skall modifieras och provas. Jag ser fram emot en grönkåls paj med valnötter och rödlök och återkommer med recept om jag får till den.

Hur sover du?

Jag älskar att vakna och ta tag i en ny dag om jag bara har fått sova ordentligt under natten. När vi inte sover gott och har sömnproblem är inte morgonen någon favorit. Att stirra på klockan och snurra i sängen blir ett riktigt stressmoment. Känslan att kunna somna på kvällen sova en hel natt och vakna och känna sig utvilad och pigg redo att ta tag i en ny händelserik dag den är fantastisk och långt i från alla förunnat.

Morgonstund har guld i mun för den som är utvilad och i balans. Det betyder inte att det inte finns de som är kvälls trötta och morgonpigga och tvärtom, vi är alla olika, men sova gott och tillräckligt det behöver alla.

Alldeles för många har problem med sömnen. Vanliga problem är; har svårt att somna, vaknar under natten eller måste gå upp på toa, vaknar för tidigt och kan inte somna om. Att inte sova bra är något man måste få ordning på om man skall hålla sig frisk och vital.

När vi sover går yang in och reparerar vårt inre

När vi sover så tar sig yang in kroppen för att laga och serva vårt inre. Ju sämre sömnen är ju mindre tid för reparation finns det. Kinesiskt sett så är det vanligt att det ligger en blodbrist bakom sömnproblem. Shen vår ande har sin plats i blodet. När vi har för lite blod eller för dålig “kvalitet” på blodet kommer shen att bli orolig, därav sömnproblemen.

Den kinesiska medicinen pratar inte om röda blodkroppar och blodbrist sett ur ett västerländskt perspektiv. Man får komma i håg att den kinesiska medicinen är så gammal att man inte hade tillgång till varken mikroskop eller laboratorium. Tack vare det så var man tvungen att lyssna på vad patienter kände och fråga dem om hur deras liv fungerade och se till att de naturliga behoven blev uppfyllda och att alla fysiska funktioner fungerade. Det man upptäckte var att när blodets kvalitet försämrades sov man sämre.

Blodet ska ge näring till hela kroppen

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar, man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en “teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin där vi byter ut de delar som inte fungerar.

I den kinesiska medicinen ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det skall), är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system. Där det själsliga och känslomässiga är minst lika viktigt som det fysiska.

Shen vår själsliga del har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig, vi får bla sämre sömn och en mängd andra känslomässiga problem.

Shen vårt innersta väsen

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Det är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv. Medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera. Att inte kunna sova blir en lätt ond cirkel. Den störda sömnen skapar till slut fler och fler brister i kroppen och så är den negativa spiralen igång.

Att skapa bra sovrutiner och rensa rent i sinnet och varva ner innan det är dags att sova är självklart bra. När det inte räcker och om man inte vill äta sömntabletter är man tacksam för den uråldriga kunskapen som den kinesiska medicinen ger.

Jag har använt den kinseiska medicinens skattkista av självhjälpsverktyg och stärkt och balanserat min kropp med livsstilsråd, mat, örter och moxabehandlingar. Det är inte som att ta en sömntablett och resultatet kommer inte samma kväll man bestämmer sig för att göra en förändring. Men fungerar gör det. Det känns fantastiskt att få vakna utvilad och känna att man har orken tillbaka.

Det svåra för många är att göra hållbara förändringar. Det kan ta lite tid innan resultaten kommer. Vi vill gärna att kvittot skall komma på en gång. Det är stor skillnad på det resultatet man får när man istället för att döva symtom med tabletter skapar en harmoni i kroppen. Det välbefinnandet känns på djupet och det går inte att ta miste på att det är på “riktigt”. Det känns harmoniskt och det blir stabilt.

Jag gillar ordspråket: “Den som väntar på något gott väntar inte för länge”

Prova gärna min favoritpizza som stärker bland annat blodet när du tröttnat på julmaten

Några exempel på mat som stärker blodet:

Rödbeta, Avokado, Nässla, Spenat, Dadlar, Dinkel

HERMANSDALS DINKELPIZZA
Pizzabotten:
8 dl siktat dinkel mjöl
3 dl fullkornsdinkel
5 dl vatten
2 msk olja
1/2 pkt jäst 
En nypa salt

Tomatsås: 
2 dl tomatpuré
1 msk pizzakrydda

Topping:
Tunna skivor med rödbeta
Skivad zucchini
Skivad tomat
Skivade färska champinjoner
Ringla över lite olivolja och strö över pinjekärnor
Strö lite salt över

Värm vattnet till fingervarmt och lös upp jästen och tillsätt salt, olja och mjöl. Knåda till en deg och låt jäsa en timme. Baka sedan ut antingen en stor botten som passar i en långpanna eller flera mindre runda bottnar. Bre på tomatsåsen och lägg på fyllningen. Stoppa in pizzan i ugnen på 175-200 grader och grädda tills kanterna fått färg (ca 20 min).

Toppa sedan med ruccola och skivad/tärnad avokado. 

Med rätt kunskap kan vi göra hållbara förändringar för att må bättre.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This