den 29 jan, 2023
Vila dig i form

Hej fina du,

Känner du att energin är på väg tillbaka i naturen? Nu har det har vänt och vi får mer och mer hjälp av naturen för varje dag som går. Det är fortfarande vinter och vattenelementets tid men sakta fylls vi nu på och vaknar till liv. Det kinesiska Nyåret har varit och våren och träelementets tid är på väg. Det märks för en nybörjarodlare som mig. Folk sår frön för glatta livet och jag som bor i zon 4-5 utan tunnelväxthus får hålla mig i skinnet ett tag till. Nu snickras det odlingsramar och planeras i stället.

Det kommer bli en hektisk vår med alla odlingsplatser som ska komma på plats och nyvunnen kunskap som ska bli praktik. Men jag känner mig väldigt inspirerad och har de bästa förutsättningarna när allt är på plats. Det är en fin känsla att kunna använda allt på gården och låta djurens gödsel och överblivet silage bli nya odlingsbäddar. Nu ligger tomaternas växthus i vinterdvala men snart så …. Trädgård och odling ska bli mitt nya skötebarn i år.

Följ årstidernas energi

Jag känner igen den klassiska känslan av träelementet och vårenergin som vaknar. Yang växer både i naturen och i mig. För mig yttrar det sig i att jag blir full med inspiration. Jag vill sätta i gång med en massa projekt. Jag vill måla möbler, tavlor, skriva klart nästa bok, inspirera andra till förändring, träna med hästarna, måla om huset, det finns inget stopp jag är full av lust och inspiration till livet och allt jag vill göra och uppleva. Så är det när det finns yang, den står för aktiviteten och Yin för vilan.

För att skapa balans skall vi följa årstiderna. På vintern där Yin är störst skall vi vila som mest för att ladda våra batterier och ha kraft att följa med när vårenergin kommer med mer yang. I år är jag redo, det känns som om jag vaknat ur en Törnrosasömn. Mitt målmedvetna balanserande och mina val ger resultat. Det har funnits stunder när jag tänkt att det här kommer aldrig gå eller det här fungerar inte på mig. Jag ändrade försent. Men jag har fortsatt och nu känner jag att det kommer att gå. Kroppen svarar och försöker hjälpa till. Det gäller bara att göra en förändring tillräckligt länge och att justera det som inte fungerar eller ger resultat utmed vägen. Att fortsätta leta efter lösningar och göra är en förutsättning för att nå fram.

Yin är vila och Yang är aktivitet

Fungerar allt som man vill och vi mår bra finns det ingen anledning att byta väg. Men skaver det någonstans våga titta på vad som är fel och sök vidare. För att orka söka och leta nya vägar för att må bra behöver vi yang. Har vi brist på den kraften har vi inte ork och vi kommer inte heller känna inspirationen att hitta det vi behöver eller ta oss i mål. Ju mer du vilat och fyllt på med näring under vintern desto mer sparar du på din inneboende kraft så att den inte förbrukas i onödan.

Yang är även den kraft som lagar kroppen. Yin är kroppens “materia” och  Yang aktiviteten och vi klarar oss inte utan varken den ena eller andra. Maten är viktig men även att vi följer naturens energi. Är vi för aktiva under vintern och förbrukar mer än vi har kommer vi vara trötta och slut när våren kommer. Det är då vi blir vårdeppiga.

På vintern när det är mest yin i naturen behöver vi vila och mer av yang i form av värme och mat för att balansera oss. På sommaren som är mest yang kan vi vara mer aktiva och behöver mer yin i form av svalka för att vågskålarna skall väga jämnt. Yang är aktivitet och Yin är vila.

Var sak har sin tid. Nu ser jag fram emot att fyllas på med kraft och energi med naturens hjälp.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. …alltid så läkande och inspirerande att läsa det du skriver. Jag ser fram emot din nästa bok. Allt gott/Nina

    Svara
    • Tack 🙂 Roligt att höra <3

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This