den 5 nov, 2023
Naturligt eller inte?

Hej fina du,

Hur har du det där ute? På Hermansdal har det varit fullt upp och är fortfarande. Det känns som om tiden aldrig riktigt räcker till och att fixarlistan inte tar slut. Nu är iallafall odlingsbäddarna för nästa års vitlök klara så idag ska jag trycka ner dem i jorden, bädda in dem med löv och toppa med kompostgaller så att de håller sig i shack och inte smiter upp om det fortsätter att vara varmt. Det är ingen risk att något torkar bort iallafall 😉

Hösten börjar gå mot sitt slut och vi har ställt om klockan till vintertid som är vår normaltid. Min kropp blir alltid lika förvirrad av att ställa om klockan. För min del är det värre att ställa om till sommartid än tvärtom. Jag skulle hellre ha samma tid året runt och slippa dessa förändringar. Det enda som är positivt är att vi får en timme extra när vintertiden införs 🙂 Tid är den ständiga bristvaran när det är mycket man vill göra.

Den kinesiska medicinens organklocka utgår alltid från vintertid/normaltid. Du kan läsa mer om organklockan här och i Nyckeln till Hälsa

NYCKELN TILL HÄLSA HITTAR DU HÄR

Kinesisk / Västerländsk medicin

När man förstår både den kinesiska medicinen och den västerländska synen på mat och näring inser man att de redan för flera tusen år sedan förstod vad kropp och själ mådde bra av. Utan laboratorier, blodprov och mikroskop fick man förlita sig på beprövad erfarenhet. Vad fungerade och vad hjälpte inte. På grund av det blev vad man faktiskt upplevde viktigt. Kände man sig piggare? Blev magen bättre? Var själen lugnare? Sov man bättre? Kan man fånga och balansera upp symtom innan de syns på prover och röntgen är det så mycket lättare att hjälpa kropp och själ.

Västerländskt vill läkare se något på ett prov eller via röntgen och ultraljud för att tro att måendet hos patienten är ” på riktigt”. Pratar vi känslor så vill man döva istället för att förstå att de faktiskt vill förmedla något och kan skapa en massa fysisk oreda. Med det sagt så är det också viktigt att förstå att känslor kan spela oss spratt. Har vi svagheter och obalanser kan tankar och känslor uppstå som inte är “verkliga”. Vi kan bli rädda och oroliga utan en verklig grund. Men det blir också kroppen sätt att tala om vad den behöver

Vad är naturligt?

I väst dissikerar vi maten och beskriver den i termer som kalorier, fett, protein, fibrer med mera. Vi har tappat helheten när vi plockar ut en del ur något och säger att det ska vi inte äta. Vi blandar hej vilt och kallar allt för socker trots att det är en milsvid skillnad mellan naturligt socker som i frukt, honung och även rårörssocker och till exempel glucossirap som är articfiellt framställt.

Det är samma sak med salt. Det finns naturligt bra salt som ger kroppen en massa mineraler och spårämnen och det finns processat som inte alls är bra. Men man drar allt över en kam, snabba kolhydrater som snabba kolhydrater men det är en stooor skillnad mellan dem. Mjöl är en annan bov. Att välja och baka bröd på dinkel eller någon annan kultursort går inte att jämföra med det förädlade och raffinerade vetemjölet som säljs. För att inte tala om allt vårt köpebröd som säljs med extra tillsatt gluten. Är det konstigt att sen födoämnes allergierna exploderar?

Till och med när man handlar ekologiskt får man se upp, matfusket är väl utbrett och det är bra att läsa innehållsförteckningar. Är de långa så räkna med att maten inte kommer att hjälpa dig att må bättre. Det är helt enkelt skillnad på ett äpple och ett äpple.

Rödbetor

Rödbetor till exempel stärker blodet, främjar cirkulationen av qi och blod, och motverkar kyla, stödjer eld, trä och metallelementet. Det innebär att både hjärtat lever tjocktarm och tunntarm får hjälp av rödbetor. När ett födoämne stärker blodet får vi hjälp med en mängd saker. Även själen och vårt känsloliv mår bra av ett blod i balans sett med den kinesiska medicinens ögon.

Hälsofördelarna med rödbetor och rödbetsljuice sett ur ett västerländskt perspektiv är att de är rika på nyttigt och hälsobringande nitrat. Man anser att rödbetsjuice förbättrar prestationsförmågan. Testpersoner som åt eller drack nitrat rika tillskott eller grönsaker orkade träna upp till 25 % längre. (Däribland även spenat, ruccola mfl)

När nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen vidgas blodkärlen. Det gör att mer syre och näring kan levereras till vävnader i kroppen. Att dricka rödbetsjuice eller äta andra nitrat rika grönsaker verkar ge bättre effekt på prestationen än nitrat rika tillskott. Det är alltså nyttigare i ren naturlig grönsaksform.

-Rödbetor sänker blodtrycket och anses även ha positiva egenskaper på immunförsvaret, ämnesomsättningen och magsäckens slemhinna. Personer över 60 år som i en studie fick tillskott av koncentrerad rödbetsljuice fick sänkt blodtryck efter tre dagar !!!

-Forskningsstudier visar att nitrat i rödbetor kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke vilket det gör även kinesiskt eftersom det stärker blodet.

Lika men ändå olika

Ett blod som har brist kinesiskt sett ger också högt blodtryck och gör att vi ligger i riskzonen för både infarkt och stroke. Den kinesiska medicinen visste alltså för flera tusen år sedan vad som behövdes för att både öka prestationen och undvika högt blodtryck. Utan att ens kunna mäta trycket så balanserade man upp symtomen som det höga trycket orsakade. Det är så synd att vi i väst tappat helhets tänket runt vårt mående och vad vi behöver äta för att må bra i kropp och själ. Att lyssna på oss själva är så viktigt. Vi mår bra och behöver olika saker helt enkelt. Har vi en brist i blodet kommer själen må dåligt. Blodet och hjärtat hör till Shen / vår själ.

Dricker du mycket rödbetsjuice eller äter mycket rödbetor kommer du förmodligen kissa rött och du kan bli lös i magen

Önskar dig en fin höstdag

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This