den 22 okt, 2023
Höstens bästa tips

Hej fina du,

Hösten är här med storm och allt. Trodde vi skulle blåsa bort natten till lördag 😉 Saknar alla vackra höstlöv från vår fina lönn som blåste sönder sist det var oväder. Hösten är magisk med alla färger och den klara luften. Vi börjar bli redo för vinter på Hermansdal. Långkalsongerna är på, hästarna har fått snösulor och broddhål, hönsen har lyset tänt för att få fler ljusa timmar och därmed ägg. Däcken byts ut till dubbdäck på bilar och släp, vinterhagarna är städade, betes putsade och grusade för att slippa lera. Det är en lång checklista som ska fixas inför varje årstid.

Nu behöver jag få ihop några odlingslådor för nästa års vitlök som ska tryckas ner innan det blir för kallt, ingenting ska odlas på samma plats utan rotera i köksträdgården. På listan står också min sparris och mina jordgubbar som vill ha lite skydd inför vintern. Sakta men säkert så trillar bitarna på plats även om det känns som om tiden aldrig räcker till 😉

Metallelementet och Hösten

Vi har lämnat jordelementet och klivit in i metallelementet. Inget känns naturligare en dag som den här än att skriva om Metallelementet som hör till hösten. Det symboliserar det rena och klara. När löven har fallit och frosten ligger vit är luften ren och klar, precis så som lungan vill ha den. Lunga och tjocktarm är de organ som hör hit. Har du problem relaterade till dem så är det ditt metallelement som behöver hjälp. Hösten är tiden då det är dags att börja göra almanackan så tom som möjligt och minska ner på alla aktiviteter. Det ska finnas tid och lugn för vila och återhämtning när vintern kommer.

När man benämner årstiderna i yin och yang kan man säga att när hösten kommer så växer yin och blir större än yang. Yin når sedan sitt maximum under vintersolståndet. Därefter minskar yin åter och yang växer sig stark för att nå sin fulla kraft vid sommarsolståndet. Så rullar naturens energi på år efter år och våra kroppar följer samma cykel. För att bibehålla balansen och en frisk och stark kropp är det viktigt att respektera naturens lagar och följa dem.

VILL DU VETA MER ? HÄR HITTAR DU NYCKELN TILL HÄLSA

Metall-elementet står för våra nya idéer och det är här nya känslor föds och börjar anta en form. Det hjälper oss att sätta gränser mellan oss själva och andra människor, då det ger oss förmågan att upprätthålla en god kontakt mellan vårt inre och yttre.

Känslan som hör till metall-elementet är sorg, vars årstid är höst, och färg är vit. De organ som hör hit är lungan och tjocktarmen. Har vi ett svagt metallelement kan det vara svårt att släppa en sorg och gå vidare. Eller vi kan känna oss ledsna och låga utan att veta varför.

Tecken som visar på att det finns en brist/svaghet/obalans i metall-elementet:

 • Eksem
 • Torrt hår
 • Torr hud
 • Torra slemhinnor
 • Besvär med bihålor
 • Överkänslighet mot lukter
 • Andningsbesvär – ofta akuta som torr hosta, svårt att andas, astma
 • Rädsla för att förlora kontrollen
 • Kritisk och dömande attityd
 • Har ett stort ha-begär av både människor och materiella ting
 • Har svårt att anpassa sig till förändringar
 • Svårt att hantera konflikter och oreda
 • Förstoppning
 • Svårt att känna känslor eller avsaknad av känslor
 • Allergier
 • Försämrat immunförsvar, drabbas ofta av envisa förkylningar med nästäppa och efterföljande rinnsnuva
 • Rädsla att misslyckas och klarar inte av kritik

Hur man kan balansera och stärka metall-elementet:

 • Se till att vara organiserad och ha ordning.
 • Se till att praktisera andningsövningar, qi Gong, yoga och meditation.
 • Vistas mycket i naturen och låt dess energi och luft vitalisera dig.
 • Ät mat som är vit; såsom rättika, vita bönor, vitt ris (Kung Markatta har ris av bra kvalité), vit fisk, päron (gärna kokt). Mjölk-produkter och vitt mjöl är inte närande för lungan. Ej heller vitt raffinerat socker.
 • Följ årstiderna; Ta det lugnt när hösten kommer, avsluta pågående projekt och sakta ner tempot. Höst och vinter är tiden för vila, reflektion och återhämtning efter vårens och sommarens intensiva energi.
 • Ät lagad mat som är gjord på rena råvaror (gärna ekologiska och närproducerade).
 • Saltmoxa kommer att stärka och balansera hela kroppen och hjälpa dig transformera känslor

Ju bättre vi mår och starkare vi är mentalt, känslomässigt och fysiskt desto lättare är det att komma vidare i livet. Har vi en låg energinivå och “brist” kinesiskt sett, kommer energin att stanna upp både i vår kropp, vårt känsloliv och runt omkring oss. Börja med att ta hand om och stärk dig själv så kommer både inspiration och kraft att ta dig dit du vill och hjälpa dig genom den kommande vintern.

Metallelementet och huden är vårt yttersta försvar och skydd mot både virus och energier. Att vi har ett starkt metallelement och Wei Qi kommer att göra skillnaden på om vi klarar av att hålla ställningarna när höstens virus attackerar.

Önskar dig en fin höstvecka <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This