den 12 dec, 2021
Klarar du att hålla balansen?

Hej fina du,

Hur går det för dig där ute i julstressen? Hinner du med att andas? Jag sitter här på min favoritplats  med den sedvanliga koppen med te och skriver. Runt mig ligger det hundar och katter som  snusar och snarkar. Hästarna är ute och jag väntar på att dagen ska vakna. Det är hög mysfaktor med adventsljusstakar och stjärnor som lyser upp i mörkret. Snö och minus bidrar också till julstämning och jag är tacksam över det vita täcket som gör att jag slipper torka 16 tassar varje gång vi varit ute. Hoppas att det blir en vit jul det skulle vara så mysigt. Smälter snön bort så blir det mysigt ändå bara lite mörkare och som sagt fler tassar att torka 😉

Jag har en fullspäckad dag framför mig och ser fram emot att i eftermiddag få landa i viloläge en stund med min älskade saltmoxa på magen. Den behövs nu, jag känner av kylan trots långkalsonger och varma kläder. Det är åldern, när vi blir äldre har vi inte lika mycket yang som när vi var unga. I takt med att min kunskap och medvetenhet ökat så vet jag vilken enorm skillnad det gör att fylla på med det kropp och själ behöver. Det gör hela skillnaden i måendet.

Dags att söka sig inåt

Jag älskar känslan av att städa undan alla “måsten” och ha dagar som är blanka utan borden. Det är det absolut bästa med alla helger. Hoppas att du tar dig tid att njuta av den kommande ledigheten du också. Bara vara är underskattat.

Den här tiden på året är perfekt för reflektion och att se tillbaka på året som gått. Vad har varit bra och vad har varit mindre bra? Har jag gjort det jag ville? Hur mår jag? Vad saknar jag i livet? Är det något jag vill ska vara annorlunda? 2021 tror jag att vi alla har en gemensam sak vi gärna velat vara utan och det är covid. Jag tycker alltid att ett nytt år känns inspirerande och spännande och det tycker jag även att nästa år är även om inledningen har ett virusmoln på himlen. Ännu värre är det moln med separation och grupperingar runt covid och våra hotade demokratiska rättigheter. De gör mig verkligen både orolig, arg och ledsen.

JULRABATT PÅ NYCKELN TILL HÄLSA Kod: JUL2021

Lagom är bra

I den kinesiska medicinen handlar det om en balans mellan allt. Ordet lagom passar perfekt. Att få en dos av glädje genom att umgås med vänner eller familj är perfekt och fyller på. Samtidigt som vi behöver tid att reflektera och söka oss inåt och lyssna på oss själva. Det är båda behov vi behöver tillfredsställa för att det ska uppstå en balans. Olika personer har olika behov utifrån våra olika personligheter. Har vi obalanser så kan nya behov uppstå. Vanligt vid brister är att man blir känsligare runt andra människor och har svårt att må bra när man umgås med andra. Ytan blir för svag och vi kan inte längre hålla våra gränser. Vi känner av andra för mycket.

Ju bättre vi klarar att hålla våra gränser, övergångarna mellan dag, natt, årstiderna och när det stormar i livet desto bättre balanserad är vi i oss själva. Vi klarar av att stå stadigt med fötterna i jorden och vaja med när livet stormar utan att gå sönder. Det kan blåsa så mycket att vi till och med fälls mot marken men tack vare vår inre styrka så reser vi oss igen. Ytan skall vara stark och insidan mjuk för att vi skall ha flexibilitet och inte gå av. Vi skall kunna följa med i livets skiftningar och ändå vara starka i oss själva och veta vart vi har våra gränser mot omvärlden.

När vi håller balansen mår vi bra

När vi har en balans mellan de olika elementen och inte har för mycket brister kommer vi att ha just den styrkan och balansen. Då kommer vårt samspel mellan det yttre och det inre att fungera. Livsenergin kommer att kunna cirkulera i vår kropp och allt kommer att fungera precis som det gör i ett perfekt ekosystem. Våra känslor kommer att transformeras och följa livets rytm.

Alla element har olika årstider, känslor, egenskaper, klimat, organ och kroppsdelar som hör till dem. När de olika elementen har en balans mellan sig så mår vi bra både fysiskt och känslomässigt. Det är det man använder i den kinesiska medicinen för att se till att det finns lagom av allt. Då fungerar vi och mår bra. Vi kan födas med en personlighet eller en svaghet som gör att vi har lättare för att vissa obalanser uppstår. Men är vi medvetna om vilka vi är  och vilka behov vi har och vad vi kan göra åt dem så kan vi balansera upp det som behövs för att vi skall bli den bästa versionen av oss själva.

December är en riktig tandläkarmånad på Hermansdal. Vi människor har varit på kontroll. Hundar och hästar har alla varit hos veterinären för en check up. Häromdagen slog det mig att vad kan passa bättre? Vattenelementet och vintern hör ihop med skelett och tänder. Så har du problem med dina tänder eller skelett är det just vattenelementet du ska stärka och bästa tiden är nu. 

Här kan du läsa mer om vattenelementet

Vattenelementet

Årstid: Vinter, Organ: njurar / urinblåsa, Känsla: rädsla

Träelementet

Årstid: vår, Organ: lever / gallblåsa  Känsla: ilska

Eldelementet

Årstid: sommar, Organ: hjärta / tunntarm,  Känsla: glädje

Jordelementet

Årstid: Sensommar, Organ: mage / mjälte,  Känsla: oro

Metallelementet

Årstid: höst Organ: lunga tjocktarm Känsla: sorg

Jag har tillsammans med Gunilla på Walwet spelat in en liten julspecial. Den släpps på Ny Energis sida på FB i veckan.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This