Hej fina du,
Veckorna rusar förbi och det lackar mot jul. Julstämningen är på topp. Jag längtar mest efter lugnet, och att känna mig ledig. Julfrid tillsammans med alla innevånare på gården är ren lycka. Vi är inbäddade i snö och termometern visar varierande minus. Vinterlandskapet, adventsljusstakar, stjärnor, lussekatter och julblommor bidrar till hög mysfaktor. Det blir en rofylld känsla och ett lugn som lägger sig över hela gården med det vita täcket. Yin är som störst nu under vintern. Naturens energi har dragit sig inåt och går på lågvarv. Jag känner likadant, det blir naturligt att göra kväll tidigare och att dra ner på tempot.
Trötthet och sötsug
Trötthet och sötsug går ofta hand i hand. Det är många som blir sugna på något sött när de blir trötta. Det blir en liten chokladbit eller kaka till eftermiddagskaffet för att hålla sig pigg och effektiv. Varför blir det så? Handlar det bara om blodsockerhalten eller finns det andra förklaringar och sätt att se på det? Hur hänger trötthet och sötsug ihop? Vad kan du göra för att hjälpa kroppen bli piggare och få sötsuget att minska till och med försvinna?
I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen och till varje element hör organ, en smak, en färg, en känsla etc. När det kommer till just trötthet och sötsug är det främst jordelementet som hamnar i fokus. Till jordelementet hör organen mage och mjälte och det är detta element som är huvudansvarigt för att maten vi äter blir till energi i kroppen och kan nära alla de andra elementen med dess tillhörande organ.
Varför blir vi trötta?
Mage och mjälte samarbetar och har i sig en inbördes yin och yang relation. Magen är yang och mjälten är yin. Dessa behöver vara i balans och när vi blir trötta, får brist på energi, oroar oss för mycket och blir sötsugna så är det för att man har en brist på qi i mjälten. Orsaken till att bristen uppstår kan ha flera anledningar men två av de vanligaste orsakerna är maten vi äter eller inte äter, hur vi äter och våra känslor.
Att till exempel äta näringsfattig mat och mat som innehåller mycket e-nummer och kemikalier försvagar vår mjälte. Den typen av “mat” gör att mjälten inte kan utvinna någon näring att skicka ut i systemet. Vi får soppatorsk helt enkelt. När mjältens qi blir för svag och inte har någon näring att sända ut till kroppens alla organ kommer den att behöva låna från vårt reservaggregat, det vill säga vattenelementet och njurarna.
Fortsätter vi att jobba på tomgång och inte åtgärdar problemet genom att ändra det som skapat obalanser och brister kommer tillslut nästa länk i kedjan att bli försvagad även den. Och så är den nedåtgående spiralen i full gång. Fler och fler symtom dyker upp.
Några av de saker som försvagar mjältens qi:
- Näringsfattig mat med lågt eller inget innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen
- Snabbmat och halvfabrikat
- Kall och “rå”/ej tillagad mat
- Oro och grubbel
- För lite sömn
- Känslomässiga trauman
Några av de saker som stärker mjältens qi:
- Ekologisk (och om möjligt närodlad) mat som är näringsrik och fullproppad med vitaminer, mineraler och spårämnen
- Lagad mat och då framförallt kokt mat
- Mat som rotfrukter, säd, bönor, kokta grönsaker, ris och majs
- Tillräckligt med sömn
- Sötsaker i form av dadlar och frukt
- Att vara omtänksam mot sig själv
- Saltmoxa
Vad behöver du?
Det är naturligt den här årstiden att vi är tröttare. Vi behöver mer vila och sömn än på sommaren. Det är naturens rytm och vi behöver följa den och hitta tillbaka till det som är naturligt för oss. När vi lyssnar på kroppens behov och förstår vad den behöver kommer vi att hjälpa oss själva både fysiskt och psykiskt.
Är du tröttare nu än du brukar vara är förmodligen mer sömn och vila lösningen. Se över vad du äter och var extra noga med det du ger din kropp. Med onormal trötthet försöker kroppen tala om för dig vad den behöver. Chokladen, kakan eller energidrycken är inte lösningen. Det är som att låna av framtiden med att “kicka” igång kroppen på “konstgjord väg”. När du tillför det den verkligen behöver kommer du bli piggare och ditt sötsug försvinna.
Känner du att du vill ha något sött så kan jag rekommendera dadlar, själva gör jag dadelbollar och har som godis eller till fikat vid behov. De är riktiga näringsbomber och stärker blodet kinesiskt sett !!!
Dadlar
- Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt.
- Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett bra alternativ som mellanmål. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Samtidigt stimuleras hjärnaktivitet, genom alla vitaminer du får i dig.
- Dadlar tillsammans med granatäpplejuice kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
- Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.
- Det finns mycket A-vitamin i dadlar. Det skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera.
- Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs.
- Dadlar har även högt fiberinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.
- Magnesiumet som finns i dadlar kan lindra smärta och reducera svullnad.
- Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran L-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.
Ta det lugnt i julstressen och var rädd om dig.
Hur kan man saltmoxa utan att det luktar så mycket? Lukten sätter sig i huset/rummet och är svårt att bli av med?
Hej,
Viktigt att Låta den ryka klart helt och hållet ute och att slänga askan. Bra är också att förvara skalet på en balkong, altan eller instängd i en burk. Tycker du att det luktar så kan du sätta ut ett par koppar med ättika. Jag och många med mig moxar ofta och jag upplever inte att det ” sätter” sig i väggarna. Men det beror naturligtvis på hur ventilationen fungerar och hur känslig man är. Är du med i Nyckeln till Hälsa- Moxamagic på FB? Allt Gott Tina