den 8 okt, 2023
Yang minskar och skapar fukt

Hej fina du,

Nu känns det som om hösten håller på att installera sig på riktigt med regn och blåst. Faktiskt en och annan storm känsla och nu ett par fina soliga dagar, som i natt gav ett par minus. Perfekt väder för att fixa i trädgård och på gården. Det är mycket som ska ordnas för att övergången till vinter och minus ska bli så smidig som möjligt. En ny årstid behöver nya rutiner för både djur och människor. Det är dags att inventera förrådet av både långkalsonger, mössor och varma sockor. Fårhuset fixas inför vintern, hagar grusas runt vindskydd och foderhäckar. Stallet städas, stängsel kollas och bromsfällor, sommarmöbler och alla pelargoner har fått flytta in.

Löken är torr och redo för vinterförvaring, sista gurkorna och zucchinin inplockad. Mina chiliplantor har jag tagit in och skall försöka övervintra, De är tydligen 2 åriga 🙂 Vi får se hur det går. Det är inte utan att jag längtar tills min nya odlarglädje sitter i ryggmärgen. Att lära sig nytt tar tid och kraft hur roligt det än är. Varje ny växt i köksträdgården blir en ny bekantskap. Jag hade ingen aning om att min lilla beskedliga physalis planta skulle växa och bli ett monster som vill ta över hela växthuset till exempel 🙂 Tackar min lyckliga stjärna över att det bara blev en 😉 Men de små frukterna är fantastiskt goda.

Hösten är här och energin sjunker

Känner du av att du är tröttare på kvällarna och att energin sjunker? Visst känns det att man inte vill hålla på till 22 på kvällarna längre? Det är normalt !!! Har vi från början mindre energi och ork så kan det kännas väldigt frustrerande och deprimerande för nu kan vi inte längre hänga på naturens höga energi. Det blir så tydligt vad vi har för energireserv själva. När vi är i balans och har fulla reservdepåer klarar vi av övergångarna mellan årstiderna. Om inte kan de kännas väldigt jobbiga för både kropp och själ inte minst känslomässigt.

Med det grå vädret kommer fukten

Det värsta med allt regnande och den gråtunga himlen är just fukten. Jag har saknat den normalt höga klara höstluften. Har vi för mycket av en klimatfaktor i vår kropp kommer vi att känna av det klimat som finns utanför oss och få symtom. Klimatfaktorer som kommer i obalans skapar oreda både i naturen och i våra kroppar. Om det blir för mycket eller för lite av något gör det oss tillslut sjuka. Har det fått fäste kan det ta tid att komma tillrätta med dem.

Känner du av att det är fuktigare och råare ute nu och du får mer fukt i kroppen?  Tänk på att det är precis som med ett hus på hösten vi behöver sätta på värmen för att det råa ska försvinna. Precis så fungerar det har vi för mycket av något så tillför vi motpolen för att balansera oss. Kroppen och sinnet behöver tillräckligt med kraft och energi för att alla processer ska fungera som det är tänkt. Det gäller allt från matsmältning till känslor. Det är därför saltmoxa fungerar så fantastiskt bra som självhjälps verktyg för både kropp och själ. Den hjälper oss att tillföra yang och bland annat bli av med fukten. Och behövs i vårt kalla klimat.

Tips som hjälper kropp & själ när hösten kommer

 • Ät mer soppor och grytor som innehåller det årstiden erbjuder tex potatis och rotfrukter
 • Använd mer värmande kryddor tex kanel, timjan, rosmarin
 • Se till att hålla dig varm när du går ut, även om fötter och ben.
 • Varma fotbad med tex ingefära
 • Saltmoxa
 • Varva ner, ta det lugnt och gör kväll tidigare
 • Ät högkvalitativa vitaminer och mineraler (Innate, Megafood och Thorne är bra märken)
 • Rensa både i almanackan och livet

Vill du veta mer? Här hittar du Nyckeln till Hälsa

Hur talar kroppen om att vi har fukt

Fukten i våra kroppar skapas för att det finns en svaghet i vårt Jordelement kinesiskt sett och för att vi har en yangbrist. När yang minskar ute så har vi inte längre något stöd utifrån. Det är precis som i naturen att en sämre jordkvalitet klarar inte av att göra sig av med all fukt utan dränks tillslut. Med andra ord ju bättre balans vi är i desto bättre klarar vi av det som händer utanför oss själva.

 • Trötthet
 • Matsmältningsproblem
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring
 • Oro

Lösningen på problemen med fukt och yangbrist är att tillföra mer yang i form av tex mat, örter, moxa och se till att inte förlora mer om vi redan har en brist. Så fram med långkalsongerna och på med mössan. Nu är hösten här.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This