Hej fina du,
Vilken vinter vi fick. Personligen tycker jag det är så härligt med all snö. Den lyser upp och huset blir inte fullt av grus och lera efter alla tassar som går ut och in. Nu ser det tyvärr ut som om den kanske smälter bort. Men jag har inte gett upp hoppet om att väder apparna har fel och vi får en vit vinter. Det hör liksom till i Sverige, även om jag förstår att alla som kämpar i en halvmeter snö och -20 inte delar min åsikt. 😉 Yin når snart sin kulmen och sen vänder det. Ljuset kommer sakta att smyga sig in i våra liv igen. Jag ser fram emot mer yang, värme, kraft och energi när det är dags för det . Tills dess njuter jag av vinterns lugn.
I går bestämde sig vattenpumpen i huset för att säga upp sig. Det blir väldigt tydligt hur mycket vatten man använder när det inte kommer något ur kranarna. Nu är det dunkar kannor och hinkar som gäller, som tur är fungerar vattnet i stallet. När kan det passa bättre för en vattenpump att säga upp sig om inte under vattenelementets tid. Städning stod på To Do listan idag nu får den bytas mot något annat där vatten inte är inblandat.
Kyla
I dag tänker jag skriva om kyla som också hör till vattenelementet och hur den påverkar oss. Kyla är en naturlig del av våra liv här i norden och den kan ställa till en hel del problem i kroppen. Förstod vi hur mycket problem den kan ställa till med skulle vi både äta och klä oss bättre. Tänk om det kunde bli mode med täckbyxor och alla ville ha mössa och rejäla vinterkängor. Det skulle vara fantastiskt ur ett rent hälsoperspektiv. Fick vi lektioner i moxa, värmande mat, ingefära och heta fotbad på det så skulle vi klara oss fint långt upp i ålderdomen. Vem känner sig inte vigare och mer rörlig när det är varmt ute?
Det finns så många fenomen i kroppen som den kinesiska medicinen har en naturliga förklaring på. Alla vet att näsan rinner när det är kallt ute. Att vi nyser när vi är förkylda eller när vi utsätts för damm till exempel, men de flesta är inte medvetna om varför. Vi konstaterar bara att det händer. Förstod vi vad de betydde skulle vi kunna påverka och hindra symtomen att få fäste.
Varför rinner näsan
Västerländskt vet jag inte vad man säger om klarsnuva, men alla har nog upplevt att näsan börjar rinna när man är ute och det är kallt. Kinesiskt sett gör sig kroppen av med kyla. Om snoret blir gulare och grönare finns det en infektion västerländskt sett. Det gör det även kinesiskt men vi kallar det för hetta. Det är immunförsvaret som tar död på inkräktaren. Det är de döda immunförsvars cellerna som gör att snoret blir just gult.
Kinesiskt sett har snor olika karaktärer och färg, något som är klart är kyla. Vitt är också kyla men på en djupare djupare nivå. Desto gulare och grönare snoret är ju mer hetta. Så det räcker inte med att veta att någon är snorig vi behöver ta reda på vilken färg och karaktär något har för att veta hur vi skall behandla.
VILL DU VETA MER ? PASSA PÅ !!!
100:- I JULRABATT PÅ NYCKELN TILL HÄLSA T.O.M 2023-12-31
ANVÄND KOD: JUL2023 I KASSAN
(så långt lagret räcker)
Är värme alltid bra?
Värme inifrån och utifrån när det finns kyla är alltid rätt sätt att balansera. Finns det mycket hetta som hög feber finns det andra vägar. Men febern i sig gör också ett jobb så det kan vara bättre att ha feber som tar död på inkräktaren än att ta en alvedon och köra på. När vi nyser försöker kroppen också bli av med något som den störs av vilket känns väldigt logiskt när vi tänker efter.
När man förstår både den kinesiska medicinen och den västerländska ser jag så många “likheter” och ändå är de så olika, framförallt i sitt sätt att både förebygga och bota. Tänk om vi kunde bygga broar, vilken skillnad det skulle göra!
Är det något som intresserar dig extra när det gäller friskvård och kinesisk medicin och som du vill att jag tar upp i bloggen är du alltid välkomna att maila mig på info@hermansdal.com
Långvarig kyla skapar problem
Antibiotika är kyla kinesiskt sett. Den fungerar perfekt när vi har en infektion som är hetta. Feber och infektionen “försvinner”. Kylan tar bort hettan och vi mår bra igen. Men har vi för lite yang eller får antibiotika för ofta blir kylan i form av antibiotika kvar i kroppen. När kroppen inte kan göra sig av med kylan blir för mycket orsakar den nya problem i stället. Har vi för mycket kyla i kroppen innebär det att det saknas yang. Vi kan till och med bli “överviktiga” för att bristen på yang gör att det skapas fukt i kroppen. Ont i leder, en mage som inte fungerar, menssmärtor och värk i kroppen med mera är andra symtom som kan dyka upp. Att värma kalla fötter eller ännu hellre se till att inte bli kall och att undvika det som skapar kyla hjälper oss.
Självklart så kan antibiotika rädda liv men det är inte den typen av användande jag pratar om
Heta tips
Tänkte ge dig ett “hett” tips nu när det biter i kinder och fötter när man är ute. Värme är något som man är väldigt noga med i den kinesiska medicinen. Man vill inte släppa in kyla i kroppen. Gör man det förbrukar kroppen mer yang för att hitta balansen. Av erfarenhet vet man vilka enorma problem det skapar. Den kan dessutom finnas kvar i kroppen många, många år och det är svårt att bli av med den. Speciellt om du dessutom har en generell yangbrist, jag vet av egen erfarenhet 😉
Ingefära är en räddare i nöden när det gäller kyla, att göra heta fotbad med riven ingefära på kvällen är en huskur jag använder ofta. Två tummars storlek med ingefära ungefär som jag sjuder och sen varmt vatten som jag tempererar med så att det blir lagom varmt. Det kan svida till och kännas extra varmt när du stoppar ner fötterna med men det är super. Kylan säger man går in via fötterna så där trycker vi in värme. Värmen stiger det vet alla som har haft värme vallningar. 😉 Börjar vi längst ner så kommer den att stiga i kroppen och värma hela systemet. Vill du fylla på inifrån så koka dig en kopp te på färsk ingefära och ha i citron och lite honung. Det är rena dundermedicinen.
Extratips: Har du sömnproblem kan ett hett fotbad med ingefära innan läggdags hjälpa. Prova ett tag får du se.
Hoppas du hinner njuta av vinterlugnet och inte stressar ihjäl dig i julhetsen <3
0 kommentarer