den 26 nov, 2023
Kropp och själ berättar

Hej fina du,

Har du lika kallt som vi har på Hermansdal? Här somnade och vaknade jag till -10. Marken är pudervit och det ser ut som om vi ska få en gnistrande solig vinterdag i dag. Kaminen och torr björkved som sprakar tillsammans med det vintriga temat utanför skapar en fin myskänsla. Fåren har ny halm, hönsen värmeplatta till vattnet och värmelampa, hästarna får varm mash när de kommer in och jag ser till att hålla mig varm både inifrån och utifrån.

När klimat och temperatur ändras förändras allas behov beroende på vilka vi är, ras, ålder och personlighet. Lilla Bolt kan inte längre vara med ute i stallet utan får stanna inne för att spara på den yang han har. Är man 14 år och både ser och hör lite dåligt så får matte vara klok och säga nej även om han vill. Det handlar inte om att överleva utan att skapa de bästa förutsättningarna och balansen.

Kropp och själ berättar

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet talar både kropp och själ om det och ger oss symptom. När vi stärker vårt vatten-element kommer problemen som har med det att göra att försvinna. Vi slipper bli inkontinenta eller får ont i ländrygg och knän. Symtomen kommer inte över en natt även om det kan kännas så. Det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Rädsla är den känsla som hör till vatten-elementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den. Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till vattenelementet, njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir riktigt rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta, har ont i knän, höfter och ländrygg eller förlorar vår sexlust, vilka är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut. Så passa på nu under vintern och ta hand om ditt vattenelement.

VILL DU VETA MER ? PASSA PÅ !!!

100:- I JULRABATT PÅ NYCKELN TILL HÄLSA T.O.M 2023-12-31

ANVÄND KOD: JUL2023 I KASSAN

(så långt lagret räcker)

Tips på att stärka vatten-elementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer nu under vinterhalvåret
 • Mixa färsk ingefära och koka upp med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat
 • Saltmoxa

Snart 1 advent

Den här vackra dagen ska jag ägna mig åt att börja fixa inför 1a advent och baka pepparkakor. Jag insåg att även ekologiska pepparkakor tyvärr inte var så ekologiska som de utlovar. Är det inte otroligt att det är ett sånt “matfusk” i alla led. Det är förmodligen ingen slump att pepparkakor med sina värmande kryddor är en riktig vinterkaka. Vi känner på oss vad som är bra för oss om vi bara har balansen i kroppen. Har vi balans blir våra behov bra för oss.

Är det någon som reagerar på att jag bakar pepparkakor som innehåller socker trots min cancerdiagnos vill jag dela med mig av hur jag tänker <3 Jag tror inte att naturliga saker är farliga för kroppen. Därför äter jag med gott samvete rena produkter utan innehållsförteckningar och är inte rädd för att baka med tex rårörssocker, äkta smör, och dinkelmjöl. 🙂 Med det sagt så överdriver jag inte heller mitt sockerintag men unnar mig både en hemlagad julgodis, saffransbulle och pepparkaka nu när den tiden kommer 😉

Önskar dig en riktigt fin och solig vintervecka

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Tack för allt du delar med dig ? vi ärmånga som går igenom liknande/samma saker. Önskar dig en fin dag. varma kramar

  Svara
  • Tyvärr alldeles för många
   Kram <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This