den 14 feb, 2021
Värmande tips som stärker

Hej fina du,

Jag är så tacksam för att vi har fått en strålande vacker vinter. Det är så skönt att slippa lera och slask. Även om det är kallt så värmer solen på dagarna och det är ljust längre. För varje dag som går kommer vi närmare och närmare våren och jag har gärna snö tills den är här. Även djuren uppskattar snön det är både får och hästrace i hagarna och de står och njuter av solen i lä. När det är kallt gillar de värme precis som vi och det är faktiskt vanligare än man tror att även hästar har yangbrist. Moxabehandling på häst och hund löser många problem.

Tänkte ge er ett par “heta” tips nu när det biter i kinder och fötter när man är ute, – 18 i morse igen. Kyla känns aktuellt att ta upp och ett värmande blogginlägg passar utmärkt när många dessutom springer runt och blir kalla om fötterna. Värme är något som man är väldigt noga med i den kinesiska medicinen man vill inte släppa in kyla i kroppen. Gör man det förbrukar kroppen  mer yang för att hitta balansen. Av erfarenhet vet man vilka enorma problem det skapar i längden.  Den kan dessutom finnas kvar i kroppen många, många år och det är svårt att göra sig av med den. Speciellt om du dessutom har en generell yangbrist. Jag vet av egen erfarenhet 😉

Mediciner som kyler

Det finns många mediciner som kyler. Antibiotika är en av dem och är kyla kinesiskt sett. Den fungerar perfekt när vi har en infektion som är hetta. Kylan tar bort hettan och vi mår bra igen. Men kylan i form av antibiotikan bli kvar inne i kroppen. När det blir för mycket och/eller ofta så orsakar den andra problem i stället. Har vi för mycket kyla i kroppen vilket innebär att det saknas yang så kan vi till och med bli “överviktiga” för att bristen på yang gör att fukt kan skapas. Vi kan få ont i leder, en mage som inte fungerar, menssmärtor och värk i kroppen med mera. Att värma kalla fötter eller ännu hellre se till att inte bli kall och att undvika antibiotika är bra för hela kroppen.

Både saltmoxa och ingefära är ett par räddare i nöden. Kan du inte saltmoxa gör heta fotbad med riven ingefära på kvällen eller varför inte båda delarna. Det är en huskur jag använder ofta. Jag sjuder ett par “tummar” riven ingefära i 15 min och fyller sen på med hett vatten så att det håller temperaturen till ett varmt fotbad som jag kan sitta i 20-30 min.

Kylan säger man går in via fötterna så där trycker jag in värme. Värmen stiger det vet alla som har haft värme vallningar 😉 Börjar vi längst ner så kommer den att stiga i kroppen och värma hela systemet. Det fungerar också så att när vi fyller på med yang nertill så flyter inte yang i väg uppåt lika lätt det finns något som förankrar nedtill. Det kan hjälpa oss med en mängd symtom som huvudvärk, yrsel, illamående och till och med högt blodtryck.

Extratips

-Har du sömnproblem så kan heta fotbad med ingefära innan läggdags hjälpa. Prova ett tag får du se. Helst ska du göra det 30 dagar i sträck.

Vad är moxa?

Vad är moxa och varför älskar jag den och envisas med att skriva och prata om den hela tiden? Jo för att jag vet hur mycket moxa skulle hjälpa dig om du hade möjlighet att använda den som ett verktyg i din vardag. Jag använder saltmoxatekniken som vi lär ut på Hermansdal själv ca en gång i veckan och tidigare dagligen. Den är perfekt att använda inomhus då jag slipper röken som annars kan vara besvärande vid en moxabehandling.

Moxa är en uråldrig behandlingsform som i Kina kallas för “Folkets Medicin”. Den har använts framgångsrikt i flera tusen år och är väl beprövad. Det är en värmande och stärkande behandlingsform som passar oss i Norden som handen i handsken. Jag längtar efter att återigen kunna ha saltmoxakurser här på Hermansdal. Tills dess så finns den nu åter i webbutiken. Jag hoppas att den kraftfulla moxan skall bli folkets medicin även här i Sverige. Vi behöver den så väl och när vi väl förstår hur mycket problem som kyla och yangbrist skapar i kroppen och vad vi kan göra för att hjälpa oss själva så kommer den att bli en självklarhet.

Du hittar webbkursen i Saltmoxa här

Moxa görs på gråbo som torkas och mals. Vid behandling bildas det en del rök, men röken är ej farlig utan faktum är att även den har helande och läkande egenskaper. Det finns en mängd olika moxatekniker och den är ett kraftfullt redskap så en del behandlingar ska bara utbildade terapeuter utföra.

I de delar av Kina där kunskapen och traditionen om moxa lever kvar, säger man att: Kvinnor som nyligen fött barn ska undvika vind och kyla i 100 dagar. Det är också vanligt att kvinnorna får en “moxasäng” i bröllopspresent för att just kunna stärka kroppen ordentligt efter graviditeten. 

Livets eld

Moxa kallas för livets eld av den enkla anledningen att den stärker just den. Vad är då livets eld? Västerländskt kan man nog beskriva den som vår vitalitet och livsgnista. Den kraft som ger oss livet. Kinesiskt sett benämner vi den som Ming Men och njurarnas yang. Ming Men är en punkt lokaliserad i ländryggen och som går under namnet “Gate of vitality”. Denna eld behöver brinna med tillräcklig styrka och värme för att vi ska må bra, ha kraft och energi samt hålla oss friska.

Det liv många av oss lever idag med näringsfattig mat, ett onaturligt tempo i livet och stress gör att eldens låga blir för svag och leder till ohälsa. Genom att hjälpa kroppen stärka lågan i livets eld kan vi hjälpa kroppen återfinna sin styrka och balans samt förebygga problem genom att kroppen blir stark nog att klara av de utmaningar och påfrestningar den utsätts för.

Saltmoxa är en fantastisk och effektfull behandling för bland annat:

 • Trötthet
 • Utmattning
 • Depression
 • Övervikt
 • Värk i muskler och leder
 • Frusenhet
 • Stärker immunförsvaret
 • Ökar cirkulationen
 • Energikänslighet
 • Kraftlöshet
 • Magproblem
 • Oro
 • Mensvärk
 • Sömnproblem
 • Klimakteriebesvär

Jag vet hur otroligt effektiva moxabehandlingar är i alla former och är glada för att saltmoxan gör det möjligt för alla att behandla sig själva hemma. När man väl fått kunskapen och vet hur, när och var är det bara att sätta igång. Som stöd finns vår FB grupp tillgänglig för de som gått kursen. Har du svårt att går ner i vikt, har du värk, är du trött och energilös, är du frusen, känner du dig dig svag, blir du lätt sjuk? Spelar dina känslor dig spratt? Då är det här kursen för dig!

Önskar dig en fin alla hjärtans dag i dag. En perfekt dag att passa på att stänka lite extra värme och kärlek runt oss. Eller hur? 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Hej kan jag genomgå detta även om jag äter Waran? Har en mekanisk klaff så det är det enda blodförtunnande ja kan ta. Mvh

  Svara
  • Njaaa behöver ha mer info om ditt mående för att ge dig ett klokt svar:)

   Svara
 2. Hej vad är de för kurs o hur länge osv ? Kan man köpa salt moxa av er annars Mvh Ilona

  Svara
  • Hej, Så fort Corona ger sig så är vi igång med kurser igen 🙂 Moxa kan man köpa hos oss när man gått kurs och vet hur man ska hantera den 😉

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This