den 21 feb, 2021
Håret speglar din inre livskraft

Hej fina du,

Hur har du det där ute? På Hermansdal smälter snön i rekordfart nu och jag förbereder mig mentalt på några dagars riktig sörja. Min förhoppning är att Corona sörjan smälter bort den också och att vi kan se fram emot ljusare tider. Jag längtar efter våren och fokuserar på det. Hur det blir med kurser, hästtävlingar och annat socialt som jag älskar får framtiden utvisa.

Det är något visst när naturen vaknar och sädesärlor och svalor kommer tillbaka. Att sitta ute och äta frukost med fågelkvitter och frustande hästar runt mig är en lisa för själen. I år ser jag även fram emot små skuttande lamm i hagarna. Vi har några stora projekt som ska i gång på Hermansdal den här våren och sommaren och det ska bli så roligt. Jag älskar ordning och reda och utveckling på alla plan.

I fredags hade vi arbetsdag här hemma jag och Emma. Hemsida och kurserna får sig en genomgång efter flytten och ommöbleringen. Hon är min förtrogna och en inspirerande vän som hjälper mig när min egen data och teknikkunnighet inte räcker till. Det känns tryggt att jag får ha en sån klippa i mitt liv. Del efter del hamnar på plats. Det har varit en massa arbete med att flytta hemsida, webbutik och kursportal men nu ser vi ljuset i tunneln och nästa arbetsmöte kommer vi att helhjärtat kunna ägna oss åt webbutiken. Jag ser fram emot att fylla den med mina favoriter för människor och djur.

Hur mår ditt hår?

Jag har tänkt hela vintern att jag ska skriva ett blogginlägg om hår. Många märker att håret blir tunnare i perioder i livet eller när vi blir äldre. I den kinesiska medicinen så hör vårt huvudhår till vattenelementet och njurarna, som är vårt reservbatteri. Det är något vi skall vara väldigt rädda om då det stödjer alla andra organ i kroppen. När njurarnas energi är slut så separerar Yin och Yang och vi dör. Visst är det så att det finns ärftliga faktorer för när vi blir gråhåriga och vi nordbor har en finare hårkvalitet än vad en kines eller sydeuropé har. Men när kvalitet och struktur ändras så betyder det något.

Det viktiga vattenelementet visar sig i vårt huvudhår och jag hoppas ni får lite inspiration till att stärka det. I bland har vi tyvärr lättare för att ta det som syns på utsidan på mer allvar även om det är vårt inre mående som visar sig just där. Hår är något som stått för kraft och vitalitet inte bara i Kina. Hos många folkslag i världen är håret förknippat med livskraft och bärarens eget liv. Hos de nordamerikanska indianerna illustreras det med den så berömda och obehagliga skalperingen. Håret symboliserade då en kraft som man hade erövrat.

Håret en kraftsymbol i mytologin

I en del mytologiska berättelser, symboliserar håret en gudomlig styrka, en styrka som är onåbar för vanliga människor. Magiska föreställningar kring hår finns också i våra nordiska folkliga traditioner, både när det gäller kärleksmagi och botande av sjukdomar. Under 1600-talets häxprocesser förekom det ofta att de häxmisstänktas hår rakades av. Man tänkte sig att häxan behövde sitt huvudhår som magiskt redskap. Håret står för en inre styrka och visst är det vackert med ett friskt, glansigt och vitalt hår.

Det betyder något när vårt hår förändras. Vi tror att det är åldern som tar ut sin rätt och det är som det är när hårfästet kryper uppåt. Precis som att vi accepterar att vi blir haltare och stelare ju äldre vi blir. Men jag vet av egen erfarenhet att det går att bryta den nedåtgående processen. Under flera år blev jag svagare och svagare och min puls var obefintlig trots alla mina försök att ställa saker tillrätta i kroppen. I dag kan jag bli riktigt rädd när jag tänker på hur min cancer resa hade kunnat sluta om jag inte ändrat mitt sätt att leva i tid.

Det går att vända trenden och få håret att komma tillbaka. Det kan min förvånade frisör intyga 🙂

Symtom på ett svagt vattenelement

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar: Alla dessa symtom hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Detta element manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Vattenelementets känsla är rädsla vilket förklarar lättskrämdhet och katastroftankarna. Alla dessa symtom visar på att det finns en brist/svaghet.

Att veta vad håret står för kinesiskt sett och att det  blir tunnare och tunnare och att hårfästet kryper uppåt för varje månad som går är inte roligt. Jag kände och förstod, men försökte att tänka att det var typiskt att jag ärvt min mammas tunna hår och inte min pappas tjocka kalufs. Det är inte kul att känna livsenergin åka ur kroppen. Nu lyser solen i all sin glans. Jag slutade tappa hår som en barrande gran, håret blev blankt, hårbotten var full med stubb och är det fortfarande, mitt hårfäste börjar krypa tillbaka (vi pratar centimeter).

Jag är självklart glad för att jag återfår mitt hår men gladast är jag för att min kropp läker och blir stark och att vattenelementet inte behöver stödja hela kroppen längre utan kan göra det som är meningen.Stärk ditt vattenelement, ge näring till blodet och var rädd om håret

I den kinesiska medicinen, är det viktigt att vi följer naturens gång för att hålla oss friska och starka. Gör vi inte det får vi ta av våra inre reserver. Vintern är till för att vi ska ladda våra batterierna så att livsenergin som bor i njurarna kan fortsätta vara stark och flöda fritt under hela livet.

Vill du lära dig mer? Passa på nu. Du får 100:- rabatt på Nyckeln till Hälsa februari ut. Du hittar den här

Några tips på hur du kan stärka och balansera din kropp under vintermånaderna

 • Vila mycket och sov fler timmar per natt. Enligt gamla kinesiska böcker ska man under vintern lägga sig tidigt och sova till solen går upp. Detta stärker och balanserar kroppen och vatten-elementet. Fungerar inte riktigt för oss i norden 😉
 •  Ät varm mat
 • Drick varm dryck (ej het)
 • Använd värmande kryddor i maten, såsom ingefära, kanel, kardemumma, vitlök och peppar
 • Gör benbuljong och använd i mat eller drick den varm som värmande och närande dryck. Klicka HÄR så kommer du till ett bra recept på benbuljong.
 • Håll kroppen varm, klä dig varmt, tänd en brasa, ta ett varmt bad. Det är viktigt att man aldrig låter kroppen bli kall, även om man inte tycker att man fryser. Varma fötter är A och O.
 • Ät mat som stärker njurarna.
 • Lyssna på klassisk musik
 • Drick avkok på färsk ekologisk ingefära.
 • Gör fotbad på avkok av färsk ekologisk ingefära, det värmer hela kroppen och kan även hjälpa de som har insomnia om fotbadet görs på kvällen.
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Intressant!
  Skulle man säga att njurarna stärks om håret börjar att locka sig? Har alltid haft självfall i håret, men nu tycks det bli korkskruvar de senaste åren.

  Svara
  • Vet ej men om kvaliteten är bättre så har det med njurar och blod att göra 🙂

   Svara
 2. Hej! Jag tappar sedan ett halvår massor av hår. Har kollat både sköldkörtel och järnvärde, enligt läkare ser det bra ut. Vad kan jag stärka njurarna bäst med? Kram ?

  Svara
  • Läs Nyckeln till Hälsa där hittar du en massa tips på hur du kan stärka dig själv 🙂 Du kan även använda sökfunktionen i bloggen för att få tips;)

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This