den 18 dec, 2022
Ljus lyser alltid upp i mörkret

Hej fina du,

Snö och kyla i hela landet gör väl att ingen missat att det är vinter. Det biter rejält i kinderna. Jag eldar morgon och kväll i kaminen, hönsen har fått stanna i hönshuset, hästarna har varit ute kortare dagar och alla djuren har fri tillgång på foder och uppvärmt vatten. Nu ser det ut som om temperaturen ska krypa uppåt och vädret bli mildare.

Med tanke på allt jag hör om människor som har panik över elräkningarna och fryser inomhus är jag tacksam för mildare väder. Det är verkligen inte klokt hur en samling okunniga och verklighetsfrånvända politiker har lyckats att ställa till det. Det känns som lyx när man bakar, lagar mat, dammsuger eller tar en dusch. Jag är så tacksam för alla mina yllekalsonger och raggsockor. Det är så viktigt för alla både människor och djur att inte frysa och bli kalla för länge. Det skapar en mängd problem i kroppen på sikt. Äldre människor och djur som har mindre yang kvar är det extra besvärligt för.

Lite extra yang i form av moxa uppskattas även av djuren

Det yttre klimatet påverkar vårt inre

Har vi kyla i kroppen kinesiskt sett kommer vi att känna av kylan utanför oss själva och vi vill ha värme för att balansera den. Ju djupare kylan finns desto längre tid tar det att “tina upp”. När kyla väl fått fäste har den en förmåga att hålla sig kvar. Vi  tillför yang till insidan i form av mat, moxa och ibland örter. När den värms upp lättar problemen. Har vi inte lyckats komma tillrätta med obalansen på djupet kommer den tillbaka. Och när är vi slutar tillföra extra yang breder kylan ut sig igen och besvären ökar. Det är därför det blir så viktigt att hjälpa kroppen från flera håll. Vi måste hitta roten till problemen för att återfå balansen.

Vi behöver energi för att orka

Utan energi och hälsa orkar vi inte ta tag i saker. Kroppen har fullt upp med att hålla igång det den måste göra för att överleva. Andningen och att blodet flödar blir viktigare än kreativitet och inspiration. När kraften börjar återvända följer styrka, livsglädje, nyfikenhet och inspiration med.

Det är inte konstigt att vi vill vara själva när vi är sjuka och utmattade, det är fullständigt naturligt. Hermansdal är för mig en uppladdnings plats och min oas i en kaotisk värld. Det är en plats mitt i skogen med ett lugn som får mig att aldrig vilja åka härifrån. Hermansdal gör mig lugn i själen precis som ett hem ska göra. Det är här jag laddar mina batterier och låter själen landa.

Oron och rädslorna som följer i hur omvärldens ser ut skapar bara de ett svagare immunförsvar. Virus hör till klimatfaktorn vind i den kinesiska medicinen. När vi blir svaga kan “tjuvaktiga vindar” ta sig in i vår kropp. Det är därför det är så viktigt att hålla ytan och Wei Qi (vårt immunförsvar) starkt. Ni som kan saltmoxa gör det om ni är friska det stärker er. Är ni förkylda så låter ni naturligtvis bli 😉 Kombineras vinden med kyla blir den ännu starkare.

Vill du läsa mer? Här hittar du Nyckeln till Hälsa

Ljus lyser alltid upp i mörkret

Är det något som känns bra så fokusera på det om än så litet. Försök att hitta ljusglimtarna vare sig det gäller hälsan, relationer eller något annat. Fokusera inte på det som inte är bra, inte fungerar eller som nu el, mat, bränslepriser och inflation. När det enda som upptar dina tankar är din oro kommer det att bara skapa mer oreda och dra ner dig känslomässigt. När vi inte mår bra har vi en förmåga att att glömma allt som faktiskt är bra. Det är alltid en fråga om vad vi jämför med. Att välja ljusa tankar och vara tacksam över det som lyser upp tillvaron kommer att lyfta din energi och göra dig starkare. Jag vet att det inte är lätt alla gånger men att hitta en ljus tanke när allt känns hopplöst kommer tillslut att lysa upp i mörkret.

Kroppen behöver vara stark och själen bli modig

När vi förstår hur kroppen fungerar och kommer tillrätta med våra brister och obalanser med hjälp av mat, näring, livsstil och tex saltmoxa kommer kroppen att bli stark. Det är inte svårare än så. För att nå fram behöver vi ändra på det som tillslut gjort oss sjuka. När kroppen får den hjälp den behöver och vi slutar att tillföra det som skadar oss kommer magi att ske. Kropp och själ är ett fantastiskt ekosystem som kan läka med rätt förutsättningar. Vi behöver GÖRA, det räcker inte med att veta vad som är bra, vi måste agera också. Framgång är summan av alla små saker som vi upprepar dagligen. Det är det som gör att vi kommer i mål tillslut vare sig det gäller vår hälsa eller något annat vi vill.

Önskar dig en fin fjärde advent och en varm mysig jul

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

5 Kommentarer

 1. Tack för denna. Jag känner ju själv hur det påverkar mig att vara kall. Jag går och lägger mig tidigare för att jag blir trött av kylan.

  Svara
  • Det är helt perfekt att vila mer under vintern
   Allt Gott
   Tina

   Svara
 2. Hej!
  Tack för kloka ord ??
  Hur fungerar det med vinterbad för kroppen?
  Mvh Helene Andersson

  Svara
  • Inga frågetecken ?

   Svara
  • Jag tror inte lika många skulle vinterbada om inte sociala medier fanns 😉 Det ger säkert en kick och fungerar utmärkt så länge som kroppen har tillräckligt med yang och klarar att få tillbaka värmen. Så är man ung och frisk fungerar det bättre. Ofta ser vi inte resultatet av det vi gör och utsätter oss för på en gång för kroppen har en fantastisk förmåga att återställa balansen. Det är när det blir för mycket och för länge som vi får problem
   Allt Gott
   Tina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This