den 25 dec, 2022
Julfrid inifrån och ut

Hej fina du,

Hoppas julfriden har infunnit sig. Det har den på Hermansdal. Tror aldrig jag har haft så lite JULfeeling som i år. Men det betyder inte att jag inte har en massa feeling och njuter till fullo av lediga helgdagar. Faktiskt riktigt skönt att ha släppt alla måsten och fokusera på det som ger just lugn och frid. Jag älskar känslan av att släppa alla ”måsten” och ha dagar som är blanka utan borden. Det är det absolut bästa med alla helger. Hoppas att du tar dig tid att njuta av den ledigheten du också. Att bara vara är verkligen underskattat.

I går vaknade vi till -13 och allt var vitt av frost. Det blev en vacker och kall julafton med brasa i kaminen som bidrog till extra myskänsla. I dag visade termometern -6 och snön faller. Men det ser ut som om vi ska få mildare väder framöver vilket man får se som en julklapp med tanke på den elbrist vi har blivit försatta i.

Nu ska jag njuta av ett par dagar med att umgås med två och fyrbenta, reflektion och flytta in i nästa års almanacka. Det är en favoritsyssla att starta ett nytt år tillsammans med en kalender. Jag gillar inte att ha saker i telefonen jag vill ha dem på papper. Nu har jag även mitt nya projekt odling att planera. Kommer kännas skönt när kunskapen sitter i ryggmärgen och inte varje ny fråga behöver kollas upp. Men också viktigt att tillåta sig att vara nybörjare för att våga starta med nya saker.

Det är dags att flytta in i nästa års almanacka 🙂

Skapa nya möjligheter

Så här i slutet av ett år och under vattenelementets tid är det perfekt att ta sig en funderare och söka sig inåt. Det passar som handen i handsken att reflektera över det liv vi lever och hur vi mår i kropp och själ. Vad kan vi förändra och vad behöver vi släppa. Om livet är fullt så finns inte plats för nya erfarenheter och möten.

Fyller vi vår tid med en massa måsten finns inget utrymme att upptäcka något nytt. Då springer vi runt i ekorrhjulet och dagar och veckor ser likadana ut. Trivs vi är det naturligtvis inget problem. Men känns det som om det skaver eller att vi saknar något då behöver vi skapa plats för att släppa in något nytt och våga låta det kännas lite tomt ett tag.

Önskar dig God fortsättning med receptet på vårt favoritbröd under julen

Hermansdals Julbröd

  • 5 dl valnötter
  • 4 dl aprikoser
  • 3 dl russin
  • 2 dl hasselnötter
  • 9 dl dinkel fin
  • 2 dl dinkel grov
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt jäst

To Do

Hacka valnötter och aprikoser grovt, blanda med russin salt och hasselnötter. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll i mjöl, nöt och fruktblandningen, arbeta smidig ca 10 min ( du kan spara 1 dl fin dinkel till slutet mjölmängden kan variera)

Jäs 40 min. Arbeta ihop degen igen och dela i två lika stora delar och forma till två runda bröd. Skär snitt på ovansidan och låt jäsa i 30 minuter Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

Valnötter– stärker Qi, yang och jing

Aprikoser– stärker yin och blod

Hasselnöt– stärker qi och blod

Russin/Vindruva– stärker qi blod yin

Dinkel– stärker yin blod och qi

God Fortsättning från oss på Hermansdal

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This