den 11 dec, 2022
Kyla är motsatsen till yang

Hej fina du,

Vintern har kommit och kyla och snö verkar ge oss en vit jul. Alla andra år hade jag hoppat runt av lycka över en vit vinter men i år ger elpriset rejält med smolk i bägaren. Det tillsammans med bränsle och matpriser, inflation och räntor gör att det hade känts bättre om vi hade fått en släng av den globala uppvärmingen och mildare väder. Nu är det som det är och man får försöka att göra det bästa man kan av situationen. Julen kommer iallafall bli av om än annorlunda för många.

På Hermansdal drar vi ner på det vi kan och njuter av att vi har varandra. Sällan har väl ett nytt projekt som odling känts så rätt. Ett vitkålshuvud har gått upp 100% i pris !!! Snart är det väl dags att skaffa egen ko också 😉 Tacksam för att min magkänsla talade om för mig att det var dags att se till att den omtalade kaminen kom på plats. Nästa steg blir en riktig vedspis i köket med ugn !!! Inte kul att ha dåligt samvete för att jag lagar mat och bakar. Värme och Yang är underskattat men när vi får för mycket kyla Yin då förstår vi att uppskatta den.

För er som önskat en mörkare text i blogginläggen 🙂 Nu är den här, hoppas den hjälper…

Yang och värme

Jag ser förundrat människor som fortfarande går tunnklädda medan jag själv letat fram både mössa, långkalsonger och varmare jacka sen en bra tid tillbaka. Men jag kommer ihåg hur jag själv tänkte (eller inte förstod) när jag sprang runt mitt i vintern i tunna ridbyxor eller jeans och inte tyckte att jag frös. Att benen till och med gjorde ont när de kom in i värmen och tinade upp såg jag inte som en anledning att använda varmare byxor. All denna yang som jag gjorde av med helt i onödan bara för att jag inte förstod bättre påverkar mig än i dag.

Jag förstod inte att det var bristen på yang och med den kyla som skapade en massa fysiska problem. Allt från mensvärk, magproblem, värk i leder, begynnande fuktproblem och brist på energi. Listan kan göras mycket längre och jag är så tacksam för den kunskap jag nu besitter som löser mina problem idag. Bara genom att tillföra yang och/eller yin och upprätthålla balansen dem emellan i kroppen gör att vi slipper en mängd problem och symtom.

Håll balansen

Ju snabbare vi rättar till det som hamnat i obalans ju snabbare mår vi bra igen. Har vi gått länge med brister och obalanser så tar det ofta längre tid men ett efter ett så kommer symtomen att klinga av bara vi fortsätter hjälpa kroppen. I den kinesiska medicinen är man väldigt noga med att inte utsätta sig för just kyla, varken genom yttre faktorer eller med kylande mat och dryck. All kyla som tillförs kroppen, tvingar kroppen att förbruka yang (värme) för att kompensera upp kylan. Det i sin tur leder ofta till att vi får en brist på yang om vi inte har eller tillför tillräckligt.

Vi föds med en viss mängd yang och det är viktigt att vi inte låter kyla förbruka den vi har med oss i förtid. Den är tänkt att räcka hela livet ut. Vi behöver under livets gång stärka och tillföra mer yang. Det gör vi med värme både invändigt och utvändigt. Att vi har tillräckligt av både Yin och Yang är en förutsättning för att vi ska hålla oss friska och förbli vitala även när vi blir äldre. När yang eller Yin är helt slut finns inte längre någon livskraft kvar och vi dör.

Yttre kyla påverkar vårt inre

Med yttre kyla menas att kylan kommer utifrån och på den vägen tar sig in i kroppen. För att inte kylan ska ta sig in är det viktigt att klä sig varmt för att skydda kroppen mot kyla. Fötterna är extremt viktigt att hålla varma.

De flesta kan känna igen sig i att när vi blivit nedkylda och känner oss frusna kan vi dagen efter vakna med ont i halsen eller till och med en influensa. När vi känner oss frusna eller blir extremt trötta utan orsak är kroppen under “attack” och det viktigaste av allt är att vila, få kroppen varm och gärna få till en liten svettning. Det kan man göra på fler sätt med värme både utifrån och inifrån. Ju fortare man lyckas öppna kroppens yta desto fortare kan kroppen göra sig av med patogenen (i det här fallet kyla) och vi känner oss friska igen.

För oss kvinnor så är det väldigt viktigt att hålla oss varma under vår menstruation då vi är extra känsliga för att få in kyla i Nedre Jiao dit livmodern hör. Får vi kyla där så påverkar det fertiliteten och kan orsaka menstruationsbesvär. Man kan även ha kyla “lokalt” i kroppen som orsakar att qi inte kan cirkulera och med det får man värk.

Om man har blivit kall är det viktigt värma sig så snart som möjligt med ett varmt bad, bastu och varm dryck. Det finns mat och dryck som har både kylande och värmande egenskaper. Generellt kyler mat som ej är tillagad/uppvärmd, kalla drycker, is, glass med mera. När vi är unga har vi mer yang och klarar av det mesta vi utsätter kroppen för. Problemen kommer först när vi blir äldre.

Symtom på att man har kyla/brist på yang:

 • Värk, smärta
 • Viktuppgång
 • Frusenhet
 • Kalla händer/fötter
 • Raynauds sjukdom/fenomen (vita, domnade fingrar)
 • Svårt att bli gravid
 • Mensvärk
 • Diarré som är luktfri
 • Ont i magen, IBS
 • Influensa, förkylning, feber, halsont
 • Trötthet
 • Fertilitetsproblem
 • Rinnsnuva med klar vätska
 • Blek tunga
 • Blek ansiktsfärg
 • Bleka läppar, läppar med en blåaktig ton
 • Reumatiska besvär
 • Fibromyalgi

Saker som förbrukar yang och tillför kyla

 • Yttre kyla och vind
 • Kall “rå” mat som sallad, grönsaker som ej är uppvärmda/tillagade, frukt, glass, kall dryck
 • Att svettas mycket och ofta
 • Hård träning och för liten mängd mat
 • För lite sömn

Saker som stärker yang:

 • Värme
 • Varma bad gärna med ingefära i badvattnet
 • Bastubad
 • Varma drycker såsom guldmjölk, varm choklad, ingefärsavkok eller te som innehåller kanel, ingefära, peppar
 • Tillagad mat och framförallt soppor, köttgrytor
 • Kryddor som kanel, ingefära, gurkmeja, kardemumma, peppar, vitlök, chili, kryddnejlika, muskot
 • Saltmoxa

TIPS Vill du äta sallad och råa grönsaker så förbrukar vi mindre yang om vi dricker varmt te till. Svart te tillför yang, grönt te är svalare. Vill vi dricka grönt te så ha i färsk ingefära i teet. Ingefäran höjer temperaturen och hjälper dessutom jordelementet att smälta maten.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This