den 23 jul, 2023
Låt känslorna komma och gå

Hej fina du,

Ännu en hektisk vecka avslutas med en söndag med varierat väder innehåll. Vädret har minst sagt varit omväxlande. Det känns inte ens som Juli. Sista veckorna har jag känt av både sensommar och höst. Jag har till och med plockat fram toppluvan ett par gånger. 😉 Regn på tvären, blåst, sol och kallt om vartannat. Jag har skrivit, ridit, rensat ogräs, skördat och pluggat på om inläggningar, syltning och saftning. En efterlängtad tork har landat på Hermansdal så nu kan jag torka allt från kryddor till tomater och frukt. Kylen är full av gurkor och zucchini och snart är det dags att skörda vitlöken jag satte i höstas.

Jag är glad att det inte blev fler bäddar den här sommaren det krävs tid och kunskap för att ta hand om allt som växer. Tack gode gud för alla kunniga människor som gått före och som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Jag är definitivt på rätt spår när jag vill bli så självförsörjande som det bara går är det ingen tvekan om. Det vibrerar rätt i varje cell. Nästa år har jag kunskapen på plats för det jag odlar i år och kan utöka.

Det är så himla roligt att odla. Jag vill skapa en magisk och vacker köksträdgård som vibrerar av odlarlust, kraft och energi. När jag tänker på min trädgård åker mungiporna upp och själen jublar. Känslan är ett kvitto om något, den fyller mig med energi även i tankeform.

Väntans tider

Vi har letat efter en ny vän till Elton efter att vi var tvungna att säga adjö till vår älskade Pine och i morgon kommer äntligen Golden. Han är 20 år och en riktig superstar som tävlat framgångsrikt på hög nivå och arbetat på ridskola sista åren. Det känns bra i hjärtat att få ge en sån hjälte en fin pension på Hermansdal. Elton kommer att bli överlycklig över att få en ny vän både i hagen och som sällskap på turer i skogen. Som vi längtar.

Livet varvar oro, sorg, glädje och förväntan och tur är väl det. Att fortsätta tro på framtiden och ha mål och drömmar är något som jag mår bra av. Att göra bra saker för att andra ska må bra höjer också min energi men man får balansera så att man inte gör slut på sig själv. Återigen den magiska balansen mellan att ge och ta. När det gäller Golden har jag fått så många tecken att jag är övertygad om att Hermansdal är rätt plats för Golden och han är rätt för oss. Vi hjälper honom och hans “gammelmatte” Isa och han kommer att tillföra massor till vår familj. Han har precis samma kloka, snälla ögon som Elton <3

Känslor

Känslor har en stor och viktig roll i den kinesiska medicinen och är en orsak till att vi får obalanser. Om vi fastnar i olika känslotillstånd och inte kan släppa taget kommer det tillslut att ge oss fysiska problem. Om vi går omkring och oroar oss länge kommer vårt jordelement att påverkas och tvärtom. När vårt jordelement är svagt kommer det att skapa en känsla av oro som vi inte förstår orsaken till. Känner vi oss ständigt rädda för verkliga eller overkliga faror kommer det till slut att försvaga vattenelementet och tvärtom ett svagt vattenelement gör att du är rädd utan orsak.

Du kan läsa mer om känslor i Nyckeln till Hälsa och här på bloggen

Känslor som sorg, ångest, oro och rädsla är inte roliga att ha vare sig vi är djur eller människor. En arg häst hund eller människa är inte trevligt att ha runt sig heller. Jag älskar den kinesiska medicinens förmåga att hantera känslor och faktiskt kunna påverka dem i positiv riktning. Vi behöver alla våra känslor men de ska transformeras och vi ska inte fastna i dem. Om det inte sker så beror det på att det finns en obalans eller brist någonstans.

Självklart oroar jag mig för min nästa röntgen och hur kroppen klarat av att hålla ställningarna. Med en vår kantad av den ena förlusten och sorgen efter den andra och med lungan som min svaga punkt så skulle ett oförändrat resultat kännas fantastiskt.

Fyll på med bra energi

Det här med att fylla på med bra energi är så viktigt. Det bästa sättet är att öva sig i att vara här och nu och lära sig njuta av stunden och att känna tacksamhet för det man har. Så är det för mig i iallafall. Livet är fullt med måsten och borden och kommande sorger. Det är guld värt att kunna släppa dem en stund och njuta av nuet. Jag uppskattar resan och alla delmål som blir klara. Jag känner tacksamhet för varje röntgen som visar en oförändrad bild och min kunskap som gör det möjligt att stärka kroppen.

Det är viktigt att jag glädjer mig åt hur vackert det är när gräset är klippt eller att jag stannar upp och ser blommorna som lyser upp trädgården. Det är så lätt att bara springa förbi allt det vackra vi har runt omkring oss. Djuren, naturen och trädgården är en riktigt skattkista med bra energi i många olika former.

Sommarens skatter och Mat som Medicin

Jordgubbar: hjälper både njurar, lunga, lever, mage, mjälte och hjärta så det är ett riktigt superbär.

Rabarber: hjälper tjocktarmen främjar cirkulationen av blod och motverkar hetta

Svarta Vinbär: hjälper lever och njurar och stärker blod och qi

Tomat: hjälper mage och lever motverkar hetta och eliminerar gifter.

Blåbär: hjälper lunga mage, mjälte, lever och stärker qi och motverkar fukt, hetta och eliminerar gifter

Sommarens känsla är glädje

I den kinesiska medicinen hör sommaren till eld-elementet, vars färg är röd och känsla är glädje. Sommaren är den årstid som har mest yang (värme) och eld-elementet är det element med mest yang. Organet som hör till sommaren är hjärtat.

Hjärtat är starkt förknippat med vår själ och ande vilket gör sommaren till den bästa tiden att läka gamla känslor och känslomässiga sår. Har du trauman som finns kvar på djupet och ännu inte läkt är sommaren en perfekt tid att bearbeta dem på och låta dem transformeras. Sommarens yang är kraften som behövs i processen.

Sommarens aktiviteter ska fylla oss med glädje och inspiration samtidigt som det ger oss en känsla av lycka och lätthet. Om vi lever vårt liv så att vi gör våra dagliga aktiviteter med glädje, passion och skratt, vet vi att hjärtats energi är balanserad. Har vi svårt att känna glädje vet vi att hjärtat behöver hjälp.

Önskar dig en riktigt fin vecka hur vädret än bestämmer sig för att uppföra sig <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

4 Kommentarer

 1. Tack snälla! Kram ?

  Svara
  • Tack själv <3

   Svara
 2. Så intressant att läsa om det ni skriver
  Som nu om när hur nyttiga de är.Visste en del men mycket nytt som är otroligt intressant och givande

  Svara
  • Roligt att höra 🙂 <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This