den 16 jul, 2023
Här och nu skapar lugn och ro

Hej fina du,

Hur har du där ute i sommar sverige? Jag har haft några riktigt tuffa veckor nu med en massa oro, sorg och saknad. Men också glädje, tacksamhet, insikter och nya upplevelser. Det är så livet är. En ständigt pågående process som innehåller en del som vi helst vill slippa men som är oundvikligt och annat som får våra hjärtan att svämma över och själen att sjunga. Jag vill verkligen tacka för stödet efter mitt förra inlägg som var tufft att skriva.

Efter en del mindre trevliga “påhopp” efter att jag valde att berätta om min cancerresa kändes det som ett vägskäl. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle orka fortsätta att dela med mig. När så många uttrycker att de uppskattar det jag delar med mig av så talar det sitt tydliga språk. Tack !!! <3

Jag vill också förtydliga för alla som följer mig att även om sjukvården anser att det inte finns något att göra och att loppet är kört när man har steg 4 cancer så är det något jag skjuter ifrån mig. Det betyder inte att jag inte förstår allvaret. Jag fick senast igår kommentarer om att jag ser ut som hälsan själv och det gör jag!!! Det är tankar som det och känslan det skapar som jag tar till mig och låter växa. Jag tänker fortsätta att leva ett kvalitativt liv många år till och göra det jag kan för att det ska bli så. Att läka cancer är ingen quickfix det är ett maratonlopp. Tänker du på mig gör det med en energi som är stark frisk och vital.

Spencer som valp <3

Smärtsamma avsked

Onsdagen den 5 Juli var jag tvungen att ta farväl av Spencer. När vi fixade tänderna i Mars upptäcktes ett hjärtfel och nu klarade inte hans lilla kropp längre av att syresätta sig längre. Jag har blivit proffs på hjärtfel då alla mina älskade små kineser har drabbats. I dag har jag bara Bolt kvar som är en farbror nu 14 år gammal också han med hjärtfel.

Jag hade ingen aning om att det skulle gå så fort med Spencer. Han var stark, vital och har aldrig haft en sjukdag i sitt liv. Mitt hjärta brister när mina käraste familjemedlemmar går över på andra sidan. Det är så tomt. Spencer var så nära mig och låg alltid hos mig på fotpallen när jag satt och skrev. Tolv fina år fick vi tillsammans, min seriösa, allvarliga, trogna följeslagare som aldrig lämnade min sida. Smärtan i sorgen och saknaden är kärlekens pris. Jag kommer på mig själv att titta efter honom hela tiden.

Här och nu

Mitt i sorgen var jag tvungen att förbereda inför en häst relaterad träningshelg här på Hermansdal med både två och fyrbenta gäster. Det är otroligt vad man klarar av när man måste. Det var bara att samla ihop sig och vara i nuet. Inte tänka bakåt eller framåt utan bara vara här och nu. Ett steg och en sak i taget.

Det gick bra och alla trivdes och vi hade en trevlig helg. Jag klarade även av att glädjas åt ny kunskap, fina hästar och trevligt umgänge. Cancern har faktiskt utvecklat min förmåga att vara här och nu på ett fantastiskt sätt. Utan förmågan att vara i nuet skulle det vara svårt att leva med en dödsdom och kunna känna glädje och inspiration inför framtiden. Cancern har även fått mig att både acceptera och släppa taget även om det är smärtsamt.

Den har faktiskt fått mig att växa som person. Den har hjälpt mig att både säga ifrån, lämna situationer och relationer som inte känns ärliga och sunda. Jag förlåter, accepterar och går vidare. Något som jag önskar att jag varit bättre på tidigare. Nu får jag ägna resten av sommaren till att läka sista tidens känslostormar. Sommaren och eldelementet är den perfekta årstiden för just det.

Sommaren Eldelementet och Shen

Enligt den kinesiska medicinen hör sommaren till eld-elementet, vars färg är röd och känsla är glädje. Sommaren är den årstid som har mest yang (värme) och eld-elementet är det element med mest yang, så visst känns det logiskt att de hör ihop. Yang är en aktiv och utåtriktad energi till skillnad mot yin som är lugn och går inåt. Det är nog många som känner igen sig i att både vi själva och människor runt omkring oss blir mer utåtriktade och aktiva under sommaren när kroppen precis som naturen fylls av yang.

Till sommaren och eld-elementet hör hjärtat som är starkt förknippat med vår själ och ande (Shen) vilket gör sommaren till en perfekt tid att läka känslor och känslomässiga sår från vårt förflutna. Sommarens aktiviteter ska fylla oss med glädje och inspiration samtidigt som det ger oss en känsla av lycka och lätthet. Om vi lever vårt liv så att vi gör våra dagliga aktiviteter med glädje, passion och skratt, vet vi att hjärtats energi är balanserad.

Hjärtat hör till eldelementet

I den kinesiska medicinen ser man inte bara på hjärtat som en pump som får blodet att cirkulera och håller oss vid liv. Hjärtat har så många fler funktioner och ansvarsområden. Det innehar rollen som kroppens Kejsare. I hjärtat tar vi emot känslor från alla andra element och det är kejsaren som ska tolka och kontrollera alla känslor. Är kejsaren i balans känner vi oss tillfreds med livet och utstrålar glädje och vänlighet.

Hjärtat har även som funktion att kontrollera blodet och sinnet. Dessa två hör ihop och kan inte separeras då blodet är som en ankare för sinnet och är en förutsättning för ett lugnt och fridfullt sinne. När hjärtats qi är starkt flyter blodet lätt och våra hjärtslag är jämna. Ett välmående hjärta kommer att spegla sig i ansiktet genom att ge det en fin, rosig färg med lyster.

Tecken på ett obalanserat eld-element:

 • Stort begär efter kalla drycker
 • Hjärtklappning
 • Yrsel
 • Överdriven svettning
 • Känsla av att känna sig överhettad
 • Sömnsvårigheter
 • Mycket drömmar
 • Maniskt beteende
 • Röd tunga, framförallt tungspetsen
 • Känslomässigt instabil

Tips på hur du kan stärka och balansera ditt eld-element:

 • Gå upp tidigt på morgonen och ta tillvara på dagens närande soltimmar.
 • Vila mitt på dagen, hjärtats tid är mellan kl 11-13 och att vila en stund då stärker och balanserar hjärta och själ.
 • Yoga eller qigong är perfekta träningsformer som hjälper oss gå in i oss själva och läka eventuella känslomässiga obalanser samtidigt som det balanserar och stärker både kropp och själ.
 • Håll dig sval, bli inte för varm
 • En bra balans mellan vila och aktivitet
 • Minimera mängden stekt mat
 • Färsk ekologisk frukt
 • Undvik rökning, stress, energidryck och för mycket kaffe
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Hmmm tack för allt du skriver så bra och tydligt?
  Men det blir som en ond spiral när oro och stress driver fram…tid att läka blir till jakt…på vet inte vad…men jag försöker att stilla mig???

  Svara
  • Övning och medvetenhet ger färdighet <3

   Svara
 2. ??? Du skriver så klokt o bra. Önskar dej god bättring ???

  Svara
  • Tack God bättring är visualiserad <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This