den 30 jul, 2023
Väntans tider

Hej fina du,

Juli går mot sitt slut och jag håller tummarna för en sensommar och höst med varmt, soligt väder. På Hermansdal har vi fått regn så vi klarar oss. Vi saknar värme och sol. Vädret verkar vara väldigt ojämnt fördelat över landet, inte lagom någonstans. Men hellre regn än torka som en del kämpar med. Högsommaren har försvunnit och det känns som om sensommaren redan är här.

Jag har fått ny röntgentid i slutet av augusti och det innebär alltid extra press känslomässigt. Det är en tuff tid både innan och efter när man går och väntar på svaret. Väntan och ovissheten är det värsta förutom att få ett svar om att det går åt fel håll naturligtvis. Konstigt nog vänjer man sig vid pressen också. Det är fantastiskt vad man klarar av när man tvingas till det. Under tiden tar jag vara på naturens skatter och lägger in gurka, kokar sylt och gelé och följer med spänning det som växer i trädgården. Jag fokuserar på här och nu.

Hålla balansen

Jag får en mängd frågor om hur och vad jag gör för att hålla cancern i schack. Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på alla meddelanden och mail med frågor en och en. Så det får bli samlingssvar efterhand här i bloggen. Mitt största fokus ligger i att få i mig högkvalitativ näring för att immunförsvaret ska fungera så bra som möjligt och att hålla balansen i livet och inte skapa en massa negativitet. Jag väljer bort det som dränerar så gott det går och försöker hålla balansen. Jag har blivit bättre på att säga nej och lyssna inåt.

Självklart dränerar min diagnos i sig men jag jobbar med att inte låta rädsla, ångest och oro ta över. Ni som följt mig vet att den kinesiska medicinen är fantastisk på att hantera känslor och det är precis de verktygen jag använder. När jag stärker mitt inre blir det lättare att låta känslorna komma och gå och inte fastna i någon av dem. Där blir mat och näring till stor hjälp.

Frågor och svar

-Varför bryr jag mig om att röntga mig när jag ändå avstår behandling? Jag vill röntga om än inte så ofta som rekommenderat då jag har fler verktyg att ta till om det skulle behövas.

-Varför gör jag inte allt redan nu? Därför att det jag redan gör tar massor med tid och kraft. Som jag skrivit tidigare så är en cancerdiagnos ett maratonlopp och man måste orka hålla i det man gör LÄNGE. Det innebär att jag behöver balans och har jag för mycket på mitt cancerprotokoll hinner/orkar jag inte med något annat. Livet pågår som vanligt trots att jag lever med en dödsdom. Egentligen ganska surrealistiskt men så är det.

-Vad gör jag? Jag äter bra mat och trycker i mig näring. Kvalitativa kosttillskott, juice, grönsaker, ekologiskt, mat från grunden är vardag. Jag lyssnar på kroppen och stärker den på alla sätt jag kan. Jag försöker vara i nuet och släppa rädsla och ångest. Håller balansen så gott det går mellan vila och aktivitet. Jag respekterar vad jag känner och orkar och får ibland avstå från sånt jag vill för att energin inte finns där. Går jag över den gränsen blir jag sjuk.

-Äter jag socker och kolhydrater? Det gjorde jag inte första året förutom dinkelbröd potatis, frukt och grönsaker. Socker äter jag väldigt lite av och väljer att använda rårörssocker när jag gör sylt, bakar eller något annat vilket jag även gjorde innan diagnosen. Däremot är jag inte rädd för dadlar, frukt, honung och så vidare.

Alla är olika

Immunförsvaret arbetar 7-24 med cancern och det är jag tacksam för. Jag får hjälpa till så gott jag kan med att hålla balansen med resten och trycka i mig näring. Faktum är att jag ser oförskämt vital ut. Mycket bättre än jag gjorde innan min första cancer upptäcktes 2016. Min puls och tunga är också bättre. För er som inte vet så är det två verktyg vi använder när vi gör diagnos i den kinesiska medicinen. Jag skulle säga att mitt inre mår bättre nu än 2016 och det speglar sig på utsidan.

Det finns så många “måsten” och så mycket rädsla runt en cancerdiagnos av förklarliga själ. En del anser att det går att svälta cancern genom att helt utesluta kolhydrater och socker. Andra vill bara äta frukt och grönt och en del enbart kött. Fasta är superhett nu och det finns belägg för att det är bra på många sätt.

Men det vi glömmer är att vi är individer och att cancer beror på en mängd olika anledningar som är högst individuella. Jag försöker fokusera på det friska i kroppen och inte metastaserna. Det vi ger energi växer. Det betyder inte att jag blundar för fakta. För mig kommer alltid helheten vara viktigast. Vad spelar det för roll om metastaserna minskar i storlek och jag inte fungerar för övrigt?

Kinesisk medicin är en naturlig välbeprövad förklaringsmodell

Jag tycker att det är lika häftigt varje gång den kinesiska medicinens helhetstänk visar hur väl det stämmer och hur allt hänger ihop. Vi människor kan försöka allt vi kan att slippa undan eller försöka styra naturen eller stå över naturens lagar, vi kommer aldrig att lyckas. Det vi tar i ena ändan kommer visa sig i den andra. När det är en balans mellan yin och yang kommer både vi och naturen må bra och när det är en obalans så uppstår problem.

Det betyder något när vi avskyr ett klimat eller en årstid

Avskyr vi vintern och kylan så säger det något om vad vi har för obalanser och vilken typ av brist vi har. Det gäller alla klimat. Har vi obalanser så kommer det att leda till att vi ogillar vissa klimat och väder och det kommer att upphöra när vi är balanserade igen. Själv avskydde jag vinden förut i takt med att jag blivit starkare och vitalare har den känslan helt försvunnit. I dag kan jag älska kraften i vinden och känna mig upplyft av den.

Har vi för mycket kyla i kroppen och värk på grund av den så kommer vi att ogilla vinterns kalla klimat och vi kommer att må sämre. Har vi för mycket fukt i kroppen så kommer vi att påverkas av det fuktiga klimatet. Det kan vara bihålor som spökar, huvudvärk, en mage som krånglar, mer värk eller känslor som lever rövare. Kinesiskt sett så är naturen en självklar och naturlig del i våra liv och vi skall följa den. Det finns i denna uråldriga kunskap en mängd enkla verktyg som vi kan använda oss av för att  återställa balansen i kroppen och med det tycka att varje årstid och klimat har sin tjusning och vi kan njuta av det den tillför livet.

Håller tummarna för att det blir kurs

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Det skriver nog alla de som varit här på kurs gärna under på 😉 Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga.

Djuren har alltid varit min närmaste och käraste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Jag har lovat mig själv att om röntgensvaret kommer tillbaka med ett positivt utlåtande ska jag återigen ha en hästrelaterad kurs i kinesisk medicin och moxa under hösten. Det får hela mig att jubla. Jag lovade en gång en älskad vän och själsfrände att jag skulle dela med mig av det jag kan för att hjälpa djuren. Nu är det förhoppningsvis dags igen. Kommer ett datum så vet ni 🙂

Är du intresserad av hästar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det en kurs för dig. Håll ögonen öppna <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Om du har en moxakurs framöver vill jag gärna komma! Håller tummarna för att din läkning fortskrider positivt. Omtankar och hälsningar Eva Vilnegård. Bor i Göteborg men just nu i barndomshemmet uppe i Tornedalen.

  Svara
  • Tack <3

   Svara
 2. Om du har en saltmoxakurs för människor så vill jag gärna komma. Sänder dig omtankar ,kraft och hopp om fortsatt positiv läkning och besked framöver. Vänlig hälsning Eva Vilnegård. Jag bor iGöteborg men befinner mig just nu i barndomshemmet uppe i Tornedalen.

  Svara
  • Tack för positiva tankar <3 Härligt att höra att du vill komma på kurs hos oss på Hermansdal 🙂

   Svara
 3. Hej!
  Jag är intresserad om det blir kurs!
  Vill gärna veta mer!

  Svara
  • Hej
   Roligt att du är intresserad 🙂 Håll utkik i bloggen och på FB så missar du ingenting <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This