den 20 dec, 2020
Låt inte oron ta över

Hej fina du,

Vart tog December vägen? Dagarna swishar förbi och jag hinner inte alls med det jag tänkt. I stället för att stressa stryker jag det på mina listor som inte är viktigt och njuter av julmusik och skapar så mycket stämning jag kan. Det har varit en tuff höst med massor med sorg och oro. Det tar så mycket energi att oroa sig över sina kära och Corona gör det inte lättare. Hela samhället är förlamat. Oro och rädslor ligger täta i luften och vi blir irriterade när folk inte kan hålla avstånd. Det är ingen trevlig energi att vara i att gå och blänga snett på varandra. Hostar någon så stirrar alla. Jag är tacksam för Hermansdal min oas och alla djuren som ger en massa kärlek, energi och håller mig sysselsatt.

Det är så lätt när man blir ledsen och låg att krypa ner i sitt “Iorhål” och bli sittande där. Med en massa djur som behöver en så fortsätter livet en dag i taget. Bara det att vi tvingas röra oss och göra saker hjälper känslorna att transformeras. Det är så viktigt att vara i nuet och låta tankar och känslor få vila lite. Samtidigt som vi inte ska fly och trycka undan våra känslor så ska vi inte heller fastna i någon av dem.

Avstängningsknapp beställes eller?

Det är många som har förmågan att stänga av sina känslor eller det kanske är så att de faktiskt inte har tillgång till innerliga äkta känslor. De är sig själva närmast och har inte förmågan eller viljan att känna in någon annans mående eller göra något för att de ska må bra om det inte gynnar dem själva. Jag har många gånger önskat att jag kunde ha en avstängningsknapp för mina känslor och undrat hur de gör. I dag förstår jag bättre och inser att empati, lojalitet och ärlighet tyvärr inte är så vanligt som man skulle önska.

Jag vet att ni är många som känner igen er i det jag skriver. Det är alltid samma människor som uppmuntrar, är vänliga och äkta. De sprider ett stjärnglitter runt sig och lyfter andra med bekräftelse och hejarop. Man mår bra i deras närhet. Sen finns den kategorin som inte är äkta i sitt glitterspridande utan sprider glitter med en baktanke. Det brukar märkas efter ett tag i bland tar det längre tid och ibland går det snabbare. När rullgardinen åker upp och vi förstår blir vi lika paffa varje gång. Det känns precis som att man aldrig lär sig. Men hellre några nitar i livet än att inte tro på att det “goda” vinner.

Om jag inte var känslig och uppkopplad utan hade en avstängningsknapp jag också, skulle jag förlora min förmåga att fånga det subtila och osagda och känna in energier från andra levande och icke levande varelser och platser. Jag skulle förlora min förmåga att jobba med energi och kanalisera och det är en del i mitt liv som jag inte vill vara utan. Med känsligheten kommer tyvärr också oönskad vetskap och man får lära sig vad som är mitt och vad som är någon annans.

Mata inte oron

Det är inte så lätt att hålla oron i schack med ett nyhetsflöde som hela tiden berättar om det ena värre än det andra. Jag har slutat titta och lyssna det skapar bara energiläckage. Jag ser fram emot julhelgerna med skogspromenader med hästar och hundar och att få vara hemma med min familj. När vi ser fram emot något mår vi bra inte bara den stunden som vi ser fram emot utan faktiskt varje gång vi tänker på det som komma skall. Precis på samma sätt är det med oro och rädslor. När vi oroar oss för att något eventuellt kan hända så läcker vi energi även om det aldrig sker.

Vi har i vår kultur lätt för att säga det är “bara” känslor. Inom den kinesiska medicinen tar man dem på största allvar och balanserar upp det som behövs för att harmoni skall kunna uppstå. Känslorna påverkar i allra högsta grad kroppens fysiologiska mående och tvärtom. Har ett organ en obalans så kan det vara svårare att släppa en känsla och den hänger sig kvar. Genom att stärka det element som du har en obalans i så kommer dina känslor att balanseras och kunna transformeras. Vi behöver alla våra känslor i lagom dos.

Verkligt eller inte spelar ingen roll

I fredags såg jag på väderappen att lördagen skulle bjuda på sol och jag blev glad i hela kroppen. Den framtidsutsikten skapade bra energi och jag uthärdade fredagens regn med en helt annan känsla i kroppen. Vetskapen om att något som jag uppskattade var på ingång gjorde att jag klarade nuet mycket bättre. Hänger du med? Våra tankar är så viktiga och skapar känslor. Något som glädjer oss höjer energin och något som gör oss ledsna, oroliga eller rädda får frekvensen att sjunka. Verkligt eller inte spelar ingen roll så länge vi tror att det är sant så reagerar kroppen.

En ständiga oro för Corona på det ena eller andra sättet skadar vårt jordelement vars känsla är just oro. Det blir en ond cirkel för ett svagt jordelement skapar i sin tur oro. Vi känner oss oroliga utan en egentlig anledning eller förstår inte varför eller “hittar på” hjärnspöken. Det spelar ingen roll att vi vet att det är en oro för något som inte hänt eller ens kommer att hända känslan är högst verklig och känns i kroppen.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar, men det gör de och har gjort i flera tusen år och de är väl beprövade. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att vår kropp och våra känslor förstår och får hjälp.

Missa inte Julpriset på Nyckeln till Hälsa om du vill lära dig mer och förstå dig själv.

Fyll på med qi/energi

Det är så viktigt att tillföra bra energi i form av bra mat, luft och hålla en gnutta framtidstro vid liv för att vi ska kunna skapa bra qi. Qi sin tur är precis det vi behöver för att våra känslor ska kunna transformeras. Jag vet ingen som lyckats bli deprimerad och samtidigt varit fylld av energi. Det finns alltid en brist på energi med i bilden. När du känner att du blir orolig, rädd eller till och med får ångest stanna upp och försök att komma ihåg vad du hade för tankar innan. Vad eller vem tänkte du på? Jag lovar att något fångade du upp kanske inte ens något som var ditt utan den allmänna oro som ligger som ett lock över hela världen.

Skingra tankarna, fokusera på det du gör just nu. Skalar du potatis eller slår in julklappar fokusera på skalandet eller se hur fina paketen blir.

Här kommer recept på ett mumsigt “julbröd” som är bra för känslorna ?

JULBRÖD MED FRUKT & NÖTTER

-2½ dl Valnötter

-1½ dl Torkade aprikoser

1 dl Russin

1 dl Hasselnötter

4 ½ dl Dinkel finsiktat

1 dl Dinkel Grov

2 ½ dl Vatten

½ tsk Salt

25 g Jäst

To Do:

Grovhacka valnötter, aprikoser och hasselnötter, blanda ner i mjölet tillsammans med russin. Värm vattnet till 37 grader och rör ner jäst och salt tills det löst sig. Häll i mjöl och nöt/fruktblandningen, Kör i bakmaskin ca 5-10 min tills det blir en smidig deg. Jäs 40 min. Arbeta degen och forma ett runt bröd. Jäs 30 min. Grädda i 225 grader ca 30 min.

Mat som medicin

Valnötter stärker qi, yang och Jing (essenser), motverkar kyla och löser upp slem

Aprikoser stärker Yin och blod och motverkar hetta

Vindruva (russin) stärker qi, blod och yin

Hasselnöt stärker qi och blod

Dinkel stärker yin, qi och blod och främjar cirkulationen av qi

Avnjut med en kopp ekologiskt Earl Grey så tillför du även yang och tar bort fukt.

Det kan inte bli bättre ?

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Så kul o intressant att läsa allt ni skriver! ?

    God Jul ?

    Svara
    • Det gör mig glad att du tycker om det jag delar med mig av 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This