den 31 dec, 2020
Älskar du dig själv?

Hej fina du,

Hoppas helgerna har varit bra och att du hinner vila och ta hand om dig själv. Vi har haft en mörk jul på Hermansdal med ett plötsligt och oväntat dödsfall i familjen. Hela den här hösten har innehållit för mycket sorg, förtvivlan och oro. Jag känner att jag fått min beskärda del för ett tag. Vi får se om universum håller med.

Ibland kan det verkligen kännas som om det är för mycket men mitt i all sorg och oro så finns det också ljusglimtar och stunder av glädje, kärlek och närhet. Sorg och oro kan även skapa samhörighet och gemenskap.

Mina vänner tycker att jag är stark. Det kanske jag är och det är inte så konstigt att jag blivit det eftersom jag har gått på ett känslomässigt gym sen jag föddes. Jag är övertygad om att antingen så växer vi och kommer starkare och lite klokare ur det som händer oss i livet eller så går vi under eller kryper ner i vårt “Ior hål” och drar en filt över huvudet. Jag är den som efter att ha brutit ihop kommer igen ännu lite klokare och med fler erfarenheter. Efter en tids mörker så tänds alltid lampan och hoppet igen. Jag har svårt för att ge upp vad det än gäller.

Nytt år nya möjligheter

Ett nytt spännande år står inför dörren och det är det bästa jag vet. Jag tycker att det är underbart att börja i en ny almanacka och fylla den med upplevelser och planer. Jag tillhör dem som vill ha det i pappersform. Telefonen och datorn kommer aldrig bli mitt första val när det gäller planering och översikt. I dag på nyårsafton uppdaterade jag enligt tradition min “drömlivsbeställning”. Jag vill ha en hamn att segla till och inte guppa runt på havet utan att veta vart jag ska. Det känns bra att reflekterar över det som varit och känna efter vad det är jag saknar och vad jag kan göra för att det ska dyka upp.

Jag känner på mig att 2021 kommer att bli något alldeles extra och jag längtar med nyfikenhet och förväntan. Ett nytt år är magiskt det är som ett oskrivet blad som jag kan göra vad jag vill med. Självklart kommer det innehålla saker som får tårarna att trilla och hjärtat att brista det hör livet till. Men det kommer även att vara fyllt med härliga möten och stunder av närhet, glädje och total harmoni med allt.

Jag ser fram emot träningen av hästarna, tävla, måla mer, få lamm till våren, blogga, förhoppningsvis ha kurser här på Hermansdal igen när Corona försvinner. Ge ut “Känsloboken” och fortsätta sprida hälsoringar i universum. Jag är en vanlig kvinna som snart är 60 år med ett extra stort hälsointresse och som har en enorm kärlek till den kinesiska medicinens genialiska enkelhet och fungerande livstilsråd. Det är min egen hälsoresa som inspirerar mig till att dela med mig. Jag vet att det går att komma tillbaka och må bra inifrån och ut.

Hälsa ger oss inspiration och kraft

Jag vet att det jag delar med mig av är viktigare nu än någonsin då det finns så mycket “onödig” ohälsa i vår moderna och onaturliga värld. När qi flödar och det finns tillräckligt med yin och yang så blir allt sunt och livskraftigt. Även våra drömmar och mål.

Vi måste ha tillräckligt med kraft för att ens orka skapa mål och orka hålla i våra drömmar (qi). Vi behöver vara tillräckligt starka i kroppen för att vi ska kunna göra det som behövs för att ta oss dit (yin) och vi måste ha tillräckligt med kraft för att inte få bensinstopp på vägen (yang).

När vi har tillräckligt av allt och en balans mellan de fem elementet kommer vårt känsloliv att bli balanserat och vi är sanna mot oss själva och vårt inre. Med det så kommer även attraktionslagen att fungera och vi behöver inte kämpa mot hjärnspöken och negativa tankar. Vi får tillit och hamnar i flödet. Vi attraherar det vi önskar och vi kommer i mål.

Vintern är den tid vi ska stanna upp, reflektera och göra planer för framtiden.

Vintern och vattenelementet

Vatten-elementet, vars årstid är vintern är det element som har sin mest aktiva tid nu. De organ som hör hit är njurar och urinblåsa. Alla organ har i den kinesiska medicinen en tid på dygnet då deras energi är som mest aktiv. Vattenelementets organ har sin tid kl. 15-19. Är du ofta trött den tiden på dygnet så är det en stark indikation på att du behöver balansera och stärka just vattenelementet.

Njurarna är kroppens “reservbatteri” och ett urladdat batteri kan bero på många faktorer. En vanlig anledning idag är att vi helt enkelt förbrukar mer energi än vi tillför. Eller att vi tillför “tom energi” genom att vi enbart äter för att bli mätta, för att det är gott eller för att få en kick som ger oss en “falsk” pigghet. Eftersom energin är “tom” så får inte kroppen de byggstenar den behöver. När det sker blir kroppen tvungen att använda sitt reservbatteri, njurarna, för att alla funktioner i kroppen skall fungera.

Är det något vi skall vara rädda om så är det just vårt vatten-element och njurarna. De sköter inte bara sina egen funktion i kroppen utan de går även in och stöttar alla andra organ och processer. Allt för att vår organism skall fungera och vi skall överleva. Att stötta vattenelementet gör vi bäst när det är vinter.

Rädsla

Rädsla är den känsla som hör till vattenelementet. Den kinesiska medicinen är så full av logisk klokhet och kunskap när vi förstår den.  Du har säkert hört talas om det eller varit med om det själv, att vi faktiskt kan bli så rädda att vi kissar på oss. Eftersom rädsla är kopplat till njurar och urinblåsa så blir det logiskt att just de organen reagerar när vi blir riktigt rädda. Det är vatten-elementet som är svagt när vi blir inkontinenta eller förlorar vår sexlust, vilket är vanliga problem när vi blir äldre och vårt batteri börjar ta slut.

Har vi förbrukat mer energi än vi tillfört genom livet så kan dessa symptom dyka upp tidigare i livet, men stärker vi vårt vatten-element kommer symtomen att försvinna. Vi blir inte inkontinenta över en natt, det sker över tid och kan vi förstå symtomen som kommer smygande är vägen tillbaka mycket kortare.

Tips på att stärka vattenelementet när det är vinter:

 • Mat som är svart, till exempel svart ris, svarta sesamfrön och svarta bönor
 • Kidneybönor
 • Ekologisk benbuljong kokt på hela leder
 • Sova 8 timmar per natt, mer om du behöver
 • Håll dig varm, även om du inte fryser se till att hela kroppen är ordentligt påklädd (framförallt på vintern)
 • Varma bad
 • Följ naturen – minska på aktiviteter och vila mer under vinterhalvåret
 • Koka upp färsk ingefära med lite vatten, använde sedan i ett värmande fotbad
 • Ät lagad, varm mat

Fler tips hittar du i Nyckeln till Hälsa

Mår du inte bra behöver något förändras

Jag har träffat många människor och djur som patienter och på våra kurser som med lite livsstils och kostförändringar fått en helt ny vitalitet och livskvalitet. Med ny energi kommer mål och drömmar och inspirationen att ta dig dit. I bland är det bara hopp vi behöver för att lita på att det finns ett ljus i tunneln. Är det något jag vill ge er så här på årets sista dag så är det vetskapen om att det går att komma vidare även om det ser mörkt ut. I bland är det till och med förvånansvärt lite som behövs för att en gnista ska lysa upp i mörkret och ändra allt.

Det här med balans är så viktigt det är det allt handlar om. Kropp och själ klarar en mängd saker så länge det finns en möjlighet till återhämtning. Stress kommer inte bara för att schemat är fullt med aktiviteter eller att vi har för många bollar i luften. Det handlar lika ofta om en känslomässig stress eller att det fysiska systemet blir stressat för att balansen är rubbad i vårt ekosystem. Att hitta lugn och ro handlar lika mycket om det inre som att inte ha för många bollar i luften.

Här och nu

Har vi många bollar att jonglera med så är här och nu ännu viktigare för att vi inte ska tappa fotfästet. Här och nu för mig handlar om att vara närvarande i det jag gör för tillfället. Att kunna vara närvarande till och med när man fyller på vattenkokaren skapar ett lugn även om schemat är fullt. Var sak har sin tid.

För mig hjälper listor och organisation. Har jag skrivit ner saker på en lista så kan jag släppa det och behöver inte tänka på det förrän det är dags. Det är också en stor skillnad på när kroppen känns stark och vital då är det betydligt mycket lättare att sortera och hålla isär. Har du en gång varit utbränd eller varit nära att hamna i väggen så vet du att stressen kommer bara man har för många bollar i luften eller tider att passa. Det är kroppens sätt att varna dig.

Det är frustrerande att inte veta när kroppen orkar eller när den inte gör det. Men jag lovar att med rätt verktyg och strategier går det att komma tillbaka. Självklart ska vi inte ta oss tillbaka till det liv som gjorde oss sjuka utan vi ska hitta balansen och verktygen som gör att vi kan leva i harmoni med oss själva och vår omgivning. Vi ska lära oss av våra misstag och inte göra om dem gång på gång. Tiden läker alla sår säger man och genom att ge kroppen rätt förutsättningar, ger vi den också möjlighet att kunna läka.

Att äta bra är en form av självrespekt

Älska dig själv

Du ska älska dig själv tillräckligt mycket för att ha en hälsosam och hållbar livsstil. För många ett nytt sätt att tänka på och kan kännas tufft och provocerande att börja tänka på sig själv. Att älska och respektera oss själva på riktigt är något som de flesta har svårt för men något som jag i dag är övertygad om är precis vad vi ska lära oss under vår promenad på jorden.

Vi behöver ge oss själva näring i alla möjliga former för att må bra. Kvalitativ näring i form av bra mat, en bra relation med oss själva och vår omgivning, balans mellan vila och aktivitet och så vidare. När vi har harmoni inom oss kommer vi inte heller vilja skada andra eller klotet vi bor på. Vi kommer att växa som individer, respektera vad själen vill och vi kommer att förvalta det vi fått och vara tacksamma över att vårt hjärta slår varje dag för vår skull.

Önskar dig ett Gott slut och ett strålande nytt 2021

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Önskar dig ett riktigt gott nytt år!
  Kram ?

  Svara
  • Tack Nina 🙂

   Svara
 2. Detsamma till dej Tina.
  Dina inlägg är efterlängtade och noga lästa ska du veta.
  Så ser framemot nya tankar o råd nu på nya året.
  Kram

  Svara
  • Tack RoseMarie, Det gör mig glad att du tycker om det jag delar med mig av 🙂

   Svara
 3. Fint inlägg, som alltid!?? Gott nytt år till dig och dina????

  Svara
  • Tack Helena, Detsamma till dig 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This