den 17 mar, 2024
Känslor kan göra oss sjuka

Hej fina du,

Sakta men säkert närmar sig våren på osäkra steg. Ett perfekt förlopp där yang sakta ökar för var dag. Det känns fortfarande som om det är långt borta tills jag tar av mig min långkalsonger men plötsligt händer det. Sen rätt var det är så sitter jag på altanen och flämtar i värmen med en skål vattenmelon. Det är svårt att tro nu men så kommer det att bli. Det är en underbar känsla när kraften i yang stiger och qi ökar det är den bästa känslan i världen efter en lång vinter. I morse vaknade vi till flera minus och vitt på backen.

Ridbanan är sladdad för första gången i år, hästarna har fällt klart och renoveringen framskrider sakta men säkert. Jag har förlikat mig med att bo i ett rörigt byggprojekt. Det är så det får vara ett tag nu. En sak i taget och fokusera på hur fint det kommer att bli är en bra “medicin” när oredan känns tuff. Just nu känns det som att måla är mitt mellannamn 🙂

I fredags hade vi besök av av Nathalie Borhult och tränade showmanship. Väldigt roligt och lärorikt för både hästarna och mig. Det är en vitamininjektion att känna att vår och sommar närmar sig med hästaktiviteter. Nu ska vi träna på till nästa gång hon kommer förbi.

Foto: Nathalie Borhult

Känslogym

Det är precis lika viktigt att träna upp tankar och känslor som det är att ha starka muskler. Vi behöver ha en bra kondition både i känslolivet och kroppen. Själen och våra känslor är väldigt viktiga i den kinesiska medicinen. Våra känslor kan göra oss sjuka om de blir för mycket och/eller långvariga. Har vi svårt att ta oss ur ett känslotillstånd så beror det inte sällan på att vi har brist på energi eller en svaghet i det “element” som tillhör känslan.

Svagheter i lungan som till exempel astma kan bero på sorg och när vi stärker lungan som organ kan vi bearbeta sorgen.Samma sak är det med värk, det är ett stopp av qi (energi) som kan ha olika orsaker. Om vi förstår anledningen till varför det blivit stopp i flödet, och tillför det som behövs, kan qi cirkulera i kroppen igen. Värken försvinner och kroppen läker. Känslor som oro och grubbel är stora anledningar till att qi stagnerar liksom brister i olika former.

En uråldrig förklaringsmodell fungerar än i dag

En klassiker idag är “leverproblem” sett med den kinesiska medicinens ögon. Vi går runt med en ständig stress och är lätt irriterade och arga. Det känslotillståndet “försvagar” levern och skapar en obalans mellan de fem elementen. Den försvagade levern gör att vi hamnar i ännu mer obalans och gör oss ännu mer irriterade. Till slut går levern till “attack” mot magen som hör till jordelementet och vi får alla möjliga problem med vår mage. Jordelementet är försvagat för att vi inte äter på ett bra sätt eller helt enkelt på ett sätt som gör att vi inte får i oss tillräckligt med näring eller för att vi går runt och oroar oss. Det svaga jordelementet gör att det inte kan hålla ställningarna mot det attackerande träelementet. Den onda cirkeln är i gång. Hänger du med?

Det är därför hyllorna i matbutiker och hälsokost affärerna är fulla av mag-tarmbakterier och enzymer i alla dess former. Just för att lugna våra magar. I stället behöver vi balansera levern och lära oss leva våra liv, utifrån vad som är bra för just mig och äta på ett sätt som stärker jordelementet. Jag tycker absolut inte att enzymer och bakterier är fel de kan tvärtemot hjälpa ett svagt jordelement att bli starkare. Men vi behöver ändra orsaken till att vi får problem för att må bra i långa loppet.

VILL DU VETA MER? NYCKELN TILL HÄLSA HITTAR DU HÄR

Den kinesiska medicinen har alla verktyg för att hjälpa oss att leva våra liv på ett sätt som håller oss friska, vitala och ger oss ett balanserat känsloliv. Våga vara sann mot dig själv och uppskatta det unika som är just du.

Har vi verktygen och förståelsen kan vi göra val och hjälpa oss själva. Är vi redan sjuka kan vi göra förändringar som hjälper kroppen att återfå balansen i stället för att tillföra mer av det som skapar problem för oss. Har vi kunskapen kan vi i alla fall göra ett medvetet val och inte bli offer. Vi kan påverka hur vi mår med kunskap och förståelse.

Hoppas du får en fin vecka <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This