den 21 mar, 2021
Insidan syns på utsidan

Hej fina du,

Härligt med vårdagjämning och att dagarna blir längre. Jag älskar ljuset och känslan när jag hör flyttfåglarna flyga förbi i perfekta V formationer. Jag litar på deras omdöme om att det snart blir varmare ute, för kallt är det. Det är inte dags att ta av långkalsonger, mössa och raggsockor. Känner mig som en klok kines som vet hur viktigt det är att inte släppa in kyla i Nedre Jiao. Jag vill inte förlora mer Yang än nödvändigt och fyller på med värmande mat och även saltmoxa ett par gånger i veckan.

Missa inte att hemsidan är uppdaterad. Emma och jag jobbade hela fredagen och fick massor gjort. Snart är vi i mål. Nu fungerar alla podcast avsnitt och en ny artikel ligger på plats. (det kommer fler) I april kommer även webbshoppen att uppdateras med flera av mina favoriter för djur och människor 🙂

På Hermansdal ägnar vi den här helgen till att förbereda för de kommande lammen. De behöver vara i en egen box med sina mammor ett par dagar innan de går ut i flocken igen. Vi fixar med värmelampor och ser till att allt är redo för deras ankomst. I dag ska fåren få extra Selen som är vanligt att lamm får brist på tack vare att vi har selanfattiga marker i Sverige. De flesta är noga med att djuren får i sig alla näringsämnen och ger dem extra tillskott för att de ska må så bra som möjligt men glömmer helt sig själva.

Det yttre speglar det inre

Varje gång jag klipper mig är min frisör förundrad över att mitt hår blir bättre och bättre. Det är inte så vanligt i min ålder 😉 Jag är själv inte ett dugg förvånad. Jag vet att så bra näring som jag äter nu och har gjort de sista åren gör skillnad. Kroppen svarar med att bli starkare och både ork och vitalitet kommer tillbaka när depåerna är påfyllda igen. Hårets kvalitet är ett sätt det märks på om vi mår bra. Tappar vi hår eller det blir torrt och glanslöst så kommer det inifrån.

Det är självklart kul att mitt hår är bättre men mer tacksam är jag över att jag nu orkar en hel dag. Borta är den förlamande tröttheten som tvingade mig att vila. Eller känslan av att vara sjuk. Visst kan jag bli trött men det är normalt efter att ha arbetat en hel dag och jag återhämtar mig efter en natts sömn eller en bra måltid. Näringen jag får i mig när jag äter går nu ut i systemet för att mina depåer är inte längre tomma.

Låt det ta tid

När vi har kört oss själva i botten så tar det tid att komma tillbaka. Det är inte gjort över en natt men det går. Om vi fyller på med bra näring och ser till att täppa till de hål vi läcker energi igenom så kommer vi tillslut att fyllas på och få energi över. Det viktiga är att vi fortsätter även om inte resultaten märks på en gång.

Jag har ätit bra mat och lagt ner massor med tid och energi på att se till att få i mig näring samt saltmoxat och rensat i livet. Sakta men säkert har en förbättring växt sig starkare och starkare. Rom byggdes inte på en dag. Hårets kvalitet blir för mig kronan på verket. Nu vet jag att det inre är påfyllt och det manifesterar sig i det yttre. Med hårets förbättrade kvalitet har även flera av mina ogrundade rädslor försvunnit

Vill du läsa mer? Här har du ett av flera blogginlägg som handlar om rädsla, vattenelementet och njurarna

Träelementet hör till våren

Trä-elementet står för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Trä-elementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar. En trä-person har lätt för att anpassa sig till omgivningen och är lite som en vind som sveper fram, lätt och flexibel. För trä-personer är det extremt viktigt att det finns ett fritt flöde av energi så att sinnet kan vara avslappnat och känna sig tillfreds. När leverns energi kan röra sig fritt är det lätt att anpassa sig och vara flexibel i en situation som snabbt förändras. Lever och Gallblåsa är de organ som hör till Träelementet.

Om en trä-person sitter fast på något sätt, skapas en stor frustration som i sin tur skapar inre spänning och irritation/ilska och till och med ångest. Dessa känslor är ett tydligt tecken på att qi håller på att stagnera och en stagnerad energi är en stor grogrund för sjukdom och ohälsa. Rörelse är något som hjälper en träpersonlighet.

När insidan mår bra syns det på utsidan

Varje element har sin personlighetstyp och sin energi. Vi kan vara en blandning av flera olika element eller väldigt mycket av bara ett enda. Detta är viktigt att förstå för att kunna balansera kropp, själ och sinne. Balansen är A och O, vilket de flesta av oss vet men inte alltid så lätt att uppnå.

Vårt huvudhår hör till vattenelementet och njurarna det har jag nämnt. Naglarna räknas i den kinesiska medicinen till levern och trä-elementet vars årstid är våren. Det är leverns blod som ska se till att naglarna är starka och av bra kvalité. Så om naglarna har lätt för att skiva sig, lätt går av, är mjuka och/eller matta så är det en indikation på att finns en brist i leverns blod och det är det man behöver stärka. Det kanske är så finurligt att alla symtom vi har på utsidan av kroppen ger oss signaler på vad kroppen behöver på insidan. Den gör det för att vi skall kunna rätta till det som är i obalans innan det blir för stor oreda?

Några exempel på mat som stärker blodet

  • Avokado
  • Rödbetor
  • Nässla
  • Ägg
  • Dadlar
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This