den 14 mar, 2021
Ta hjälp av vårenergin

Hej fina du,

Som i ett trollslag försvann vinter och all snö. Våren kom på blixtvisit och vattendragen blev överfulla. Jag hann med ett par underbara turer på ridbanan och några promenader i skogen. Sen ångrade sig våren och kung Bore tog över igen. Vi fick både snö och en massa minus. I veckan stod termometern på -13,5 en morgon. I går hade vi världsrekord i väderskiften och hade snö, regn, hagel och sol om vartannat och i dag är allt vitt igen.

Mina nyinköpta vårblommor som jag glatt skaffade i våryran står nu inomhus och väntar på att värmen ska komma tillbaka. Det var bara att plocka fram hästarnas vintertäcken, långkalsonger och tacka mig själv för att jag oftast tänker till. Tacksam över att ha skaffat ett gäng värmelampor till de nyklippta fåren som nu myser inne när de vill. Anna och Emma (kattfröknarna) hann bli klippta och är nu som två osaliga andar i huset och väntar på våren. Hundarna får vänta en stund till innan kollofrissan kommer.

Hoppas ni har saknat mina blogginlägg? Vi har haft ett par kollisioner mellan några buggar på hemsidan så jag har inte kunnat skriva. Det i sin tur skapade en ofrivillig ledighet som gjorde att jag fick en massa annat gjort. Tekniken är fantastisk men ställer i bland till det. Nu är vi på banan igen och i April hoppas jag kunna presentera en trevligare webbshop innehållande flera av mina favoriter för både djur och människor. Jag ser fram emot nästa arbetsmöte med Emma och gofika från Vaggeryd’s Lilla Tårtbageri. 🙂

Nu behöver vi mera yang

Jag längtar efter värmen. Nu behöver både vi och naturen yang. De dagar som det är sol återvänder livsandarna och jag känner hur framtidshopp och förväntan fyller mig. Tänk vad ljus och sol kan göra för och med oss. Snödropparna hade börjat titta upp och det kändes fantastiskt. Alla vårtecken fyller mig med energi även om de nu tagit en paus. Det är som om livet återvänder efter att ha legat i dvala.

Innan jag började studera kinesisk medicin varken såg eller förstod jag hur mycket jag påverkades av naturens energi. Visst märkte jag att jag var piggare på sommaren och tröttare på vintern men jag satte inte det i samband med naturens cykler. Mer som en teknikalitet att något i hjärnan påverkades av fler soltimmar.

Kroppen själens boning

Jag var medveten om och hade kontakt med min själ och mitt inre men jag såg kroppen mer som en maskin. Visst hörde jag och läste om att jag skulle förvalta kroppen väl för den var själens boning. Men för mig var kroppen sekundär. Den var något jag tog för givet. Den skulle bara fungera. Jag hade otur som fick ont eller blev sjuk.

Jag förstod mig inte på mina känslor. De ploppade upp och ner tyckte jag. Självklart var det inte konstigt att bli ledsen eller orolig om det fanns verkliga händelser som orsakade känslan. Det jag menar var att vakna och känna sig låg utan att veta varför eller att ha ett grått lock över hela dagens eller veckans händelser innan de ens startat. Eller att ständigt gå med en ogrundad rädsla eller oro över att något kan hända. Kroppens mående och mina känslor var inget jag kunde påverka själv det var som ett lotteri hur jag mådde.

Förstår vi våra symtom kan vi läka

Jag kunde så lite att jag inte förstod att hur jag sov och vad jag åt påverkade både min kropp och mina känslor. Mitt immunförsvar, värk, magsår, bihålor, mensvärk, energibrist, sömnsvårigheter, oro, sorg, ångest och rädslor listan kan göras ännu längre. Det var symtom som jag kämpade med dagligen. Mina symtom var en del av mitt dagliga liv och inget jag förstod att jag kunde påverka. Jag åt värktabletter, allergimediciner, Novalucol och drack kaffe för att fungera. Jag hade inte en aning om att den kinesiska medicinen fanns och var så effektfull.

Det var en religös upplevelse och kärlek vid första ögonkastet när jag upptäckte kraften i att kunna påverka både mitt fysiska och känslomässiga mående. Ett riktigt “halleluja moment” och sedan dess är jag fast. Nu har jag både mig själv och mängder med vänner, kursdeltagare, patienter och bokläsare som kan intyga samma sak. Det vi äter och hur vi lever påverkar både kropp och själ. Vårt känslomässiga mående står i direkt kontakt med kroppen och berättar vad den behöver. Vi måste ha tillräckligt med Qi, Yin och yang för att fungera. När vi har tillräckligt av alla delar är det ett fritt flöde och vi mår bra.

Ta hjälp av vårens energi

Vårsolen och ljuset gör att allt gammalt skräp syns tydligare. Både hus och trädgård ja hela gården tigger om en utrensning för att få fart på energin och flödet. Våren är här och jag känner riktigt hur inspiration och kreativitet vaknar. Jag får lust att röja, kratta, städa, rensa och skapa ett fritt flöde. Jag vill gå på kurser, jag blir mer nyfiken, helt plötsligt så ser man grannarna, fåglarna kvittrar som aldrig förr, ja alla vaknar till och kryper ut ur sitt vinteride.

Våren kommer med en längtan av nytt och fräscht. Tittar jag mig i spegeln så ser jag allt lite vinterblek ut själv 😉 Ljuset och den nya vårenergin gör att det för mig blir väldigt tydligt vad som inte längre “passar” in och vad som behöver vädras ut. Jag tänker då inte bara på att städa huset utan faktiskt även känslomässigt. Det blir med vårenergin lättare att upptäcka och släppa sådant som faktiskt inte tillför något bra längre.

Jag älskar att städa förråd och bodar och då även de förråd och bodar i mig själv där jag stängt in en masa gammalt skräp 😉 Här skall rensas, öppnas korsdrag och blåsas rent ordentligt så att det finns plats för nya spännande människor, händelser och upplevelser. Jag älskar känslan av att ha ett flöde och avskyr att sitta fast.

Yang stiger och är vår motor

Jag tänker låta vårsolen lysa upp alla vrår och belysa vad som inte längre gör mig gott. Det är precis som om det nya vårljuset får mig att se vad som inte längre “passar” in. Allt känns mer lustfyllt på våren, även om det kan kännas tungt att se allt som behöver städas 😉 När det väl är gjort så är det en stor lättnad. Jag känner hur energin blir högre och starkare.

Efter en intensiv vår och sommar är det lika skönt när hösten och vintern kommer med sin energi. Jag tycker att det är mysigt att få boa in mig med varm brasa, bok och tända ljus. Alla årstider har sina skatter. Men våren är extra speciell för att allt vaknar och blomstrar. Naturen fylls av nytt liv och jag med den.

Skönt att landa i sig själv

Precis som var sak har sin tid så är det nu på våren  som aktivitet och driv naturligt finns på livsschemat. Det är nu vi skall använda oss av kraften vi fått av att vi “vilat” oss i form under vintern. Det är nu alla skulle sätta igång att träna eller starta nya projekt. Inte i januari när allt är i dvala och vi inte har så mycket energi. Chansen att lyckas nu är så mycket större. Yang som stiger hjälper oss och vi följer naturens rytm precis som det är tänkt.

Rensa ut det du inte använder ur garderober, skåp och lådor. Ägodelar skall ge dig bra energi, du skall bli glad när du ser dem. Kläder som du inte kunnat eller velat ha på länge ger dig inte en bra känsla, så släpp dem med glädje, ge plats för nytt. Vi utvecklas under livet och förändras, det vi gillade för 10 år sedan kanske inte alls passar i våra liv i dag?

Det är samma sak med människor, vissa vänner har man för evigt och en del försvinner. Andra finns där och man tar vid där man slutade sist man sågs och det känns helt naturligt.  En del är tom närmare än ens familj. Och en del visar sig efter ett tag att de inte var det de utgav sig för. Stanna upp och bli medveten om vad du känner och hur du mår. Vad och vem påverkar dig? Hur vill du leva ditt liv? Kropp och själ visar oss vad vi mår bra av och vill att vi lyssnar på oss själva.

Lycka till med din vårstädning

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

7 Kommentarer

 1. Tack ?
  Så välbehövligt att läsa!!
  Hoppas bara att jag har ork att vårstäda ??

  Svara
  • Håller tummarna 🙂

   Svara
  • Ja det får vi hoppas ett steg i taget 😉

   Svara
 2. Oj så glad jag är för nytt inlägg från dig
  Tusen tack
  Kram Maria

  Svara
  • Vad roligt och Kram tillbaka 🙂

   Svara
  • Tack, Roligt att du gillar det jag skriver 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This