den 7 apr, 2024
Hur själen mår påverkar oss

Hej fina du ,

Hur har du det i Aprilvädret? På Hermansdal fick vi brodda på hästarna och ta fram tjocka vintertäcken igen. Ridbana, krokusar och annat försvann under snön men har nu tittat upp igen. Min ridlust försvann även den med kyla blåst och snö. Nu har den tagit fart och jag har fått ett par härliga träningsstunder med hästarna.

Det fyller på så otroligt mycket att få umgås med dessa fantastiska djur. Min själ sjunger och det sprider sig i hela mitt fysiska system. Fantastiskt hur vårt fysiska påverkas av hur själ och hjärta mår. Är vi nykära behöver vi varken äta eller sova. Fantastisk känsla men inte så hållbar i längden 😉

Tur att jag har en massa som fyller på med energi för att bo i ett byggkaos tillsammans med ett gäng katter och hundar dränerar. Det blir så tydligt HUR dåligt jag klarar oreda. Jag är absolut ingen pedant men mår uppenbarligen så mycket bättre av att det inte är fullständigt kaos runt mig. Nu är det som det är och det kommer att kännas fantastiskt när det blir klart. När jag fokuserar på min fina hall och vattenburen golvvärme, kakel och klinker i badrummet känns det bättre och shen nöjd.

Shen är själen i den kinesiska medicinen

Shen är vår själsliga del och har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig, vi får bland annat sämre sömn och en mängd känslomässiga problem.

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv, medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera. Shen syns i ögonen.

Kinesiskt sett så behöver vi ha en stark Shen (ande) för att kunna hålla focus i livet och vara sanna mot oss själva och Shen är förankrad i blodet och hjärtat.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar, man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en “teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin.

I den kinesiska medicinen så ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen som det skall. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det ska), är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system, där det själsliga är minst lika viktigt.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen där den närs och får sin kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om hjärta och mai (meridianer och blodkärl) är fyllda med essenser, Blod och Qi så kan Shen förankra sig och balans uppstår.

Mat som stärker blod är bland annat; rödbeta, spenat, nässla, körsbär, avokado,dadlar

VILL DU VETA MER ? HÄR HITTAR DU NYCKELN TILL HÄLSA

När vi sover går yang in och reparerar vårt inre

När vi sover så tar sig yang in kroppen för att laga och serva vårt inre. Ju sämre sömnen är ju mindre tid för reparation finns det. Kinesiskt sett så är det vanligt att det ligger en blodbrist bakom sömnproblem. Shen vår ande har sin plats i blodet. När vi har för lite blod eller för dålig “kvalitet” på blodet kommer shen att bli orolig, därav sömnproblemen. Vem har inte märkt hur dåligt man mår känslomässigt när man inte får sova?

Nu håller vi tummarna för att vi snart får lite sol och vårvärme

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

1 kommentar

  1. Tack, intressant??

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This