den 28 nov, 2021
Har du koll på ditt försvar?

Hej fina du,

Advent är här med stjärnor och ljusstakar som lyser upp tillvaron och skapar myskänsla delux. Nu är julen snart på ingång och det ser ut som om vi ska få minus och förhoppningsvis lite snö till veckan. Hästar, bilar och släp har fått på sig vinterskor. Vindskydd och fårhus är halmade, värmebaljor till fårens vatten och hönsens lilla värmeplatta som man ställer under vattnet är igång. Hästarnas elvatten koppar är även dem checkade, så nu är vi redo för vinter. Vinterns projekt blir att fortsätta bygget med vår kurslokal. Den är efterlängtad och känns viktigare än någonsin nu när vi har haft fokus på att hjälpa immunförsvaret i två år. Även om inte medias fokus har legat på just det 😉

I år har vi bestämt att det blir minimalt med traditionell “julmat”. Varje år handlar vi en massa som vi sen inte äter upp. I år ska vi laga alternativ som passar oss bättre. Det är så otroligt viktigt vad vi stoppar i oss. Det påverkar hela vår organism inifrån och ut. De sista åren har jag fått arbeta mycket med att hjälpa kroppen. Jag har förutom cancer haft traditionella åldersrelaterade besvär. Till exempel lite ryggskott då och då, begynnande artros med ont i höfter och knän och ett par fingrar som började krokna. Nu kan jag med stolthet och glädje säga att mitt super krokiga lillfinger är nästan rakt. Jag har inte haft ett enda ryggskott och artros värken är borta. Jag sover bättre, klarar av att hålla ställningarna när känslorna åker bergochdalbana och känner mig starkare överlag.

Näring bygger vårt försvar

Jag skriver och pratar ständigt om mat, näring och vårt jordelement dit mage och mjälte hör. De kan de som gått Mat som medicin intyga 😉 Det är bland annat mage/mjälte som ska omvandla det vi äter till qi . Fungerar inte det första steget eller vi inte ger kroppen något den kan använda så får vi problem. En del är starkare än andra och klarar sig längre men tillslut så smyger sig problemen på. Det kan börja med att magen sväller upp när vi äter eller att vi börjar bli överkänsliga mot mat. Gör vi inget åt orsaken till att vi får obalanser blir de fler och tillslut klarar inte kroppen längre av att reda ut dem.

Är vi fulla av qi så mår vi känslomässigt bra och kroppen fungerar. Det är själva livskraften och faktiskt även ursprunget till både Yin och Yang. När vi förstår vikten av bra qi/energi förstår vi också skillnaden mellan en tomat som växt upp i näringsrik och lagom fuktig jord under en varm sol och den som växt upp i näringslösning och fått mogna på en båt på vägen hit.

Att äta bra är en form av självrespekt

Olika typer av qi

Wei qi är vårt osynliga och kraftfulla skydd, som är kroppens första försvarsbarriär. Det försvarar kroppen från ett yttre an- grepp genom att hålla sig redo för att putta ut vad som än kan tänka sig att skada kroppen och skapa oreda. För att klara den uppgiften behöver wei qi en jämn tillförsel och förstärkning av energi. 

Jing qi är vår nedärvda energi som vi har med oss från våra föräldrar och som lagras i njurarna. När vi når medelåldern har vi ofta förbrukat en stor del av Jing qi. Det är ofta vid denna tidpunkt i livet som många av oss även börjar känna av diverse krämpor och att man inte har kvar samma styrka som man en gång haft. Att exempelvis vara uppe sent en kväll/natt tar helt plötsligt längre tid för kroppen att återhämta sig ifrån. 

Gu qi får vi genom mat och dryck som fördelas ut till kroppens celler genom matsmältningsapparaten. 

Shen qi får vi genom vår relation med familj, vänner och naturen, den når hela kroppen via hjärtat 

Da qi får vi av luften vi andas och når hela kroppen via våra lungor. 

När Jing qi, Gu qi, Shen qi ochDa qi ”sammansmälter” i lungan, bildar de Wei qi

Jing qi är den enda qi som är nedärvd, alla andra kan vi påverka genom hur vi lever. Är vi rädda om vår Jing qi genom hur vi lever, räcker den längre i livet.

Kvalitén på den qi vi äter och andas är viktig om kroppen ska kunna skapa ett bra skydd

Älska dig själv

Du ska älska dig själv tillräckligt mycket för att ha en hälsosam och hållbar livsstil. För många är det ett nytt sätt att tänka på och kan det kan kännas tufft och provocerande att börja tänka på sig själv. Att älska och respektera oss själva på riktigt är något som de flesta har svårt för men något som jag i dag är övertygad om är precis vad vi ska lära oss under vår promenad på jorden.

Vi behöver ge oss själva näring i alla möjliga former för att må bra. Kvalitativ näring i form av bra mat, en bra relation med oss själva och vår omgivning, balans mellan vila och aktivitet och så vidare. När vi har harmoni inom oss kommer vi inte heller vilja skada andra eller klotet vi bor på. Vi kommer att växa som individer, respektera vad själen vill och vi kommer att förvalta det vi fått och vara tacksamma över att vårt hjärta slår varje dag för vår skull.

Helhet och balans

Det här med balans är så viktigt det är det allt handlar om. Kropp och själ klarar en mängd saker så länge det finns en möjlighet till återhämtning. Stress kommer inte bara för att schemat är fullt med aktiviteter eller att vi har för många bollar i luften. Det handlar lika ofta om en känslomässig stress eller att det fysiska systemet blir stressat för att balansen är rubbad i vårt ekosystem. Att hitta lugn och ro handlar lika mycket om det inre som att inte ha för många bollar i luften.

Jag har träffat många människor och djur som patienter och på våra kurser som med lite livsstils och kostförändringar fått en helt ny vitalitet och livskvalitet. Med ny energi kommer mål och drömmar och inspirationen att ta dig dit. I bland är det bara hopp vi behöver för att lita på att det finns ett ljus i tunneln. I bland är det till och med förvånansvärt lite som behövs för att en gnista ska lysa upp i mörkret och ändra allt.

När du äter bra, andas frisk luft, undviker fysisk och psykisk stress och lever i harmoni med världen runt dig, skapar du ett stabilt inre som gör att wei qi kan växa och trivas i kroppen. 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Instämmer helt och håller vad du om matens roll för hälsan. Det nya och intressant vad det olika qi.
    Tack ???

    Svara
    • Kul att du tycker om det jag delar med mig av 🙂

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This